Ekipno prvenstvo Evrope – VIII kolo

CRNA GORA (29) – AUSTRIJA (26) 3-1  (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – ENGLESKA( 18) 2-2 (ŽENE)

 

Posle dva uzastopna poraza i mnoštvo propuštenih šansi danas smo se sreli sa Austrijom, ekipom po rejtingu za tri mjesta bolje rangirane od naše. Matematički, po rejtingu oni su  bili izraziti favoriti na prve dvije table dok smo mi na dvije zadnje table imali nešto viši rejting.Međutim večeras smo nadoknadili sve propuštene šanse i ubjedljivo pobjedili Austrijance.

U partiji Đukić – Ragger igrana je najdorfova varijanta sicilijanske odbrane. Posle izmjene skakača, otvorila se d linija nakon čega su promjenjene i dame. Đukić je imao lovački par i bolju poziciju. Filigranskom tehmikom je pojačavao svoj položaj i zabilježio veoma važnu pobjedu.

Na drugoj tabli igrana je katalonska odbrana. Nakon privremene žrtve figure Shengelia je osvojio pješaka. Blagojević je blokirao poziciju i ostvario pritisak na daminom krilu, Nakon brojnih izmjena prešlo se u damsku završnicu sa pješakom više za Austrijanca. Blagojević se uporno branio i uspio da spasi pola poena.

U igri daminog pješaka u duleu Kosić – Schachinger rano su promjenjeni pješaci u centu ali su sve figure ostale na ploči. U bogatoj igri figura naš velemajstor se bolje snašao i zasluženo pobjedio.

Blažo Kalezić se branio slovenskom odbranom.U želji da zakoplikuje poziciju prihvatio je žrtvu pješaka. Njegov protivnik je imao kompezaciju u bolje raspoređenim figurama. Kalezić je vratio pješaka u pravom trenutku i  prešao u jednaku topovsku završnicu.

Montenegro 3 1 Austria
 GM Đukić, N. 2553
1-0
 GM Ragger, M. 2688
 GM Blagojević, D 2481
remi
 GM Shengelia, D. 2579
 GM Kosic, D 2470
1-0
 IM Schachinger 2451
 IM Kalezic, B. 2440
remi
 IM Froewis, G. 2433

 

CRNA GORA (22) – ENGLESKA( 18) 2-2 (ŽENE)

 

Nakon dvije uzastopne pobjede poraslo je samopouzdanje u našoj ženskoj ekipi. Danas smo igrali protiv jake Engleske reprezentacije. Čini se da smo olako propustili priliku da savladamo Engleskinje I obezbjedimo dobar rezultat pred poslednjim kolom.

U duelu Blagojević – Houska igrana je blokadna varijanta karo-kana. Iz otvaranja se izašlo sa približno jednakom pozicijom. Tijana je prepustila inicijativu protivnici koja je pješačkom akcijom na daminom krilu stvorila slobodnog pješaka. Pred izlaskom nove protivničke dame Tijana je predala partiju.

Aleksandra se još jednom branila skandinavskom odbranom. U neizvjesnoj poziciji njena protivnica je žrtvovala kvalitet za pješaka. Aleksandra je nastavila precizno i serijom dobrih poteza potpuno preokrenula poziciju u svoju korist.Važna pobjeda protiv protivnice koja ima 150 poena veći rejting.

Marija Stojanović je igrala svoju omiljenu varijantu sicilijanske odbrane. Osvojila je pješaka a zatim žrtvovala kvalitet za pješaka. Njena protivnica je aktivirala topa.  Remi je skolpljen ponavljanjem poteza u poziciji u kojoj je Marija imala bolju poziciju i u kojoj je samo ona mogla igrati na pobjedu.

Nataša Krpović se branila francuskom odbranom. Prepustila je prostornu prednost protivnici ali je izgradila čvrstu poziciju.Bijela je pokušala akciju na kraljevom krilu ali se Nataša dobro branila. Kada se ušlo u završnicu dame i skakača protiv dame i lovca činilo se da  ima dobre šanse i na pobjedu. Nažalost napravila je par grešaka i došla u izgubljenu poziciju. Uporna odbrana se isplatila i uspjela je da spasi pola poena.

 

Montenegro 2 2 England
 WIM Blagojević, T 2312
0-1
 IM Houska, J. 2391
 WIM Milović, A. 2202
1-0
 IM Ciuksyte, D. 2356
 WIM Stojanović, M 2153
remi
 WIM Sarakauskiene 2145
 WFM Krpović, N. 2098
remi
 WFM Bhatia, K. K. 2072