Premijer liga, četvrto kolo – Budućnost se izdvojila

Prošle godine u Premijer ligi koja je održana u Ulcinju, u derbiju trećeg kola, Elektroprivreda i Budućnost odigrali su meč za sladokusce. Poslije prave drame derbi je završen bez pobjednika 3:3, iako su Nikšićani bili bliži trijumfu. U Baru je to, uglavnom, bio duel „na jedan gol“. Podgoričani su nakon četiri završene partije vodili 3,5:0,5, čime su obezbijedili četvrtu uzastopnu pobjedu. Redom su slavili Kalezić, Đukić i Đukanović, koji je uspješno zamijenio efikasnog Nikača, jer ovaj nije želio da „zameće kavgu“ sa svojim Nikšićanima. Dva meč boda osigurao je Pajković remiziravši sa Milovićem. Potom su i čelne table Budućnosti Ivanišević i Markuš remizirali sa Bogosavljevićem, odnosno Miljkovićem, za konačnu pobjedu 4,5:1,5. Markuš nije bio zadovoljan ishodom pošto je pred vremensku kontrolu pogriješio i izgubio rubnog pješaka viška.

Povratnik u državni tim, Blažo Kalezić, efektno je savladao Kontića.

„Na moje iznenađenje Kontić nije odigrao omiljeni sistem Paulsen –Tajmanov, nego Zmajevku za koju nije baš bio dobro pripremljen“ – kazao je Kalezić.

Ovim trijumfom Budućnost se osamila na vrhu, jer je jedini pratilac, Rudar, bio slobodan u četvrtom kolu.

c53400cf772e86521094c794a2b1416b717bd9739673ef96e34c2e052c3c2c34Veoma zanimljivo bilo je u drugom derbiju Mimoza – Crnogorac. Perunović je doveo Cetinjane u vođstvo pošto je, agresijom na kraljevom krilu, primorao na predaju Draška, inače, selektora seniorske reprezentacije Crne Gore.

„Imao sam dobre rezultate u ovoj varijante Francuske odbrane. Remizirao sam, pored ostalih, i sa Karuanom, ali Perunović je igrao veoma precizno i lijepo me nadigrao“ – Draško je odao priznanje svom rivalu za dobru igru.

Izjednačio je Draganić savladavši, u završnici Ivanovića, „vječitog“ šampiona Crne Gore. U tom trenutku bilo je 2,5:2,5, pa je ostalo da meč odluče Todorović (Mimoza) i Saša Batrićević (Crnogorac). Ta posljednja partija u četvrtom kolu završena je remijem, za konačnih 3:3 u duelu Tivćana i Cetinjana.

I bokokotorski derbi između Kotora i Bijele bio je veoma neizvjestan. Kad se dim razišao sa bojnog polja radovali su se prvotimci Bijele zbog minimalne pobjede. Odlučujući poen donio je Zoran Arsović koji je na prvoj tabli bio bolji od mladog Roganovića. Pobjedu za Bijelu još je uknjižio uvijek neugodni (po protivnika) i boreni Mršević protiv Vlatkovića, a poraz Kotorana ublažio je FIDE majstor Vaso Petijević, koji je sa velemajstorima Perunovićem i Đukićem najefikasniji u Premijer ligi sa 3,5 poena iz četiri partije.

U ovom kolu jedna partija završena je „za zelenim stolom“. U nikšićkom derbiju između Nikšića i Mladosti, za šestim stolom nije se pojavio najavljeni Rade Perović, pa je Lazar Lekić iz Mladosti dobio poen bez borbe. Ipak, ovaj borbeni susret završen je neriješeno 3:3. Cio poen za Mladost još je osvojio Benderać, Trebinjac koji godina uspješno igra u najjačoj crnogorskoj ligi, a za Nikšić Šaranović i Šćepanović.