ZAVRŠENA 42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016

Zvanična web stranica: http://www1.bakuchessolympiad.com/

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA – OPEN / ŽENE

  • Intervju sa porodicom Blagojevic koji je vodila bivsa prvakina svijeta Suzan Polgar pogledajte ovdje …
  • POSJETA POČASNOM KONZULU CRNE GORE U BAKU »»»

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE NAJBOLJE U MUŠKOJ

KINA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI

Naše reprezentacije 47. u muškoj i 53. u ženskoj konkurenciji

olimpijski-pobjednici-reprezentacija-sadZavršene su poslednje partije na 42, Šahovskoj olimpijadi. Ostalo je da se večeras na svečanom zatvaranju  dodijele pehari i medalje najboljima.

Nakon 14 dana i 11 kola dobili smo nove olimpijske šampione. U muškoj konkurenciji dvije ekipe su imale isti broj meč poena – SAD i Ukrajina ali su po dodatnim kriterijuminma Amerikanci posle duge pauze (poslednji put 1976) najbolji na svijetu. Isplatilo se dovođenje dvojice šahista iz top 10 – Fabiana Caruane i Vesli Soa u njihove redove. Oni su iz Italije odnosno Filipina u periodu između dvije olimpijade prešli na američku rejting listu. Drugo mjesto zauzela je ekipa Ukrajine za koju nije nastupao njihov najbolji šahista Vasilij Ivančuk. Glavni favoriti po rejtingu Rusi osvojiolimpijske-sampionke-sa-bivsom-svjetskom-prvakinjom-suzan-polgarli su treće mjesto. Treba pomenuti uspjehe Indije koja je bez Ananda bila četvrti i Norveške koju je svjetski prvak Karlsen doveo do petog mjesta. Naši šahisti su zauzeli 47 mjesto. Po rejtngu su bili 50. Danas smo igrali neriješeno sa Slovačkom a pobjeda, koja je bila jako blizu, povela bi nas petnaestak mjesta naprijed. Opširnije »»»

Deseto kolo, 12. septembar 2016.

Muškarci: Zambija– Crna Gora 1,5 -2,5
Žene: Brazil – Crna Gora 3-1

U današnjem meču bili smo apsolutni favoriti ali smo zabilježili minimalnu pobjedu.

Brzo smo pobjedama Dragana Kosića i Blaža Kalezića došli u vođstvo. Kosić je nadigrao svog protivnika još u ranoj fazi partije. Polako je pojačavao pritisak i lijepom kombinacijom osvojio figuru. Blažo Kalezić je zabilježio pobjedu efektnim taktičkim udarom kojim je osvojio protivničku damu. …

Danas su naše djevojke doživjele visok poraz protiv Brazila. Meč je završen relativno brzo a naše šahistkinje su u njemu imale dva previda figure.
Aleksandra Milović je previdjela figuru još u otvaranju i izgubila u malom broju poteza. Igrana je skandinavska odbrana a ovo je treći uzastopni poraz naše čelne table. Opširnije »»»

 


Deveto kolo, 11. septembar 2016.

Muškarci: Crna Gora – Litvanija 1-3
Žene: Crna Gora – Island 2,5 -1,5

nasa-muska-reprezentacijaDanas smo igrali protiv Litvanije koja je u ovoj situaciji trebala biti protivnik po mjeri. To je ekipa nešto slabija po rejtingu od naše i prilika da se pobjedom krene u gornji dio tabele. Ali danas Kaisa nije bila na našoj strani. Umjesto da pobjedimo ili bar igramo neriješeno izgubili smo sa visokih 3-1.  Ovo je bio meč propuštenih šansi. …

Aleksandra Milović je neobičnim redosledom ušla u blokadne pozicije engleskog otvaranja. Previše optimistički je otvorila poziciju na kraljevom krilu nakon čega je inicijativa prešla na stranu protvinice. U malo slabijojoj poziciji, par poteza kasnije, previdjela je međupotez skakačem i došla u znatno slabiju poziciju koju je Ptačnikova,  ženski velemajstor sa Islanda lijepo realizovala. Opširnije »»»

Osmo kolo, 10. septembar 2016.

