PREMIJER LIGA – Rumija odustala, pobjeda Budućnosti u derbiju

Rumija odustala, pobjeda Budućnosti u derbiju

U lijepom ambijentu gradske galerije „Velimir A. Leković“ u Baru otpočelo je takmičenje u Premijer ligi Crne Gore. Na otvaranju Milan Vujović je kazao da će Bar, s obzirom na kvalitet ekipa, u narednih devet dana biti šahovska prijestonica ne samo Crne Gore nego i Jugoistočne Evrope. Izrazio je žaljenje zbog odustajanja domaće Rumije, usljed neočekivanih zdravstvenih problema njene prve table, velemsjtora Branka Damljanovića, preksinoć, u vozu Beograd – Bar.
Profesor Maksim Lutovac je pozdravio igrače u ime grada domaćina i barskih šahista, zalažući se da se na šahovsku scenu Crne Gore vrate turniri „Sozina“, u Baru ili nekom drugom crnogorskom gradu.
Šampionat je otvorio prof. dr Vladimir Pajković, potpredsjednik ŠSCG, koji je poželio uspjeh ekipama i brzo ozdravljenje Damljanoviću.
Zanimljivo je da su sva četiri meča u prvom kolu završena rezultatom 3,5:2,5 i u svima je pobjednička ekipa uknjižila dvije pobjede i tri remija.
U derbiju, Budućnost je povela 2:1 nakon pobjede Nikole Đukića nad Draganom Kosićem. Prethodno su remijem završene partije na prva dva stola. „Pravovremeno sam žrtvovao pješaka za napad. Kosić je možda mogao bolje da se brani, ali sve moje figure bile su aktivne i dobro postavljene“ – kazao nam je poslije parije Đukić. Potom je izjednačio Saša Batrićević. U teškoj poziciji Vladimir Pajković je ostavio figuru pokušavajući da dođe do pola poena vječitim šahom, ali Batrićević je lovcem i damom zaštitio svog kralja i došao do cijelog poena.    Odlučujući poen za Podgoričane osvojio je Predrag Nikač poslije greške Bogdana Podlesnika u, po riječima Nikole Đukića, vjerovatno remi poziciji.

Božidar Ivanović nije uspio da realizuje materijalnu prednost od udvojenog pješaka više po „b“ liniji protiv Blaža Kalezića, morao je pristati na remi i tako je Budućnost slavila u derbiju prvog kola.

I za ostalim stolovima vodila se ogorčena borba. Nikšić je načinio preokret u meču sa Kotorom, jer su Kotorani poveli kad je Stevan Mitrović na šestoj tabli savladao Radeta Perovića. Bila je to ujedno prva odlučena partija na prvenstvu. Prve bodove Nikšićanima donijeli su Miodrag R. Savić i  Mitar Šaranović.

Boro Miljanić je platio ceh što je, kao sekretar ŠSCG, podnio najveći teret u organizaciji šampionata. Nije djelovao svježe protiv Slaviše Milanovića, izgubio je, kao i Đorđije Kontić od iskusnog Dušana Rajkovića, što je bilo dovoljno Rudaru da savlada Elektroprivredu i načini prvo iznenađenje na šampionatu. Miroslav Miljković je protiv Nikole Potpare samo ublažio poraz Nikšićana.

Još jedan nikšićki klub pretrpio je minimalan poraz. Mladost je izgubila meč od Bijele na petoj i šestoj tabli gdje su Božidar Kisić i Lazar Lekića poraženi od Vasa Petijevića i Boža Marića, pa matiranje Aleksandra Gelera od strane znatno mlađeg imenjaka Tomića nije uticalo na konačan ishod.