Ekipno prvenstvo Evrope – Odličan start naših reprezentacija

CRNA GORA – NORVEŠKA 2,5 -1,5  (MUŠKARCI)

CRNA GORA – NJEMAČKA 2-2 (ŽENE)

 

Naši najbolji šahisti i šahistkinje doputovali su sinoć u Rejkjavik gdje će se u čuvenoj Laugardalsholl areni održati Ekipno prvenstvo Evrope u šahu.  Rejkjavik je ostrvska zemlja u sjevernom Atlantiku sa nešto više od 300.000 stanovnika, čuvena u šahovskom svijetu po „meču stoljeća“ Fišer-Spaski ali i po velikom broju velemajstora upoređujući prema broju stanovnika. Bivši predsjednik Svjetske šahovske federacije i učesnik turnira kandidata 1959  Fridrih Olafson je i danas aktivan u šahovskom životu zemlje.

Naši šahisti se nalaze po rejtingu  na 29 mjestu od 36 reprezentacija  a šahistkinje su 22 od 30 reprezentacija. Po  rejtingu glavni favoriti su Rusija u muškoj i Gruzija u ženskoj konkurenciji. Titule šampiona brane Azerbejdžan u muškoj i Ukrajina u ženskoj konkurenciji.

U prvom kolu naši šahisti su se sreli protiv Norvežana koji predvodi svjetski prvak Magnus Karlsen. Norvežani su jedanaesti nosioci po rejtingu i znatno su podmladili reprezentaciju jer nastupaju bez Simona Agdeštajna. Protiv nas svjetski prvak nije nastupio.

Na prvoj tabli igrana je otvorena španska partija. Partija je čitavo vrijeme proticala u približnoj ravnoteži pa je remi morao biti realan ishod. Mladi Hammer koji je veoma blizu granice od 2700 poena nije ni  u jednom trenutku ozbiljnije zaprijetio.

Blagojević se branio kembridž springs varijantom Vođena je duga poziciona borba u kojoj je naš velemajstor bio na visini zadatka i crnim figurama sigurno održao ravnotežu.

Na trećoj tabli igrana je igra daminog pješaka. Kada je naš velemajstor zaprijetio na kraljevoj strani protivnik je forsirao izmjene teških figura po c liniji. Nastala je završnica istobojnih lovaca u kojoj je Kosić imao simboličnu prednost. Nakon dugog laviranja sklopljen je remi.

Debitant u našoj reprezentaciji Luka Drašković je igrao svoju omiljenu filidorovu odbranu.Nakon dobro odigranog otvaranja privremeno je žrtvovao figuru i ostvario bolju poziciju.Nastavak partije Luka je odigrao maestralno i u sjajnom stilu pobjedio. Prva pobjeda u reprezentaciji koja nam je donijela pobjedu u meču.

Montenegro 2,5 1,5 Norway
 GM Đukić, N. 2553
remi
 GM Hammer, J. L. 2682
 GM Blagojević, D 2481
remi
 IM Tari, Aryan 2532
 GM Kosić, D 2470
remi
 IM Urkedal, F. 2505
 IM Drašković, L. 2454
1-0
 IM Salomon, J. 2459

 

CRNA GORA – NJEMAČKA 2-2 (ŽENE)

Šahistkinje su se se suprostavile Njemicama koje su sedmi favorit po rejtingu. Meč je završeno neriješeno posle velike borbe.

Montenegro 2 2 Germany
 WIM Blagojevic 2312
Remi
 IM Paehtz, E. 2462
 WIM Milovic, A. 2202
1-0
 WIM Osmanodja, F. 2291
 WIM Stojanovic 2153
Remi
 WGM Schleining 2354
 WFM Krpovic, N. 2098
0-1
 Heinemann, J. 2224

 

U duelu Blagojević – Paethz igrama je sicilijanska odbrana sa ranim Lb5. Nakon dugog manevrisanja činilo se da je bijela ostvarila malo prijatniju poziciju. Ipak nakon izmjena u centru  nastala je jednaka završnica sa po dva topa i raznobojnim lovcima pa je remi bio neminovan.

Aleksandra Milović se branila skandinavskom odbranom. Ostvarila je malo pasivniju ali veoma čvrstu postavu.U jednom momentu je, igrajući na pobjedu,  otvorila igru i nastala je veoma neizvjesna pozicija sa obostranim šansama. Mlada nada njemačkog šaha previdjela je lijep taktički udar koji nam je donio jedinu pobjedu i neriješen rezultat u meču .

Marijana Stojanović je odabrala rano b3 u borbi protiv sicilijanske odbrane. Posle originalne igre u otvaranju nastala je interesantna pozicija sa obostranim šansama.Marija je dopustila par nepreciznosti i njena protovnica je preuzela inicijativu. No ni ona nije najpeciznije nastavila pa se prešlo u završnicu u kojoj je Marija imala bolje šanse ali je remi realan rezultat.

Nataša Krpović se branila francuskom odbranom. Posle kratkih zapleta u otvaranju nastala je pozicija u kojoj je bijela imala prednost lovačkog para. Kada se očekivalo da naša višestruka šampionka izjednači poziciju u potpunosti ona je grubo pogriješila i došla u izgubljenu poziciju. Kasnije je sve bilo stvar tehnike.