Muškarci: Indonezija – Crna Gora 1,5-2,5
Žene: Crna Gora – Litvanija 1,5-2,5

Danas su naši momci bili na visini zadatka. Sigurnom i čvrstom igrom, sa jednom pobjedom i tri remija savladali su ekipu Indonezije koju predvodi iskusni šahovski vuk  Adianto. ….


Naša ženska reprezentacija je pružila jak otpor favorizovanoj ekipi Litvanije koja je 12 nosilac na olimpijadi. Samo nedostatak sportske sreće nas je spriječio da ovaj meč riješimo u svoju korist…. Opširnije »»»

 

Sedmo kolo, 9. septembar 2016.

Muškarci:      Crna Gora  – Mexiko 3:1
Žene: Dominikanska republika- Crna Gora 1,5:2,5
Pobjede naših reprezentacija
Ubjedljivo smo savladali reprezentaciju Meksika. Ova velika latinoamerička zemlja dovela je tim od koga smo mnogo jači i po rejtingu i po titulama. Ulogu favorita smo u potpunosti opravdali. ….
Naša ženska reprezentacija minimalnim rezultatom savaladala je ekipu Dominikanske republike koja je pružila izuzetno jak otpor. Opširnije »»»

Šesto kolo, 8. septembar 2016.

    Muškraci:      Katar   –  Crna Gora   2-2
Žene:   Crna Gora –  Mongolija
     1-3
Mnogi sa potcjenjivanjem komentarišu kvalitete ranije malo poznatih šahovskih zemalja. Katar je jedna od njih mada je prosječni rejting ove reprezentacije samo malo niži od rejtinga naše. U svom sastavu oni imaju tri velemajstora a u toj zemlji se godišnje održi mnoštvo jakih turnira. Današnji meč je bio veoma težak i neizvjesan. ….

Ženska reprezentacija je poražena protiv neatraktivne ali veoma jake ekipe Mongolije.

Aleksandra Milović je već u ranoj fazi partije zapala u probleme. Nije dobro reagovala na upad crnog skakača pa je nakon izmjene dama dopustila da protivnica izgradi jak centar. Crna je odlično nastavila,  potisnula protivničke figure po prvom i drugom redu. Stvorila je udaljenog slobodnog pješaka što je i odlučilo partiju. Opširnije »»»

 

Peto kolo, 6. septembar 2016.

Muškraci:      Crna Gora – Hrvatska 1:3
Žene:
        Crna Gora- Panama 3,5 : 0,5

Naša ženska reprezentacija u meču protiv KineNijesmo uspjeli da se revanširamo susjedima za poraz na Evropskom prvenstvu. Hrvati su i ovaj put bili bolji što je, ako se uporede  rejtinzi i bilo realno očekivati.

Na čelnoj tabli vodila se velika borba u sicilijanskoj odbrani. Najbolji hrvatski igrač se očigledno dobro spremio za partiju, neutralisao je brzo sve prijetnje bijelog i prešao u malo bolju završnicu lakih figura. Đukić se duhovito branio i partiju bez većih problema doveo do remija.

Naše šahistkinje su opravdale ulogu favorita. Lako su savladale ekipu iz Srednje Amerike. Aleksandra  Milović je ekspresno pobjedila svoju protivnicu koja je, iako bez rejtinga, do sada sakupila 3 poena. Aleksandra je igrala igru daminog pješaka, crna se nije snašla i brzo je došla u slabiju poziciju. Kada je previdjela upad bijelog skakača sve je bilo završeno. Po prvi put su zajedno u reprezentaciji igrale kćerka i majka, Tijana i Lidija Blagojević.Opširnije »»»


Četvrto kolo, 5. septembar 2016.
Loš dan naših reprezentacija

Poljaci su protiv naše muške selekcije opravdali ulogu favorita i zasluženo trijumfovali iako nije igrao njihov najbolji šahista Wojtašek.
Poljake je u vođstvo doveo Duda, Jan-Krzysztof pobjedom protiv Nikole Đukića. Igrana je najdorfova varijanta sicilijanske odbrane. Čini se da je naš velemajstor iznenadio protivnika izabranom varijantom. Pozicija nakon otvaranja je bila jako oštra ali sa približno jednakim šansama…..


