Ekipno prvenstvo Evrope – VII kolo

 

ŠVAJCARSKA (28) – CRNA GORA (29) 3-1 (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – ISLAND (29) 2,5 – 1,5 (ŽENE)

Danas smo igrali protiv Švajcarske, ekipe koja je samo jedno mjesto ispred nas po rejtingu. Izgubili smo meč sa 3-1 izgubivši obje partije bijelim figurama. Naši igrači su jako željeli da pobjede pa su previše forsirali svoje pozicije. Švajcarci su iskoristil svoje šanse i ubjedljivo trijumfali. Ovo je drugi uzastopni poraz naših reprezentativaca.

U duelu Pelletier – Đukić igrana je Katalonska odbrana, Nakon duge pozicione borbe prešlo se u složenu završnicu koje je završena remijem tek kada su se iscrpile sve mogućnosti za igru.

Blagojević i Bogner igrali su varijantu izmjene slovenske odbrane.Veoma uzbudljiva partija koja se stalno kretala u okviru ravnoteže. Blagojević je u jednom trenutku forsirao rasplet kojim je osvojio kvalitet ali je protivnik ima slobodne branjene pješake. Bijeli je nastavio neprecizno pa je bio prinuđen da vrati kvalitet i ostane sa pješakom manje u topovskoj završnici. Bogner je aktivirao svoje figure i doveo svoj tim u vođstvo.

Na trećem stolu, u partiji Georgiadis – Kosić igrana je damina indijska odbrana. Bijeli je ostvario prednost na daminoj strain ali je naš velemajstor otvorio igru na kraljevom krilu. Nakon brojnih aktivnosti i izmjena bijeli je osvojio pješaka. Kosić se precizno branio i remizirao bez teškoća u topovskoj završnici.

Forster je protiv Luke Draškovića izabrao Aljehinovu odbranu. Luka je, igrajući na pobjedu spalio sve mostove, ostavio kralja u centru i pokrenuo pješake na kraljevom krilu. Crni je žrtvovao pješaka i aktivirao svoje figure. U jednom trenutku Luka je previdio taktički udar kojim je došao u izgubljenu poziciju.

Switzerland 3 1 Montenegro
 GM Pelletier, Y. 2566
remi
 GM Đukić, N. 2553
 GM Bogner, S. 2550
1-0
 GM Blagojević,D 2481
 IM Georgiadis 2473
remi
 GM Kosić D 2470
 IM Forster, R. 2459
1-0
 IM Drašković, L. 2454

 

CRNA GORA (22) – ISLAND (29) 2,5 – 1,5 (ŽENE)

 

Šahistkinje su ostvarile drugu uzastopnu pobjedu. Vođstvo je donijela Nataša Krpović. Islanđanke su izjednačile neočekivanom pobjedom na prvoj tabli. Aleksandra Milović je donijela novo vođstvo. Marija Stojanović je remizirala nadmoćnu poziciju jer je to donosilo ukupnu pobjedu u meču.

Ptacnikova se protiv Tijane Blagojević branila pirčevom odbranom. Tijana je neprecizno odigrala otvaranje i još u otvaranju zapala u teškoće. Pokušala je da aktivnom igrom zakomplikuje poziciju i žrtvovala je figuru. Protivnica se hladnokrvno branila i pobjedila. Na našoj najboljoj igračici, koja je na ekipno evropsko prvenstvo krenula neposredno nakon završetka svjetskog prvenstva za mlade na kojem je osvojila medalju, osjeća se umor i igra daleko od svoga maksimuma.

Aleksandra Milović je igrala skandinavsku odbranu. Posle puno obrta  u  interesantno igranom otvaranju, Aleksandra je  zahvatila  inicijativu koju je odličnom igrom pretvorila u čitav poen.

U partiji Stojanović – Thorsteinsdo igrana je škotska partija. Marija je ušla u formu, danas je odigrala još jednu dobru partiju. Hrabro je prihvatila žrtvu pješaka i preciznom igrom suzbila prijetnje protivnice. U poziciji sa pješakom više i velikom šansom za pobjedom Marija je remizirala jer je to bilo dovoljno za pobjedu u meču.

Nataša Krpović je odustala od svoje omiljene francuske odbrane ali joj pokušaj da iznenadi protivnicu nije donio neki benefit. Protivnica je imala prednost u prostranstvu, međutim  nastavila je preambiciozno. Nataša je preciznim taktičkim udarima preokrenula poziciju u svoju korist. Rutinskom igrom je svoju prednost dovela do pobjede.

Montenegro 2,5 1,5 Iceland
 WIM Blagojević, T 2312
0-1
 WGM Ptacnikova 2189
 WIM Milović, A. 2202
1-0
 Kristinardot. 1887
 WIM Stojanović, M 2153
remi
 WFM Thorsteinsdo. 2005
 WFM Krpović, N. 2098
1-0
 Hauksdottir 1775