Premijer liga, sedmo kolo – Kotor potonuo

U sedmom kolu dva meča završena su 3:3 poslije šest remija. I dok u susretu između Bijele i Nikšića nije bilo vatre već je dogovoren takozvani salonski remi na svih šest stolova, u duelu između Crnogorca i Rudara, prštalo je na svim stolovima, izuzev na četvrtom gdje je brzo sklopljen velemajstorski remi između Rajkovića i Ivanovića. Ipak, i u svim ostalim partijama mahnuto je maslinovom grančicom, uglavnom u dalekoj završnici, iako je, u jednom momentu, izgledalo da će mladi Pljavljak Nikola Potpara načiniti iznenađenje i nanijeti prvi poraz Milošu Perunoviću.

Preostala dva meča između Mimoze i Elektroprivrede, kao i Mladosti i Kotora, obilježili su preokreti i minimalne pobjede Nikšićana.

Elektroprivreda je ubilježila drugu uzastopnu pobjedu i pobjegla iz opasne zone, mada je Mimoza vodila 2;5:1,5, poslije tri remija i pobjede Jovana Todorovića nad imenjakom Milovićem.

Izjednačio je mladi Miljković, savladavši Draška.

“Nisam dobro odigrao otvaranje. Poslije sam stvorio izvjesne šanse, ali i dospio u cajtnot. Ipak, Miljković je zaslužio poen, jer je sve vrijeme bolje stajao” – objektivan je bio Draško, aktuelni selektor reprezentacije Crne Gore.

Za potpun preokret pobrinula se Aleksandra Milović koja je, u topovskoj završnici, nadigrala Dragana Popadića. Kada je direktor Radio Tivta pružio ruku u znak predaje u barskoj galeriji odjeknuo je prvi, džentlmenski, aplauz na ovoj ligi. Posebno zadovoljan bio je Aleksandrin suprug, Jovan, jer njegov poraz od Todorovića nije uticao na konačan ishod meča.

Još uzbudljivije i neizvjesnije bilo je u susretu Mladost – Kotor. Kotorani zaista nemaju sreće: i četvrti meč izgubili su 3,5:2,5 i čvrsto ostali prikovani za dno tabele, sa teoretskim izgledima da izbjegnu ispadanje. Trebalo bi čudo da se desi u preostala dva kola pa da se ne pridruže Rumiji u nižem rangu takmičenja.

Nakon remija između Simića i Tadića, Mladost je povela  pobjedom Benderaća nad Mrševićem.  Izjednačio je mladi Miloš Roganović, savladavši Danila Milanovića na prvoj tabli.

“Pozicija je bila remi, ali je Milanović forsirao i, kako to obično biva, pogriješio” – kazao je dvadesettrogodišnji Roganović, rodom iz Vrbasa, čiji je otac iz Nikšića otišao u ovaj vojvođanski grad. Roganoviću je, inače, matični klub Jelica iz Goračića u Srbiji, i ima dva bala za titulu velemajstora.

Poslije Roganovića cio poen za Kotor osvojio je Ratković koji je dobio mladog Lekića, iako je mladi Baranin u redovima Mladosti imao bolju poziciju poslije otvaranja. Ipak, da bodovi pripadnu Nikšićanima pobrinuli su se dva, od nekoliko, bisera crnogorskog šaha, Tomić i Kisić, koji su primorali na predaju iskusne Kotorane Viha, odnosno Ćetkovića.

Slobodna u sedmom kolu bila je ekipa Budućnosti.

Milan Vujović, novinar