Dame su doživjele visok poraz iako po toku partija ništa nije nagovještavalo takav rezultat. Imali smo previše propuštenih prilika u jednom meču pa smo umjesto neriješenog rezultata ili u najgorem slučaju minimalnog poraza visoko poraženi.
Aleksandra Milović je u malo slabijoj poziciji ušla u nepotrebne komplikacije. Ispostavilo se da je nastala pozicija jasno bolja za njenu protivnicu koja je svoju prednost lako realizovala. U partiji Blagojević –  Haast prednost je nekoliko puta prelazila sa jedne na drugu stranu. Opširnije »»»

Treće kolo  kolo, 4. septembar 2016.

Muška reprezentacija je igrala neriješeno sa veoma mladom i perspektivnom reprezentacijom Perua koja je znatno bolje plasirana od naše i ima dva igrača sa rejtingom preko 2600 poena.

Nikola Đukić je odigrao odličnu partiju i crnim figurama lako neutralisao igrača sa preko sto poena većim rejtingom. Igran je damin gambit i naš najbolji igrač je odlično odigrao otvaranje. Jedno vrijeme je pokušavao da preuzme inicijativu ali se sve raspleleo u jednaku topovsku završnicu. ….

Naše dame su večeras blistale. Iako su bile favoriti po rejtingu niko nije očekivao ovako ubjedljivu pobjedu. Vođstvo su donijele naše čelne table. Milović je u originalno igranom otvaranju nametnula veoma oštru poziciju i crnim figurama savladala svoju protivnicu. Tijana Blagojević je u Filidorovom otvaranju pokvarila pješačku strukturu protivnice na kraljevom krilu i malo kasnije osvojila pješaka. Opširnije »»»

Drugo  kolo, 3. septembar 2016.

Muškarci bolji od Portugala, žene bez šansi protiv glavnog favorita

Važna pobjeda muške reprezentacije protiv čvrstog Portugala. Vođstvo a kako se ispostavilo i odlučujuću  pobjedu našoj ekipi donio je sjajni Luka Drašković koji je crnim figurma odlično odigrao ševenišku varijantu sicilijanske odbrane. U jasno slabijoj pozciji njegov protivnik je grubo pogriješio i partija je završena u 25 potezu. Ostale tri partije su završene neriješeno poslije velike borbe. Opširnije »»»

Prvo kolo, 2. septembar 2016.
Naši seniori rutinski su pobjedili nejaku ekipu Holandskih Antila. Neprijatno iznenađenje priredio je naš najbolji igrač Nikola Đukić koji je izgubio bijelim figurama protiv fidemajstora Blijstra. On je u približno jednakoj poziciji previdio jednostavan taktički udar i došao u izgubljenu poziciju. Kosić je pretvorio svoju prednost u čitav poen odličnom tehnikom.  Blagojević brzo osvojio figuru nakon privremene žrtve pješaka a Draškovič je matirao protivnika u 36. potezu. Opširnije »»»

01.09.
Svečano otvorena 42. Šahovska olimpijada

Juče (01.09.2016) je u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu spektakularnom ceremonijom svečano otvorena 42. Šahovska olimpijada, najveća svjetska šahovska smotra. Koliko domaćini pridaju značaj ovom takmičenju govori da je bio prisutan skoro čitav državni establišment a da je olimpijadu otvorio lično predsjednik države Ilham Aliyev. Po broju prijavljenih reprezentacija ova olimpijada će oboriti sve rekorde jer je u muškoj konkurenciji prijavljeno 180 reprezentacija  a u ženskoj 140. Po mnogim prognozama ovo će biti najbolje organizovana olimpijada do sada, što je vrlo vjerovatno ako je suditi po svečanom otvaranju i kvalitetu hotela u kom su smješteni igrači i sale za igru

