Završena Premijer liga – Budućnosti sve počasti

Kao i sva prethodna, i posljednje, deveto kolo na Premijer ligi Crne Gore bilo je izuzetno borbeno. Budućnost je potvrdila titulu osmom uzastopnom pobjedom od 5,5:0,5 protiv Kotora. Čast Kotorana spasio je Stevan Mitrović koji je šestoj tabli remizirao sa Predragom Nikačem.

Ubjedljivom pobjedom 5:1 u meču sa ekipom Mladosti i Crnogorac sa Cetinja je ovjerio drugo mjesto. Posljednji, peti poen za Cetinjane osvojio je devetnaestogodišnji Mađar u njihovim redovima Ričard Raport, koji je iskoritio kvalitet više u partiji sa Danilom Milanovićem. Bila je to ujedno posljednja partija na ovogodišnjoj Premijer ligi.

U direktnom duelu za treće mjesto, minimalnim rezultatom 3,5:2,5, Mimoza iz Tivta slavila je protiv Rudara iz Pljevalja. Pet partija završeno je remijem, a odlučujući poen za Tivćane osvojio je selektor reprezentacije Milan Draško, koji je nadigrao mladog Nikolu Potparu koji sve snažnije kuca na vrata državng tima.

I u meču između nikšićkih ekipa Elektroprivrede i Nikšića nije bilo sentimantalnosti. Nikšić je zahvaljujući Slaviši Brenju koji je nadigrao Bobana Bogosavljevića dobio meč 3,5:2,5 (ostale partije završene su remijem) i pretekao Elektroprivredu na tabeli.

Čitava liga protekla je u izuzetnoj borbenoj igri, ali i u duhu fer pleja. Tako je bilo i u posljednjem kolu. Kapiten Rudara je zaboravio da na vrijeme dostavi izmjene za deveto kolo, pa je upisan osnovni sastav. Pljevljaci su naknadno intervenisali i Tivćani su se saglasili da Rudar izmijeni sastav – nisu željeli da bez igre dobiju poen, iako je meč direktno odlučivao trećem mjestu. Na kraju ih je Kaisa pogledala – Draganić je uspio da remizira sa pješakom manje protiv Bujišića, istina u redukovanoj topovskoj završnici, i Mimoza se okitila bronzom.

Pehare za tri prvoplasirane ekipe i medalje uručio je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji se, potom, zatvarajući šampionat, zahvalio šahistima na veoma sadržajnim i zanimljivim partijama i pozdravio ih do iduće Premijer lige, možda ponovo u Baru.