42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN – Četvrto kolo, 5. septembar 2016.

Loš dan naših reprezentacija

 

Poljska (7) 2685 Crna Gora (50) 2498
Poland (POL) 3-1 Montenegro (MNE)
1 Duda, Jan-Krzysztof   GM 2675 1-0 Đukić Nikola GM 2534
2 Bartel, Mateusz   GM 2646 Remi Blagojevič Dragiša GM 2488
3 Piorun, Kacper   GM 2681 1-0 Drašković Luka IM 2448
4 Swiercz, Dariusz   GM 2639 remi Kalezić Blažo IM 2457

 

Poljaci su protiv naše muške selekcije opravdali ulogu favorita i zasluženo trijumfovali iako nije igrao njihov najbolji šahista Wojtašek.

Poljake je u vođstvo doveo Duda, Jan-Krzysztof pobjedom protiv Nikole Đukića. Igrana je najdorfova varijanta sicilijanske odbrane. Čini se da je naš velemajstor iznenadio protivnika izabranom varijantom. Pozicija nakon otvaranja je bila jako oštra ali sa približno jednakim šansama. Bijeli je žrtvovao pješaka a zatim privremeno skakača. Đukić nije prihvatio žrtve ostavivši kralja u centru ali je negdje zaulutao sa planom pa je potpao pod jak napad. Blagojević je dozvolio skriveni taktički udar kojim je minimalna prednost prešla na stranu protivnika još u ranoj fazi partije. Protivnik je nakon još jedne sitne nepreciznosti osvojio pješaka i prešlo se u topovsku završnicu u kojoj je Bartel imao tri a Blagojević dva pješaka. Preciznom odbranom naš velemajstor je spasio pola poena.

U partiji Piorun – Drašković igrana je ševeniška varijanta sicilijanske odbrane. U oštroj poziciji bijeli je prvi došao do igre, pokrenuvši pješake na protivničkog kralja. Kada je izgledalo da će i crni doći do kontrašansi on je neprecizno odigrao. Uslijedila je efektna žrtva topa nakon koje je partija bila odlučena.

Kalezić i Swierc dugo su vodili izjednačenu manevarsku borbu u španskoj partiji. Prelaskom u završnicu činilo se da su šanse bijelog nešto bolje ali on nije najbolje nastavio. Crni je osvojio pješaka ali je došlo do velikog reduciranja materijala. Strpljivom odbranom Kalezić je remizirao u 93 potezu.

 

U derbiju kola Ukrajinci su pobjedama Ponomarjova i Volokitina savladali Rusiju za koju, prema očekivanju, nije igrao njen najbolji igrač Sergej Karjakin. Naime on je prije nekolio godina prešao da igra za Rusiju iako je prije toga  dugo igrao za Ukrajinu. Jedinu pobjedu za Ruse ostvario je Nepomnijači.

Holandija (21)
2291 Crna Gora (42) 2169
Netherlands (NED) 3,5 -0,5 Montenegro (MNE)
1 Peng, Zhaoqin   GM 2368 1-0 Milovic, Aleksandra   WIM 2252
2 Haast, Anne   WGM 2306 Remi Blagojević Tijana   WIM 2223
3 Kazarian, Anna-Maja   FM 2231 1-0 Stojanovic, Marija R   WIM 2127
4 Keetman, Maaike     2221 1-0 Krpovic, Natasa   WFM 2073

 

Dame su doživjele visok poraz iako po toku partija ništa nije nagovještavalo takav rezultat. Imali smo previše propuštenih prilika u jednom meču pa smo umjesto neriješenog rezultata ili u najgorem slučaju minimalnog poraza visoko poraženi.

 

Aleksandra Milović je u malo slabijoj poziciji ušla u nepotrebne komplikacije. Ispostavilo se da je nastala pozicija jasno bolja za njenu protivnicu koja je svoju prednost lako realizovala. U partiji Blagojević –  Haast prednost je nekoliko puta prelazila sa jedne na drugu stranu. Tijana je u samoj završnici došla do nadmoćne, skoro dobijene pozicije ali je nepotrebno dozvolila da se aktiviraju figure protivnice koja se spasila vječnim šahom. U partiji Kazarian – Stojanovic igrana je francuska odbrana. Bijela je žrtvovala figuru za dva pješaka i pokrenula pješački lanac na kraljevom krilu. Marija se dobro branila pa je bijela, da bi nastavila sa inicijativom, žrtvovala i kvalitet. Kada je izgledalo da crna može da vrati materijal i pređe u nadmoćnu pozicicju ona je grubo pogriješila i odmah došla u izgubljenu poziciju. U jednakoj poziciji Nataša Krpović je prilikom promjena figura dopustila da protvnica zadrži lovački par i aktivra svoje figure. Ubrzo je crna osvojila pješaka i dalji otpor je bio uzaludan.

 

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137