Ekipno prvenstvo Evrope 2015 – Drugo kolo

REJKJAVIK, ISLAND 12-22 novembar 2015.

Laugardalsholl arena

CRNA GORA –UKRAJINA    1-3 (MUŠKARCI)

CRNA GORA –HOLANDIJA 0-4    (ŽENE)

Posle izvanredne, startne pobjede protiv Norvežana u drugom kolu smo se namjerili na 2drugog nosioca, ekipu Ukrajine koju predvodi jednistveni Vasilij Ivančuk. U duelu gdje smo imali deficit od dvije stotine rejting poena na  skoro svakoj tabli pružili smo žestok otpor favoritima. Utisak je da smo možda mogli da odigramo neriješeno protiv jedne od najjačih svjetskih ekipa.

Na prvoj tabli igrana je sicilijanska odbrana, omiljeno otvaranje oba igrača. Đukić je igrao veomo dobro i čvrsto i nije dozvoljavao “legendarnom” Ivančuku da zakomplikuje poziciju. Kada se prešlo u topovsku završnicu bilo je jasno da je remi neminovan. Protiv jednog od najboljih svjetskih šahista to je odličan rezultat.

3 Blagojević se opet  branio kembridž springs varijantom Eljanov je odabrao drugi nastavak u odnosu na jučerašnju partiju ali nije postigao neku posebnu prednost. Blagojević je imao pasivnu ali veoma čvrstu poziciju. Nastavio je veoma dobro i došao do bogate igre, remiziravši bez problema protiv jednog od najboljeg evropskih šahista.

Na trećoj tabli igrana je igra daminog pješaka. Korobov je dobro tretirao otvaranje i lako izjednačio poziciju. Položaj crnog je bila prijatniji za igru ali to je bilo nedovoljno za više od remija. Kada su svi očekivali da se partija završi neriješeno naš velemajstor je napravio nreykavik_repriz nepreciznosti i izgubio partiju.

Junak jučerašnje pobjede danas je izabrao najdorfovu odbranu. Areščenko je izabao rjeđi nastavak sa h3 ali nije uspio da ostvari prednost u otvaranju. Nažalost Drašković je u jednom trenutku izabrao pogrešan nastavak kao odgovor na protivnikovu akciju na daminom krilu i došao u inferiorniju poziciju.Izgubio je pješaka i kasnija uporna odbrana nije bila dovoljna da se spasi pola poena.

Montenegro 1 3 Ukraine
 GM Đukić, N. 2553
remi
  GM Ivanchuk, V. 2720
 GM Blagojević, D 2481
remi
 GM Eljanov, P. 2753
 GM Kosić, D 2470
0-1
 GM Korobov, A. 2709
 IM Drašković, L. 2454
0-1
 GM Areshchenko 2682

 

CRNA GORA – HOLANDIJA 0-4  (ŽENE)

Šahistkinje su se se suprostavile Holanđankama koje su deseti favorit po rejtingu ali koje smo prošle godine pobjedili na olimpijadi u Tromsu. Ovog puta Holanđanke su nam se revanšitale maksimalnom pobjedom u meču u kojem su naše šahistkinje propustile brojne šanse.

Montenegro 0 4 Netherlands
 WIM Blagojević 2312
0-1
GM Peng, Zhaoqin 2383
 WIM Milović, A. 2202
0-1
 WGM Haast, Anne 2365
 WIM Stojanović 2153
0-1
 IM Lanchava, Tea 2274
           Delević, N 1776
0-1
  WFM Kazarian, A. 2255

 

U duelu Blagojević – Peng, Zhaoqin igrama je francuska odbrana. Rano su promijenjene dame i prešlo se u složenu završnicu sa istaknutim pješačkim obilježjima. Bijelom je ostao izolovan pješak na e3 i najveći dio borbe se vodio oko ovog pješaka. Kada je crna ostvarila slobodnog pješaka po a liniji vidjelo se da Tijani predstoji teška odbrana. Odličnom tehnikom Holanđanka je iskoristila svoju bolju poziciju.

Aleksandra Milović se opet branila skandinavskom odbranom. Ostvarila je dobru poziciju u otvaranju i imala pozicionu inicijativu. Dozvolila je velike izmjene figura i prešla u slabiju  završnicu lovca i skakača protiv dva lovca. Možda se partija i mogla spasisti ali premorena dugotrajnom odbranom previdjela je pješački prodor protivnice.

Slučajnost je da je i na trećoj i na četvrtoj tabli igrana pirčeva odbrana. Marija Stojanović je udvojila pješake po f liniji da bi zakomplikovala poziciju a kasnije je žrtvovala pješaka za inicijativu. Njena protivnica je hladnokrvno otklonila sve prijetnje a zatim pokrenula akciju na daminoj strani. U uzbudjivoj partiji crna je zasluženo pobjedila.

Nina Delević je, nakon dugog manevrisanja u otvaranju, ostala bez pješaka na daminoj strani ali se uzdala u daleko napredovalog b pješaka. Kada je bijela blokirala tog pješaka došla je do izražaja njena materijalna prednost.