Premijer liga Crne Gore – Još jedan derbi Podgoričanima, Pljevljaci drže korak

U derbiju trećeg kola Budućnost je minimalnim rezultatom savladala Mimozu 3,5:2,5. Tri prve završene partije u ovom meču bile su remi. I dok se moglo očekivati da će podjela poena uslijediti za drugim i četvrtim stolom za kojima su šahisti Budućnosti Markuš, odnosno Kalezić, vodili crne figure u sudaru sa Draškom, odnosno Draganićem, slabijim po rejtingu, iznenađenje je bio remi u dvadestak poteza najboljeg crnogorskog igrača, aktuelnog šampiona Đukića koji je vodio bijele figure u partiji s Lekićem.

“Lekić je potvrdio da dobro poznaje teoriju, iznenadio me u otvaranju i sve se brzo pasplelo u remi poziciju” – objasnio je Đukić.

Prevagu za Podgoričane donio je bivši šampion Crne Gore Predrag Nikač, jedan od najvećih šahovskih džentlmena u Crnoj Gori. Poraz od Nikača, kapiten Mimoze Dragan Popadić prokomentarisao je ovako: “Principijelno sam uzeo kvalitet, ali sam potpao pod jak napad, a to su vode u kojima se moj rival veoma dobro snalazi.” Nikač je ovom pobjedio napravio het-trik u prva tri kola.

Potom je remi sklopljen i na prvoj tabli između Ivaniševića i Sedlaka.

“Bila je to zanimljiva partija. Mislim da sam bolje stajao, ali da li je to bilo dovoljno za pobjedu pokazaće tek dublja analiza” – riječi su ponajboljeg srpskog šahiste Ivaniševića, koji na takmičenju u Baru ima najveći rejting (2658).

U tom trenutku Budućnost je vodila 3:2 i sve oči bile su uprte u peti sto za kojim su igrali Pajković i Todorović. Poslije žilave borbe, Pajković je, s pješakom manje, u završnici topova i raznobojnih lovaca, uspio da remizira i donese svojoj ekipi dva važna meč boda.

Rudar drži korak sa vodećom Budućnošću. Pljevljaci su u teškom meču uspjeli da savladaju Kotor 3,5:2,5 i pridruže se Podgoričanima na diobi prvog mjesta. Obje ekipe imaju po šest meč bodova i po 12 poena. Trijumf  Pljavljacima donijeli su najmlađi i najstariji, Potpara i Rajković koji su prinudili na predaju Simića i Šukovića. Bivšem šampionu Jugoslavije Dušanu Rajkoviću ovo je treća uzastopna pobjeda u Baru. Kotoranin Vih je ublažio poraz nadigravši beogradskog fajtera u redovima Rudara Momu Raičevića. Po pola poena Pljevljacima su donijeli Blagojević, Milanović i Bujišić koji je u dalekoj završnici, s pješakom manje, odolio Ćetkoviću, poslije više od šest sati igre. Njih dvojica su ostali sami u sali za igru, odnosno u galeriji “Velimir A. Leković”, naravno, uz glavnog sudiju Gorana Vukadinovića.

Crnogorac nije uspio da ubilježi novu pobjedu, iako je izgledalo da će poslije preokreta i vođstva od 2,5:1,5 protiv Bijele, u tome uspjeti. Bijelu je, poslije brzog remija između Saše Batrićevića i Gelera, doveo u vođstvo Marić savladavši na šestoj tabli Cetinjanina Kraljevića. Zatim su Perunović i Raport nadigrali braću Gorana i Zorana Arsovića i Crnogorac je poveo. Očekivalo se da će iskusni Kosić donijeti odlučujući poen protiv Vlatkovića, jer je imao pješaka više. Ipak, Vlatković je uspio da remizira, a neriješen rezultat 3:3 i meč bod Bijeloj donio je Petijević savladavši starijeg Batrićevića, Jova.

Mladost iz Nikšića zabilježila je prvu pobjedu. Sigurni i efikasni bili su velemajstori iz Srbije Milanović i Tadić na prve dvije table, kao i mladi majstorski kandidati Tomić na četvrtoj i Kisić na petoj, dok su Benderać i mlađani Lekić remizirali za ubjedljiv trijumf nad Elektroprivredom 5:1.

Slobodna u trećem kolu bila je ekipa Nikšića.