Premijer liga Crne Gore – Budućnost je potvrdila titulu

PARTIJE UZIVO / STATISTIKA / TABELA / OSNOVNI SASTAVI

PGN: 01 kolo 02 03 04 05 06 07 08 09
Rk. Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  TB1  TB2  TB3
1 SK Buducnost  * 6 5 4 5  * 16 37,0 0
2 SK Crnogorac  * 3 5 3 3 5  * 11 30,5 0
3 SK Mimoza 3  * 3 4 3  * 9 26,0 0
4 SK Mladost 0 1 3  * 3 5  * 8 21,5 0
5 SK Bijela 1 3 2  * 3  * 8 21,0 0
6 SK Rudar 2 3  * 5  * 7 24,5 0
7 SK Niksic 1 1 3 3 3 1  * * 7 19,0 0
8 SK Elektroprivreda 1  *  * 6 22,5 0
9 SK Kotor ½ ½  *  * 0 14,0 0
10 SK Rumija  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 0 0,0 0


04.10.2015. god.

Završena Premijer liga- Budućnosti sve počasti
Kao i sva prethodna, i posljednje, deveto kolo na Premijer ligi Crne Gore bilo je izuzetno borbeno. Budućnost je potvrdila titulu osmom uzastopnom pobjedom od 5,5:0,5 protiv Kotora. Čast Kotorana spasio je Stevan Mitrović koji je šestoj tabli remizirao sa Predragom Nikačem.

Ubjedljivom pobjedom 5:1 u meču sa ekipom Mladosti i Crnogorac sa Cetinja je ovjerio drugo mjesto. Posljednji, peti poen za Cetinjane osvojio je devetnaestogodišnji Mađar u njihovim redovima Ričard Raport, koji je iskoritio kvalitet više u partiji sa Danilom Milanovićem. Bila je to ujedno posljednja partija na ovogodišnjoj Premijer ligi.Više »»»

03.10.2015. god.
Kolo prije kraja Premijer lige
Budućnost trijumfalno odbranila titulu, Kotor ispao
Podgorička Budućnost odbranila je titulu ekipnog prvaka Crne Gore kolo prije kraja Premijer lige. I to trijumfalno. U pretposljednjem, osmom kolu, Podgoričani su do nogu porazili nikšićku Mladost 6:0, jedinu ekipu koja ih je, teoretski, mogla dostići u preostala dva kola. Poen je prvi osvojio Kalezić protiv mladog Tomića koji je previdio figuru u otvaranju, potom se upisao Đukić, jer je njegov rival Benderać žrtvovavo figuru, ispostavilo se, bez kompenzacije. Kad je Ivanišević primorao na predaju Milanovića, bilo je i teoretski potvrđeno da pehar namijenjen najboljoj ekipi u Crnoj Gori neće mijenjati vlasnika. Tako je kaznena ekspedicija iz Podgorice na pola meča ispunila cilj – obezbijedila prvo mjesto, ali se nije time zadovoljila. Na 4:0 povisio je Pajković, upisavši prvu „jedinicu“, a na 5:0 efikasni Nikač, koji je sa 5,5 poena iz šest partija, procentualno, najuspješniji u Premijer ligi. Markuš je na drugoj tabli dugo pokušavao da slomi otpor Tadića i donese prvu „šesticu“ svojoj ekipi i u tome je uspio u dalekoj završnici. Više »»»


02.10.2015. god.

Kotor potonuo
U sedmom kolu dva meča završena su 3:3 poslije šest remija. I dok u susretu između Bijele i Nikšića nije bilo vatre već je dogovoren takozvani salonski remi na svih šest stolova, u duelu između Crnogorca i Rudara, prštalo je na svim stolovima, izuzev na četvrtom gdje je brzo sklopljen velemajstorski remi između Rajkovića i Ivanovića. Ipak, i u svim ostalim partijama mahnuto je maslinovom grančicom, uglavnom u dalekoj završnici, iako je, u jednom momentu, izgledalo da će mladi Pljavljak Nikola Potpara načiniti iznenađenje i nanijeti prvi poraz Milošu Perunoviću. Više »»»

01.10.2015. god.
Podgoričani na pragu trijumfa
Budućnost je u šestom kolu Premijer lige postigla šestu pobjedu i tri kola prije kraja nalazi se na pragu titule. Iz preostala dva meča (u sjutrašnjem, sedmom kolu Budućnost je slobodna) Podgoričanima je potreban samo jedan meč bod da odbrane prošlogodišnje prvo mjesto. Više »»»


30.09.2015. god.
Prvi poraz Rudara
   U petom kolu najveća borba viđena je u duelu između Mladosti i Rudara. Mečevi između Budućnosti i Nikšića (5:1) i Crnogorca i Elektroprivrede (3,5:2,5) bili su završeni, a na stolovima gdje su igrali „mladostaši“ i „rudari“ svih šest partija bilo je u toku. Više »»»29.09.2015. god.

