Ekipno prvenstvo Evrope – Reykjavik 13.-22.11.2015. god.

RUSI UBJEDLJIVI POBJEDNICI U OBJE KONKURENCIJE NAŠI MUŠKARCI 27 A ŽENE 21 U EVROPI

Zvančna stranica prvenstva: http://etcc2015.com/

OPEN ŽENE
TABELA TABELA
STATISTIKA STATISTIKA
PARTIJE UZIVO PARTIJE UZIVO
FOTO GALERIJA

22.11.2015. god.

RUSI  UBJEDLJIVI POBJEDNICI U OBJE KONKURENCIJE NAŠI MUŠKARCI 27 A ŽENE 21 U EVROPI

GRČKA (18) – CRNA GORA (29) 2,5 – 1,5  (MUŠKARCI)
RUMUNIJA (8) – CRNA GORA (22) 2,5 – 1,5  (ŽENE)
Posle ubjedljive pobjede protiv Austrijanaca dobili smo još jednog jakog protivnika. Grčka je zemlja u kojoj se mnogo ulaže u šah i u kojoj je šah u stalnom usponu. Na svim tablama smo imali veliki deficit u rejtingu.  Izgubili smo minimalnim rezultatom i završili na 27 mjestu.

Đukić se još jednom branio katalonskom obranom. Na ovom prvenstvu potpuno je odustao od svoje omiljene kraljeve indijske odbrane. Veoma lako je održao ravnotežu crnim figurama i bez ikakvih problema remizirao. Čitav turnir Nikola Đukć je igrao na visokom nivou što pokazuje i njegov perfomans rejting od 2655 poena. Više »»»
21.11.2015. god.
CRNA GORA (29) – AUSTRIJA (26) 3-1  (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – ENGLESKA( 18) 2-2 (ŽENE)

Posle dva uzastopna poraza i mnoštvo propuštenih šansi danas smo se sreli sa Austrijom, ekipom po rejtingu za tri mjesta bolje rangirane od naše. Matematički, po rejtingu oni su  bili izraziti favoriti na prve dvije table dok smo mi na dvije zadnje table imali nešto viši rejting.Međutim večeras smo nadoknadili sve propuštene šanse i ubjedljivo pobjedili Austrijance.

U partiji Đukić – Ragger igrana je najdorfova varijanta sicilijanske odbrane. Posle izmjene skakača, otvorila se d linija nakon čega su promjenjene i dame. Đukić je imao lovački par i bolju poziciju. Filigranskom tehmikom je pojačavao svoj položaj i zabilježio veoma važnu pobjedu. Više »»»

20.11.2015.god.
ŠVAJCARSKA (28) – CRNA GORA (29) 3-1 (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – ISLAND (29) 2,5 – 1,5 (ŽENE)

Danas smo igrali protiv Švajcarske, ekipe koja je samo jedno mjesto ispred nas po rejtingu. Izgubili smo meč sa 3-1 izgubivši obje partije bijelim figurama. Naši igrači su jako željeli da pobjede pa su previše forsirali svoje pozicije. Švajcarci su iskoristil svoje šanse i ubjedljivo trijumfali. Ovo je drugi uzastopni poraz naših reprezentativaca.

U duelu Pelletier – Đukić igrana je Katalonska odbrana, Nakon duge pozicione borbe prešlo se u složenu završnicu koje je završena remijem tek kada su se iscrpile sve mogućnosti za igru. Više »»»

19.11.2015.god.
CRNA GORA (29) – HRVATSKA (16)  1,5- 2,5  (MUŠKARCI)
NORVEŠKA (23) – CRNA GORA (22) 1,5- 2,5  (ŽENE)

Danas smo za protivnika imali naše susjede, veoma jaku reprezentaciju Hrvatske koja je 16 nosilac po rejtingu. Posle velike borbe izgubili smo meč mada po toku meča mogli smo očekivati bolji ishod.

Na prvoj ploči naš najbolji velemajstor je igrao sa velikom nadom hrvatskog šaha Ivanom Šarićem, bivšim evropskim i svjetskim prvakom u konkurenciji do 18 godina.Igrana je iregularna pirčeva odbrana sa ranim a6. Bijeli je tražio svoje šanse na kraljevom a crni na daminom krilu. Posle sadržajne borbe partija je završena remijem ponavljanjem poteza. Više »»»
17.11.2015. god.
CRNA GORA (29) – MOLDAVIJA (25)    2-2 (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – GRČKA (17) 1-3  (ŽENE)

Naši šahisti danas su igrali sa Moldavijom, ekipom koja je 25 nosilac i za koju igraju tri odlična velemajstora Bologan Svetuškin i Jordačesku. Utisak je da su naši šahisti propustili da ostvare pobjedu, Đukić je bio blizu remija a Kosić pobjede.

