Premijer liga 2015 – Budućnost trijumfalno odbranila titulu, Kotor ispao

Kolo prije kraja Premijer lige  Budućnost trijumfalno odbranila titulu, Kotor ispao

Podgorička Budućnost odbranila je titulu ekipnog prvaka Crne Gore kolo prije kraja Premijer lige. I to trijumfalno. U pretposljednjem, osmom kolu, Podgoričani su do nogu porazili nikšićku Mladost 6:0, jedinu ekipu koja ih je, teoretski, mogla dostići u preostala dva kola. Poen je prvi osvojio Kalezić protiv mladog Tomića koji je previdio figuru u otvaranju, potom se upisao Đukić, jer je njegov rival Benderać žrtvovavo figuru, ispostavilo se, bez kompenzacije. Kad je Ivanišević primorao na predaju Milanovića, bilo je i teoretski potvrđeno da pehar namijenjen najboljoj ekipi u Crnoj Gori neće mijenjati vlasnika. Tako je kaznena ekspedicija iz Podgorice na pola meča ispunila cilj – obezbijedila prvo mjesto, ali se nije time zadovoljila. Na 4:0 povisio je Pajković, upisavši prvu „jedinicu“, a na 5:0 efikasni Nikač, koji je sa 5,5 poena iz šest partija, procentualno, najuspješniji u Premijer ligi. Markuš je na drugoj tabli dugo pokušavao da slomi otpor Tadića i donese prvu „šesticu“ svojoj ekipi i u tome je uspio u dalekoj završnici.

„Nismo očekivali da ćemo ovako lako odbraniti titulu. Pokazalo se da smo poslije drame u prvom kolu s Crnogorcem, u meču koji je mogao i drugačije da se završi, u narednih šest kola bez problema savladali sve rivale. Ali, ko zna šta bi bilo da na startu nismo minimalno porazili Cetinjane 3,5:2,5 i dobili vjetar u leđa?“ – objektivan je, kao i uvijek, bio najbolji crnogorski šahista, kapiten Budućnosti Nikola Đukić.

Kotorani su se i definitivno oprostili od Premijer lige, i to sedmim uzastopnim porazom. Ovoga puta poraženi su ubjedljivo 4,5:1,5 od Elektroprivrede kojoj je to treća uzastopna pobjeda. Kotorane je načeo Boro Miljanić.

„Previdio sam čistog pješaka u šestom potezu, bez bilo kakve kompenzacije. Potom sam morao da zakoplikujem stvari i u takvoj poziciji moj rival Mršević nije se najbolje snašao“ – kazao je sekretar ŠSCG, intermajstor Miljanić. Poslije njega cio poen su osvojili Kontić i Milović, protiv Šukovića, odnosno Ćetkovića. Čast Kotorana pokušao je da spasi Ratković na šestoj tabli, ali je Aleksandra Milović aktivnom igrom uspjela da remizira uprkos tome što je njen protivnik imao topa za skakača i pješaka.

Nikšić i Mimoza igrali su neriješeno 3:3. Prednost Nikšićanima donio je Sarić protiv Draganića, a izjednačio je Sedlak koji je na prvoj tabli u partiji sa Brenjom iskoristio pješaka više u topovskoj završnici.

U meču ekipa iz gornjeg doma Rudara i Bijele, presudila je pobjeda Aleksandra Gelera (sina čuvenog sovjetskog velemajstora Jefima), koji godinama već igra za Novljane, nad Dušanom Rajkovićem, bivšim šampionom Jugoslavije. Ostalih pet partija završeno je remijem. Zanimljivo je da je to bila prva pobjeda Gelera na ovom takmičenju i prvi poraz Rajkovića.

U pretposlednjem kolu slobodan je bio Crnogorac.

U posljednjem, devetom kolu, sastaju se: Budućnost – Kotor, Crnogorac – Mladost, Mimoza – Rudar i Elektroprivreda Nikšić. Slobodna je Bijela.