42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016 – Peto kolo, 6. septembar 2016.

        Muškraci:      Crna Gora – Hrvatska 1:3

         Žene:        Crna Gora- Panama 3,5 : 0,5

 

Crna Gora (50) 2498 Hrvatska (18) 2630
Montenegro (MNE) 1-3 Croatia (CRO)
1 Đukić Nikola GM 2534 Remi Saric, Ivan GM 2668
2 Kosić Dragan GM 2517 0-1 Palac, Mladen GM 2623
3 Drašković Luka IM 2448 Remi Stevic, Hrvoje GM 2608
4 Kalezić Blažo IM 2457 0-1 Brkic, Ante GM 2584

 

Odlična igra Luka DraškovićNijesmo uspjeli da se revanširamo susjedima za poraz na Evropskom prvenstvu. Hrvati su i ovaj put bili bolji što je, ako se uporede  rejtinzi i bilo realno očekivati.

Na čelnoj tabli vodila se velika borba u sicilijanskoj odbrani. Najbolji hrvatski igrač se očigledno dobro spremio za partiju, neutralisao je brzo sve prijetnje bijelog i prešao u malo bolju završnicu lakih figura. Đukić se duhovito branio i partiju bez većih problema doveo do remija.

Palac je dobio teoretski duel protiv Kosića u francuskoj odbrani. Nastupom f pješaka pokvario je protivničku pješačku strukturu i položaj kralja. Da bi aktivirao svoje figure Kosić je žrtvovao kvalitet ali to nije bilo dovoljno. Nakon brojnih izmjena materijalna prednost bijelog je odlučila.

U partiji Drašković – Stević igrana je engleska odbrana. Rano je došlo do blokade u centru i stvaranja stabilnih pješačkih lanaca. Činilo se da je pozicija bijelog perspektivnija ali je crni pokrenuo svog pješaka na daminom krilu i došlo je do brojnih izmjena po otvorenoj b liniji. Kada je na tabli nastala jednaka završnica lakih figura remi je bio neminovan

Blažo Kalezić se branio svojom omiljenom francuskom odbranom. U veoma oštroj poziciji prihvatio je žrtvu kvaliteta i strpljivom odbranom čekao svoju šansu. U momentu kada je izgledalo da je prošla sva opasnost previdio je atraktivan taktički udar dame na g7 nakon koje se srušilo brižljivo građeno crno utvrđenje.

 

Ukrajinci nastavljaju sa uspjesima. Nakon Rusije savladali su i Kinu pobjedom Krivoručka na trećoj tabli uz tri remija. Indija je u drugom derbiju savladala Azerbejdžan sa 3:1.

Crna Gora (42) 2169 Panama (86) 1822
Montenegro (MNE) 3,5-0,5 Panama (PAN)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2252 1-0 Arosemena, Dalia 0
2 Blagojević Tijana WIM 2223 remi Munoz, Alba WCM 1704
3 Stojanovic, Marija R WIM 2127 1-0 Barria Baker, Raisa Melissa WCM 1961
4 Blagojevic, Lidija WFM 1957 1-0 Chung, Yaleika WCM 1797

 

Naša ženska reprezentacija u meču protiv KineNaše šahistkinje su opravdale ulogu favorita. Lako su savladale ekipu iz Srednje Amerike. Aleksandra  Milović je ekspresno pobjedila svoju protivnicu koja je, iako bez rejtinga, do sada sakupila 3 poena. Aleksandra je igrala igru daminog pješaka, crna se nije snašla i brzo je došla u slabiju poziciju. Kada je previdjela upad bijelog skakača sve je bilo završeno. Po prvi put su zajedno u reprezentaciji igrale kćerka i majka, Tijana i Lidija Blagojević. Majka je bila uspješnija i u efektnom napadu je savladala svoju protivnicu. Tijana je remizirala iako je rano crnim figurama preuzela inicijativu u španskoj partiju. Žrtvovala je pješaka za inicijativu ali nije nastavila najpreciznije pa je protvinica serijom izmjena pojednostavila poziciju. U momentu kada je bijela ponudila remi imala je pješaka manje. Marija Stojanović se borila proiv svog otvaranja, francuske odbrane. Lako je ostvarila prednost i pokrenula svoje pješake na kraljevom krilu Crna je žrtvovala figuru da bi došla do neke protivigre ali to je bilo nedovoljno.

 

Sjutra je slobodan dan a takmičenje se nastavlja u četvrtak, 08. septembra partijama šestog kola.

 

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137