ZAVRŠENA 42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016

SJEDINJENE AMRERIČKE DRŽAVE NAJBOLJE U MUŠKOJ

KINA U ŽENSKOJ KONKURENCIJI

Naše reprezentacije 47. u muškoj i 53. u ženskoj konkurenciji

Završene su poslednje partije na 42, Šahovskoj olimpijadi. Ostalo je da se večeras na svečanom zatvaranju  dodijele pehari i medalje najboljima.

Nakon 14 dana i 11 kola dobili smo nove olimpijske šampione. U muškoj konkurenciji dvije ekipe su imale isti broj meč poena – SAD i Ukrajina ali su po dodatnim kriterijuminma Amerikanci posle duge pauze (poslednji put 1976) najbolji na svijetu. Isplatilo se dovođenje dvojice šahista iz top 10 – Fabiana Caruane i Vesli Soa u njihove redove. Oni su iz Italije odnosno Filipina u periodu između dvije olimpijade prešli na američku rejting listu. Drugo mjesto zauzela je ekipa Ukrajine za koju nije nastupao njihov najbolji šahista Vasilij Ivančuk. Glavni favoriti po rejtingu Rusi osvojili su treće mjesto. Treba pomenuti uspjehe Indije koja je bez Ananda bila četvrti i Norveške koju je svjetski prvak Karlsen doveo do petog mjesta. Naši šahisti su zauzeli 47 mjesto. Po rejtngu su bili 50. Danas smo igrali neriješeno sa Slovačkom a pobjeda, koja je bila jako blizu, povela bi nas petnaestak mjesta naprijed.

Kod žena Kina je dobila derbi, odlučujući meč za titulu protiv Rusije i sa tri meč boda prednosti ubjedljivo trijumfovala. Branioci titule Ruskinje ostale su bez medalje a drugo i treće mjesto dijele Poljska i Ukrajina ali su Poljakinje druge a Ukrajinke treće. Ukrajina je jedina zemlja koja je osvojila medalje u obje konkurencije. Naša reprezentacije je ubjedljivo savladala Albaniju sa 3-1 ali to je bilo dovoljno tek za 53 mjesto Po rejtingu bili smo 42.

Ovo je po mnogo čemu olimpijada za pamćenje. Najveći broj učesnika ali i najbolje organizovana olimpijada, koja je po mnogim kriterijumima toliko visoko podigla ljestvicu da će svim budućim organizatorima biti teško da je dostignu. Šahovski radnici Azerbejdžana imali su ogromnu pomoć države u organizaciji ali Azerbejdžan je zemlja u kojoj se šah izuzetno voli i poštuje.

Sledeća olimpijada održaće se u Gruziji, u Batumiju od 23. septembra do 7. oktobra 2018. godine.

Muškarci: Crna Gora – Slovačka 2-2

Žene: Albanija – Crna Gora 1-3

Crna Gora (50) 2498 Slovačka (49) 2504
Montenegro (MNE) 2-2 Slovakia (SVK)
1 Đukić Nikola GM 2534 Remi Ftacnik, Lubomir GM 2548
2 Kosic, Dragan GM 2517 1-0 Pacher, Milan GM 2499
3 Blagojević Dragiša GM 2488 0-1 Jurcik, Marian IM 2484
4 Kalezić Blažo IM 2457 remi Petrik, Tomas GM 2464

Prvi je remizirao Blažo Kalezić. Vođena je teorijska rasprava u francuskoj odbrani. Nastala je pozicija u kojoj je crni imao izolovanog pješaka ali veoma aktivne figure. Remi je sklopjen ponavljanjem poteza.

Kosić je dobrom igrom doveo naš tim u vođstvo. Crnim figurama iscijedio je sve mogućnosti pozicije i zabilježio važnu pobjedu. Činilo se, prema pozicijama, da ćemo dobiti meč i probiti se u prvih trideset reprezentacija. Nažalost Blagojević je pokvario bolju poziciju i zapao u probleme iz kojih se nije izvukao. Đukić je remizirao protiv iskusnog Ftačnika topovsku završnicu sa pješakom manje i održao neriješen rezultat. Pet pobjeda i po tri poraza i neriješena rezultata, 13 meč bodova je učinak naše reprezentacije.

Albanija (74) 1892 Crna Gora (42) 2169
Albania (ALB) 1-3 Montenegro (MNE)
1 Shabanaj, Eglantina WCM 1932 1-0 Milovic, Aleksandra WIM 2252
2 Gjergji, Rozana WCM 1947 0-1 Blagojević Tijana WIM 2223
3 Shabanaj, Alda WFM 1881 0-1 Stojanovic, Marija R WIM 2127
4 Tuzi, Bruna WCM 1807 0-1 Blagojevič,Lidija WFM 1957

Naše šahistkinje su završile svoj nastup na olimpijadi pobjedom protiv naših južnih susjeda. Zabilježili smo tri ubjedljive pobjede samo je Aleksandra Milović poražena. Ona je u jednakoj poziciji  previdjela taktički udar skakača na f7 nakon čega se raspala odbrana oko njenog kralja.Tijana Blagojević je osvoljila pješaka u središnjici, prevela igru u nadmočnu završnicu i na kraju efektno savladala svoju protivnicu. Marija Stojanović je u kraljevoj indijskoj odbrani iskoristila slabosti bijele po dijagonali i osvojila materijal. Nastavila je sa aktivnom igrom i rutinski realizovala svoju prednost. Kada se njena protivnica neoprezno rokirala na veliku stranu a zatim propustla da promjeni topove, Lidija Blagojević je preuzela inicijativu i žrtvom kaliteta došla u dobijenu poziciju.

Naša reprezentacija nije nijedan meč igrala neriješeno, imamo 6 pobjeda i 5 poraza, ukupno 12 meč bodova. Propustili smo da bolje prođemo u nekim mečevima, posebno u finišu protiv Litvanije i Brazila.

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137