Premijer liga 2015 – Podgoričani na pragu trijumfa

Budućnost je u šestom kolu Premijer lige postigla šestu pobjedu i tri kola prije kraja nalazi se na pragu titule. Iz preostala dva meča (u sjutrašnjem, sedmom kolu Budućnost je slobodna) Podgoričanima je potreban samo jedan meč bod da odbrane prošlogodišnje prvo mjesto.

U derbiju s Rudarom slavili su zahvaljujući pobjedama čelnih tabli, velemajstora Ivaniševića i Markuša. Ivaniševiću je Blagojević predao u 24. potezu pošto je ostao bez dame, a Markuš je savladao mladog Potparu koji je nagomilao svoje figure po šestom redu, pa je egzekucija bila neminovna. Ostale četiri partije završene su remijem, među njima i ona, u završnici, između Nikača i još jednog junoše, Krstonijevića. Tako je Nikač, poslije četiri uzastopne pobjede uknjižio prvi remi, ali je procentualno i dalje najuspješnjiji takmičar u ligi.

Nikšić je i u ovom kolu nastupio nekompletan. Protiv Crnogorca nedostajala su mu čak dva igrača. Cetinjani su taj poklon od dva poena bez igre ubrzo pretvorili u ubjedljiv trijumf od 5:1, jer su na prvoj i trećoj tabli mladi Mađar Raport i crnogorski reprezentativac Kosić savladali svoje rivale Brenja, odnosno Peroševića, crnim figurama.

„Perošević je slabo odigrao otvaranje u Francuskoj odbrani, pa sam brzo dobio partiju“ – kratko je kazao Kosić.

I šesto kolo je donijelo jedan bokokotorski derbi. Prema očekivanju Mimoza, čiji su šahisti na svim tablama imali znatno veći rejting od svojih rivala iz Bijele, upisala je ubjedljivu pobjedu od 4,5:1,5. Cio poen ekipi iz Tivta donijeli su Draganić, Todorović i Draško, dok su remizirali Sedlak, Lekić i Popadić. Petim uzastopnim porazom od kojih čak tri minimalnim rezultatom 2,5:3,5, Kotorani su se opasno nagnuli ka nižem rangu takmičenja, Prvoj ligi. Ovo posebno zbog toga što je prvi trijumf upisala Elektroprivreda i to ubjedljiv, 4,5:1,5, protiv Bijele, a Nikšić koji bi sjutra u sedmom kolu trebalo da pojača Tijana Blagojević, bježi im tri meč boda.

Zanimljivo je da su igrači Elektroprivrede Miljković, Kontić i Aleksić, na drugoj, četvrtoj i šestoj tabli, relativno brzo remizirali crnim figurama, a da su njihovi saigrači Bogosavljavić, Miljanić i Milović, koji su vodili bijele figure, dobili partije. Zanimljiv je bio kraj duela između Milovića i Petijevića. Kad je najuspješniji igrač Bijele, Petijević (imao je 4 poena iz 5 partija), mislio da je potezom pješaka b7-b5, konačno uplovio u remi vode, uslijedila je efektna žrtva lovca upravo na polju b5 i Petijević je morao da potpiše prvu kapitulaciju na ovom šampionatu.

U šestom kolu bila je slobodna ekipa Mladosti.