Ekipno prvenstvo Evrope – V kolo

CRNA GORA (29) – MOLDAVIJA (25)    2-2 (MUŠKARCI)
CRNA GORA (22) – GRČKA (17) 1-3  (ŽENE)

 

Naši šahisti danas su igrali sa Moldavijom, ekipom koja je 25 nosilac i za koju igraju tri odlična velemajstora Bologan Svetuškin i Jordačesku. Utisak je da su naši šahisti propustili da ostvare pobjedu, Đukić je bio blizu remija a Kosić pobjede.

Đukić i Bologan su igrali najdorfovu varijantu sicilijanske odbrane. U rjeđe igranom ogranku protivnici su se rokirali na suprotnim stranama. Kada su promjenjene dame igra je primila pozicioni karakter sa približno jednakim šansama. Đukić je odigrao par sitnih nepreciznosti i dozvolio protivniku da postigne inicijativu koju je u dalekoj završnici doveo do pobjede.

Dragiša Blagojević je danas pauzirao i na drugoj tabli je igrao Dragan Kosić. Još jedna francuska odbrana i još jedna sigurna odbrana našeg velemajstora. U jednom trenutku on je potpuno preuzeo inicijativu tematskim nastupom u centru. Partija je završena remijem vječitim šahom iako se činilo da je naš velemajstor u par navrata imao velike šanse za pobjedom.

Luka Drašković je vodio veliku pozicionu borbu protiv Viorela Jordačeskua u karo kan odbrani. Luka se rokirao na veliku stranu a protivnik je svog monarha ostavio u centru. Partija je završena remijem ponavljanem poteza.

Blažo Kalezić je crnim figurama iznenadio izborom otvaranja. Nastala je pozicija u kojoj je Moldvac imao terensku prednost a Kalezić čekao svoju šansu u aktivnoj igri figura. Kada se pozicija otvorila Kalezić je u potpunosti nadigrao svog protivnika i zabilježio lijepu pobjedu.

 

Montenegro 2 2 Moldova
 GM Đukić, N. 2553
0-1
 GM Bologan, V. 2630
 GM Kosić, D 2470
remi
 GM Svetushkin 2585
 IM Drašković, L. 2454
remi
 GM Iordachescu 2581
 IM Kalezić, B. 2440
1-0
 IM Hamitevici 2430

 

CRNA GORA – GRČKA  (ŽENE)

Šahistkinje su igrale protiv Grkinja koje su 17. nosilac ali za koje danas nije igrala njihova najbolja igračica Ana Marija Botsari. I pored toga naše šahistkinje su doživjele novi poraz.

Na prvoj tabli partija je počela kao sicilijanka sa ranim g6 ali je uskoro prešla u varijantu zmajeve odbrane. Tijana nije najpreciznije odigrala otvaranje i crna je lako neutralisala početnu inicijativu bijele. Kada su promjenje dame prešlo se u bolju završnicu za Grkinju koja je postepeno povećavala prednost koju je pretvorila u pobjedu.

Aleksandra Milović je pokušala  da iznenadi svoju protivnicu rjeđim redosledom poteza ali je bijela zadržala početnu prednost. U jednom trenutku Aleksandra je previdjela međupotez protivnice kojom je oslabila pješačku strukturu. Tsolakidou je pozicionu prednost  pretvorila u materijalnu kada je osvojila pješaka i dobrom tehnikom dovela do pobjede.

Marija Stojanović je u škotskoj partiji imala blagu inicijativu nakon otvaranja.Crna je odgovorila aktivnom igrom na kraljevom krilu. Partija je završena remijem vječnm šahom.

Nataša Krpović se branila francuskom odbranom. Njena protivnica je izabrala varijantu izmjene i pozicija je bila jednaka nakon izlaska iz otvaranja. Nataša je previdjela taktički udar kojim je ostala sa pješakom manje. Grkinja je prešla u dobijenu topovsku završnicu ali nije nastavila precizno i partija je završena remijem.

 

Montenegro 1 3 Greece
 WIM Blagojević, T 2312
0-1
 WIM Pavlidou, E. 2235
 WIM Milović, A. 2202
0-1
 WIM Tsolakidou 2268
 WIM Stojanović 2153
remi
 WFM Markantonaki 2213
 WFM Krpović, N. 2098
remi
 WGM Kouvatsou, M. 2073