 

Na otvaranju je predstavljena Crne Gora

Za svoje zemlje igraće skoro svi najbolji šahisti svijeta, predvođeni svjetskim prvakom Magnusom Karlsenom (Norveška) i Sergejom Karjakinom (Rusija), njegovim izazivačom za titulu. Njih dvojica će se od 11 do 30 novembra ove godine u Njujorku boriti za titulu najboljeg šahiste na planeti. Igraće i najveće zvijezde u usponu Karuana, Nakamura, So ali i iskusni asovi Kramnik, Topalov, Griščuk. Samo bivši prvak svijeta Anand tradicionalno ne igra na olimpijadama.

 

U muškoj konkurenciji naslov najboljeg brani Kina a glavni favoriti su, bar prema rejtingu Rusija. SAD, Kina i domaćin Azerbejdžan. Azerbejdžan je postao šahovska velesila a Baku je rodni grad jednog od najvećih šahista u istoriji Garija Kasparova. Naši šahisti nalaze se prema rejtingu na 50. mjestu sa prosječnim rejtingom od 2499. poena. Za našu reprezentaciju nastupaju: velemajstori : Nikola Đukić, Dragan Kosić i Dragiša Blagojević i internacionalni majstori Luka Drašković i Blažo kalezić. Ovo je raspored po tablama. Selektor je velemajstor Milan Draško.

U ženskoj konkurenciji naslov brani Rusija dok su prema rejtingu glavni favoriti Kina, Rusija i Ukrajina i u ženskom šahu tradicionalno jaka Gruzija. Igraće skoro sve najbolje šahistkinje svijeta predvođene svjetskom prvakinjom Hou Yifan (Kina). Naša reprezentacija je po rejtingu na startnom 42 mjestu sa prosječnim rejtingom 2180. Za reprezentaciju nastupaju  internacionalni majstori: Aleksandra Milović, Tijana Blagojević i Marija Stojanović, kao i fide majstori Nataša Krpović i Lidija Blagojević. Ovo je raspored po tablama. Selektor reprezentacije je Dušanka Jovićević.

Mjesto igre je Kristalna dvorana u Bakuu. Igra se 11 kola.  a partije prvog kola počinju drugog septembra. Partije koje počinju u 15,00 časova po lokalnom vremenu ( 13,00 po našem) mogu se pratiti uživo na zvaničnom sajtu olimpijade: www.bakuchessolympiad.com.

 

Za vrijeme olimpijade održaće se 87. Kongres Svetske šahovske federacije FIDE (5–13 septembar), Generalna skupština Evropske šahovske unije ECU (10. Septembra kao i brojne propratne aktivnoti oje prate ovakva takmičenja. Vođa naše delegacije na 42. Šahovskoj olimpijadi  je predstavnik Uprave za mlade i sport Branimir Ivanović a predstavnici na sesijama FIDE I ECU su Jovan Milović i Veselin Drašković. Ove aktivnosti održaće se u Fairmont Hotelu, jednom od Plamenih tornjeva, koji su simbol Bakua.

 

Šahisti Crne Gore imaće još jednog predstavnika na olimpijadi. Jedan od sudija na najvećoj šahovskoj pozornici biće Goran Vukadinović, internacionalni sudija.

 

U prvom kolu naše reprezantacije se sastaju sa Holandskim Antilima u muškoj  odnosno sa Tunisom u ženskoj konkurenciji. Obje naše selekcije su favoriti u ovim mečevim a pogotovo muška reprezentacija.

 

Šahovski savez Crne Gore