Budućnost se izdvojila
Prošle godine u Premijer ligi koja je održana u Ulcinju, u derbiju trećeg kola, Elektroprivreda i Budućnost odigrali su meč za sladokusce. Poslije prave drame derbi je završen bez pobjednika 3:3, iako su Nikšićani bili bliži trijumfu. U Baru je to, uglavnom, bio duel „na jedan gol“. Podgoričani su nakon četiri završene partije vodili 3,5:0,5, čime su obezbijedili četvrtu uzastopnu pobjedu. Redom su slavili Kalezić, Đukić i Đukanović, koji je uspješno zamijenio efikasnog Nikača, jer ovaj nije želio da „zameće kavgu“ sa svojim Nikšićanima. Dva meč boda osigurao je Pajković remiziravši sa Milovićem. Potom su i čelne table Budućnosti Ivanišević i Markuš remizirali sa Bogosavljevićem, odnosno Miljkovićem, za konačnu pobjedu 4,5:1,5. Markuš nije bio zadovoljan ishodom pošto je pred vremensku kontrolu pogriješio i izgubio rubnog pješaka viška. Više »»»


28.09.2015. god. 

Još jedan derbi Podgoričanima, Pljevljaci drže korak

U derbiju trećeg kola Budućnost je minimalnim rezultatom savladala Mimozu 3,5:2,5. Tri prve završene partije u ovom meču bile su remi. I dok se moglo očekivati da će podjela poena uslijediti za drugim i četvrtim stolom za kojima su šahisti Budućnosti Markuš, odnosno Kalezić, vodili crne figure u sudaru sa Draškom, odnosno Draganićem, slabijim po rejtingu, iznenađenje je bio remi u dvadestak poteza najboljeg crnogorskog igrača, aktuelnog šampiona Đukića koji je vodio bijele figure u partiji s Lekićem. Više »»»


27.09.2015.god.
Budućnost i Rudar poveli trku
Poslije drugog kola u vrhu tabele sa po četiri meč boda izdvojili su se Budućnost i Rudar, pošto su savladali svoje rivale Bijelu, odnosno Nikšić, sa po 5:1.

20150927_190514 Dok je veteran Momčilo Raičević dobijao čestitke za pobjedu nad Mitrom Šaranovićem, čime je Rudar poveo protiv Nikšića 3,5:0,5 i obezbijedio nove bodove, na stolovima gdje su igrali Bijela i Budućnost nijedna partija još nije bila završena. Osim Raičevića cio poen za Rudar osvojili su Slaviša Milanović, pobjedom u dvadesetak poteza nad Igorom Sarićem i Vlastimir Bujišić koji je na šestoj tabli zamijenio Srđu Dragaševića i nadigrao Dalibora Šćepanovića. Više »»»

26.09.2015. god.
Rumija odustala, pobjeda Budućnosti u derbiju

U lijepom ambijentu gradske galerije „Velimir A. Leković“ u Baru otpočelo je takmičenje u Premijer ligi Crne Gore. Na otvaranju Milan Vujović je kazao da će Bar, s obzirom na kvalitet ekipa, u narednih devet dana biti šahovska prijestonica ne samo Crne Gore nego i Jugoistočne Evrope. Izrazio je žaljenje zbog odustajanja domaće Rumije, usljed neočekivanih zdravstvenih problema njene prve table, velemsjtora Branka Damljanovića, preksinoć, u vozu Beograd – Bar. Više »»»

—-

Od 26. septembra do 04. oktobra 2015 godine održaće se najjače ekipno takmičenje u Crnoj Gori – Premijer liga. Premijer liga će se igrati u prelijepom ambijentu  Umjetničke galerije “Velimir A. Leković” u Baru.

Tehnička konferencija će se održati u Dvorcu Kralja Nikole 26. septembra 2015. godine u 11,00

Svečano otvaranje će se održati 26. septembra 2015. godine u 15,00 časova u Umjetničkoj galeriji “Velimir A. Leković”.

Redovna kola se igraju sa početkom od  15,30 časova osim poslednjeg kola koje počinje 04.oktobra 2015. godine u 10,00 časova.

U Ligi učestvuju sledeći klubovi:

  1. Nikšić – Nikšić
  2. Rudar – Pljevlja
  3. Rumija – Bar
  4. Mladost – Nikšić
  5. Budućnost – Podgorica
  6. Crnogorac – Cetinje
  7. Bijela Krušo niskogradnja – Herceg Novi
  8. Mimoza – Tivat
  9. Elektroprivreda – Nikšić
  10. Kotor – Kotor

 

Titulu brani podgorička Budućnost koja je i ove godine glavni favorit. Za nju igraju velemajstori Ivan Ivanišević, Robert Markuš i naš šampion Nikola Đukić Najveći protivnik  Budućnosti u borbu  je Crnogorac sa Cetinja koju predvode mlada mađarska zvijezda Ričard Raport i velemajstori Miloš Perunović, Dragan Kosić i legenda crnogorskog šaha Božidar Ivanović.

Dvije prvoplasirane ekipe stiču pravo igranja u Kupu evropskih šampiona a dvije poslednje plasirane ekipe ispadaju iz lige.