Ekipno prvenstvo Evrope 2015 – Treće kolo

ITALIJA (23)– CRNA GORA (29)    2-2 (MUŠKARCI)


LITVANIJA (25)– CRNA GORA (22) 4-0 (ŽENE)

 

U trećem kolu naši šahisti igrali su protiv Italije, dvadeset trećeg nosioca. Italija je znatno oslabljena u odnosu na prethodna takmičenja jer je njen lider, jedan od najboljih svjetskih igrača Fabio Karuana prešao na rejting listu Sjedinjenih Američkih Država.Meč je završen neriješeno bez ijedne odlučene partije ali posle velike borbe na svim tablama.

Na prvoj tabli Đukić nije igrao svoju omiljenu kraljevu indijsku odbranu već nimcoindijsku odbranu.To je donekle iznenadilo italijanskog velemajstora pa je Đukić lako izjednačio poziciju. Imao je čak i blagu inicijativu ali je remi realan rezultat.

Na drugoj tabli Blagojević je previdio međupotez protivnika u otvaranju kojim je ovaj riješio sve probleme i došao u prijatniju poziciju. Posle velike borbe došlo je do završnice u kojoj je naš velemajstor imao topa protiv topa i lovca. Ovu teorijsku završnicu, koja je objektivno remi, nije prijatno igrati ali je Blagojević bio na visini zadatka i rutinski remizirao.

Na trećoj tabli Kosić se branio svojom omiljenom francuskom odbrana. Igrana je blokadna varijanta. Rombaldini je postepeno pojačavao pritisak ali Kosić se strpljivo branio i partiju  doveo do remija.

Selektor Draško je danas u igru uveo internacionalnog majstora Blaža Kalezića. On je protiv najiskusnijeg italijanskog velemajstora Mikele Godene vodio veliki pozicionu borbu u španskoj partiji. Posle velikih izmjena nastala je završnica lakih figura pa je remi  bio neminovan.

Italy
2-2
Montenegro
 GM Vocaturo, D. 2588
remi
 GM Đukić, N. 2553
 GM Dvirnyy, D. 2561
remi
 GM Blagojević, D 2481
 GM Rombaldoni 2539
remi
 GM Kosic, D 2470
 GM Godena, M. 2508
remi
 IM Kalezić, B. 2440

 

LITVANIJA– CRNA GORA 4-0  (ŽENE)

Šahistkinje su igrale protiv Litvanije, prve ekipa u dosadašanjem dijelu takmičenja  koja je slabija po prosječnom rejtingu od naše. Očekivala se neizvjesna borba a uslijedio je novi visok poraz. Očigledno je da je jučerašnji poraz ozbiljno uzdrmao naše šahistinje.

Tijana se branila svojom omiljenom španskom partijom. U otvaranju je propustila da u potpunosti neutrališe prijetnje protivnice koja je imala blagu inicijativu. Bijela je žrtvovala kvalitet za napad, Tijana se nije precizno branila pa je čak i previdjela mat u jednom potezu..

Aleksandra Milović je u varijanti daminog pješaka sa ranim Lg5 izabrala nastavak u kojoj se igra na duge staze, na  sitne pozicione prednosti. U približno jednakoj poziciji Aleksandra je dozvolila svoj protivnici da žrtvuje figuru za jak pješački lanac i napad na kralja.

Marija Stojanović se branila kraljevom indijskom odbranom. Igrana je fijanketna varijanta a  obje igračice su tražile svoje šanse u nastupima pješaka, bijela na daminom a crna na kraljevom krilu.U jednom trenutku Marija je izabrala pogrešan plan a par poteza kasnije i previdjela pješaka.

U partiji sa mnoštvo obrta i propuštenh šansi Nataša Krpović je poslednja pogriješila u završnici lakih figura  i izgubila partiju.

 

Lithuania12 4 0 Montenegro
 IM Daulyte, D. 2369
1-0
 WIM Blagojević T 2312
 WIM Zaksaite, S. 2196
1-0
 WIM Milovic, A. 2202
 WFM Batyte, Daiva 2147
1-0
 WIM Stojanovic, M 2153
 Zykiene, Rita 1913
1-0
 WFM Krpovic, N. 2098