Đukić i Bologan su igrali najdorfovu varijantu sicilijanske odbrane. U rjeđe igranom ogranku protivnici su se rokirali na suprotnim stranama. Kada su promjenjene dame igra je primila pozicioni karakter sa približno jednakim šansama. Đukić je odigrao par sitnih nepreciznosti i dozvolio protivniku da postigne inicijativu koju je u dalekoj završnici doveo do pobjede. Više »»»

16.11.2015.god.
ČEŠKA (12)– CRNA GORA (29) 2-2 (MUŠKARCI)
FINSKA (30)– CRNA GORA (22) 1-3 (ŽENE)

Naši šahisti nastavljaju sa odličnim igrama. Danas su igrali neriješeno protiv veome jake reprezentacije Češke koja je dvanaesti nosilac  koju predvodi nepredvidljivi David Navara. Ekipa Češke je prošle godine na olimpijadi  ubjedljivo pobjedila Rusiju i udaljila je od osvajanja medalje.

Nikola Đukić na ovom prvenstvu igra odlično. Protiv jednog od najinteresantnijih svjetskih igrača veoma lako je u najdorfovoj odbrani, varijanta sa h3, neutralisao sve prijetnje protivnika. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza kada je to bilo najbolje rješenje za obje strane. Više »»»

15.11.2015. god.
ITALIJA (23)– CRNA GORA (29)    2-2 (MUŠKARCI)
LITVANIJA (25)– CRNA GORA (22) 4-0 (ŽENE)

U trećem kolu naši šahisti igrali su protiv Italije, dvadeset trećeg nosioca. Italija je znatno oslabljena u odnosu na prethodna takmičenja jer je njen lider, jedan od najboljih svjetskih igrača Fabio Karuana prešao na rejting listu Sjedinjenih Američkih Država.Meč je završen neriješeno bez ijedne odlučene partije ali posle velike borbe na svim tablama.

Na prvoj tabli Đukić nije igrao svoju omiljenu kraljevu indijsku odbranu već nimcoindijsku odbranu.To je donekle iznenadilo italijanskog velemajstora pa je Đukić lako izjednačio poziciju. Imao je čak i blagu inicijativu ali je remi realan rezultat. Više »»»
14.11.2015.god.
CRNA GORA –UKRAJINA    1-3 (MUŠKARCI)
CRNA GORA –HOLANDIJA 0-4
    (ŽENE)

Posle izvanredne, startne pobjede protiv Norvežana u drugom kolu smo se namjerili na drugog nosioca, ekipu Ukrajine koju predvodi jednistveni Vasilij Ivančuk. U duelu gdje smo imali deficit od dvije stotine rejting poena na  skoro svakoj tabli pružili smo žestok otpor favoritima. Utisak je da smo možda mogli da odigramo neriješeno protiv jedne od najjačih svjetskih ekipa.

Na prvoj tabli igrana je sicilijanska odbrana, omiljeno otvaranje oba igrača. Đukić je igrao veomo dobro i čvrsto i nije dozvoljavao “legendarnom” Ivančuku da zakomplikuje poziciju. Kada se prešlo u topovsku završnicu bilo je jasno da je remi neminovan. Protiv jednog od najboljih svjetskih šahista to je odličan rezultat. Više »»»

13.11.2015.god.
ODLIČAN START NAŠIH REPEREZENTACIJA

CRNA GORA – NORVEŠKA 2,5 -1,5  (MUŠKARCI)
CRNA GORA – NJEMAČKA 2-2 (ŽENE)

Naši najbolji šahisti i šahistkinje doputovali su sinoć u Rejkjavik gdje će se u čuvenoj Laugardalsholl areni održati Ekipno prvenstvo Evrope u šahu.  Rejkjavik je ostrvska zemlja u sjevernom Atlantiku sa nešto više od 300.000 stanovnika, čuvena u šahovskom svijetu po „meču stoljeća“ Fišer-Spaski ali i po velikom broju velemajstora upoređujući prema broju stanovnika. Bivši predsjednik Svjetske šahovske federacije i učesnik turnira kandidata 1959  Fridrih Olafson je i danas aktivan u šahovskom životu zemlje. Više »»»