Ekipno prvenstvo Evrope – IV kolo

ČEŠKA (12)– CRNA GORA (29) 2-2 (MUŠKARCI)

FINSKA (30)– CRNA GORA (22) 1-3 (ŽENE)

 

Naši šahisti nastavljaju sa odličnim igrama. Danas su igrali neriješeno protiv veome jake reprezentacije Češke koja je dvanaesti nosilac  koju predvodi nepredvidljivi David Navara. Ekipa Češke je prošle godine na olimpijadi  ubjedljivo pobjedila Rusiju i udaljila je od osvajanja medalje.

Nikola Đukić na ovom prvenstvu igra odlično. Protiv jednog od najinteresantnijih svjetskih igrača veoma lako je u najdorfovoj odbrani, varijanta sa h3, neutralisao sve prijetnje protivnika. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza kada je to bilo najbolje rješenje za obje strane.

Dragiša Blagojević je igrao protiv Viktora Lacnicke. Crni se branio holandskom odbranom i brzo je nastala veoma komplikovana pozicija na tabli. Češki velemajstor je imao bolje šanse ali se Blagojević dobro branio i na kraju došao u topovsku završnicu sa pješakom više što je bilo nedovoljno za pobjedu.

Dragan Kosić je veoma sigurnom igrom lako neutralisao svog bivšeg klupskog kolegu Zbinjeka Hračeka crnim figurama. U daminoj indijskoj odbrani partija se stalno kretala u granicama jednakosti.

Luka Drašković je vodio veliku borbu protiv Jiri Stočeka u francuskoj odbrani. U jednom trenutku činilo se da je crni skakač zalutao u taboru bijelog i da Luka ima bolje šanse. Partija je završena vječitim šahom u dalekoj završnici.

 

Czech Republic 2 2 Montenegro
 GM Navara, David 2730
remi
 GM Đukić, N. 2553
 GM Laznicka, V. 2665
remi
 GM Blagojević,D 2481
 GM Hracek, Z. 2609
remi
 GM Kosic, D 2470
 GM Stocek, Jiri 2557
remi
 IM Draskovic, L. 2454

 

FINSKA– CRNA GORA 1-3  (ŽENE)

Šahistkinje su protiv dva teška poraza dobile protivnika po mjeri. Finkinje su najslabije rangirana ekipa na takmičenju. Naša pobjeda je potpusno zaslužena a mogla je biti i ubjedljivija. Nadamo se da će naše dame ovom pobjedom vratiti poljuljano samopouzdanje.

Tijana je u Bečkoj partiji žrvtovala pješaka i rano preuzela inicijativu. Partiju je završila lijepom kombinacijom nakon koje nije bilo spasa.

Aleksandra Milović je tokom čitave partije imala bolju poziciju i sigurnom igrom  došla do druge pobjede.

Marija Stojanović se branila kraljevom indijskom odbranom. U malo slabijoj poziciji Marija je izbjegavala izmjenu dama što bi vodila u remi poziciju, dopustivši da protivnica aktivira svoje figure.Uskoro je izgubila materijal i predala partiju.

Nataša Krpović je ostvarila prvu pobjedu u igrama za reprezentaciju. U pirčevoj odbrani u veoma uzbudljivoj partiji sa puno mogućnosti iskoristila je nepreciznost protivnice i došla do prve pobjede.

 

Finland 1 3 Montenegro
 WIM Tuominen, T. 2109
0-1
 WIM Blagojevic 2312
 WFM Puuska, Heini 1967
0-1
 WIM Milovic, A. 2202
 Turunen, T. 1764
1-0
 WIM Stojanovic 2153
 Kujasalo, M. 1605
0-1
 WFM Krpovic, N. 2098