Ekipno prvenstvo Evrope – VI kolo

CRNA GORA (29) – HRVATSKA (16)  1,5- 2,5  (MUŠKARCI)

NORVEŠKA (23) – CRNA GORA (22) 1,5- 2,5  (ŽENE)

 

Danas smo za protivnika imali naše susjede, veoma jaku reprezentaciju Hrvatske koja je 16 nosilac po rejtingu. Posle velike borbe izgubili smo meč mada po toku meča mogli smo očekivati bolji ishod.

Na prvoj ploči naš najbolji velemajstor je igrao sa velikom nadom hrvatskog šaha Ivanom Šarićem, bivšim evropskim i svjetskim prvakom u konkurenciji do 18 godina.Igrana je iregularna pirčeva odbrana sa ranim a6. Bijeli je tražio svoje šanse na kraljevom a crni na daminom krilu. Posle sadržajne borbe partija je završena remijem ponavljanjem poteza.

Na drugoj table u duelu Stević – Blagojević igrana je italijanska partija. Stević je osvojio pješaka ali je Blagojević imao dovoljnu kompezaciju. U veoma oštroj poziciji protivnici su sklopili remi ponavljanjem poteza.

Danas je pauzirao Dragan Kosić pa je na trećoj tabli igrao Luka Drašković. Njegov protivnik bio je legenda jugoslovenskog i hrvatskog šaha, bivši prvak Evrope Zdenko Kožul. Igrana je rauzerova varijanta sicilijanske odbrane po kojoj je Kožul prepoznatljiv. Pozicija je bila približno jednaka dok se nijesu razigrali lovci crnog. Kožul je ostvario udaljenog pješaka ali se Luka precizno branio. Remi je sklopljen u dalekoj završnici.

U duelu Ante Šarić – Kalezić igrana je francuska odbrana.  Šarić je pokušao da rjeđe igranim nastavkom iznenadi našeg reprezentativca. Kalezić je propustio da obostrano zakomplikuje poziciju i  bijeli je došao do jakog napada koji je efektno završio.

Montenegro 1,5 2,5 Croatia
 GM Đukić, Nikola 2553
remi
 GM Šarić, Ivan 2652
 GM Blagojević  Dragiša2481
remi
 GM Stević, Hrvoje 2604
 IM Drašković, Luka 2454
remi
 GM Kožul, Zdenko 2617
 IM Kalezić, Blažo 2440
0-1
 GM Brkić, Ante 2599

 

NORVEŠKA (23) – CRNA GORA (22) (ŽENE)

 

Naše šahistkinje su danas igrale protiv Norvešeke, ekipe približno slične vrijednosti kao što je naša. To pokazuje i položaj na rejting listi, naša ekipa je 22.  a Norveška 23. nosilac. U meču prepunom preokreta, ostvarili smo minimalnu ali značajnu pobjedu.

 

Na prvoj tabli  Tijana Blagojević  je lako izjednačila poziciju u italijanskom otvaranju. No čini se da je njena protivnica igrala striktno na remi.  Partija je završena remijem u dalekoj topovskoj završnici.

 

Na drugoj tabli takođe je igrana italijanska partija. Aleksandra je privremeno žrtvovala pješaka da bi izbjegla glavne varijante. Polako je pojačavala pritisak na kraljevom krilu. Došla je u potpuno dobijenu poziciju ali je onda sa par nepreciznosti upropastila čitav trud. Posle mnogo obrta partija je završena remijem.

Marija Stojanović se još jednom branila kraljevom indijskom odbranom. Igrana je varijanta četiri pješaka i Marija je lako došla do dobre igre. Njen stil da zaoštrava pozicije po svaku cijenu večeras je donio rezultat i ona je efektno dobila partiju. Junakinja olimpijade u Tromsu zabilježila je prvu pobjedu.

I na četvrotoj tabli se igrala italijanska odbrana. Norvežanka je rano  krenula sa bočnim pješaćkim nastupom. Nataša je odlično nastavila i došla u nadmoćnu poziciju. U par navrata propustila je da još pojača položaj i pređe u dobijenu poziciju. Na kraju se sve rasplinulo u remi topovsku završnicu.

Norway 1,5 2,5 Montenegro
 WIM Sahl, S. B. 2190
remi
 WIM Blagojević,T 2312
 WGM Koskela, N. 2204
remi
 WIM Milović, A. 2202
 Machlik, M. 2176
0-1
 WIM Stojanović 2153
 Reppen, E. 2058
remi
 WFM Krpović N. 2098