42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016 – Deveto kolo, 11. septembar 2016.

Muškarci: Crna Gora – Litvanija 1-3
Žene: Crna Gora – Island 2,5 -1,5

 

Crna Gora (50) 2498 Litvanija (51) 2489
Montenegro (MNE) 1-3 Lithuania (LTU)
1 Đukić Nikola GM 2534 0-1 Laurusas, Tomas IM 2437
2 Blagojević Dragiša GM 2488 0-1 Sulskis, Sarunas GM 2519
3 Draskovic, Luka IM 2448 remi Malisauskas, Vidmantas GM 2434
4 Kalezić Blažo IM 2457 remi Pultinevicius, Paulius 2351

 

nasa-muska-reprezentacijaDanas smo igrali protiv Litvanije koja je u ovoj situaciji trebala biti protivnik po mjeri. To je ekipa nešto slabija po rejtingu od naše i prilika da se pobjedom krene u gornji dio tabele. Ali danas Kaisa nije bila na našoj strani. Umjesto da pobjedimo ili bar igramo neriješeno izgubili smo sa visokih 3-1.  Ovo je bio meč propuštenih šansi.

 

Nikola Đukić je  ostvario prostornu prednost u ruskoj partiji. U želji da iskoristi slab položaj crne dame oslabio je tačku e4 u centu i crni je nivelisao sve prijetnje pa čak i preuzeo laganu inicijativu. U završnici Nikola je, igrajući na pobjedu,  potcijenio snagu protivničkog slobodnog g pješaka koji je i riješio partiju.

Prosto je nevjerovatno da se na velemajstorskom nivou previdi mat u jednostavnoj poziciji ali to se danas desilo Dragiši Blagojeviću. Posle duge i naporne borbe u italijanskoj partiji nastala je potpuno jednaka damska završnica sa po četiri pješaka. Kada se očekivala podjela poena vječitim šahom koji je forsirao bijeli, naš velemajstor je otišao na pogrešno mjesto kraljem i uletio u matnu mrežu.

Luka Drašković je ostvario prednost u varijanti panova u karo-kanu.  Postepeno je pojačavao pritisak i očekivala se njegova pobjeda. Prešao je u završnicu u kojoj je imao lovca i tri pješaka za topa ali se ispostavilo da to nije dovoljno za pobjedu.

Blažo Kalezić  je vodio bitku u slovenskoj odbrani u kojoj su obje strane imale svoje šanse. Čini se da je u samom finišu naš internacionalac bio taj koji je bio mnogo bliži pobjedi.

U vrhu pobjede Ukrajine protiv Indije, Amerike protiv Norveške i Rusije protiv Azerbejdžana.

 

Crna Gora (42) 2169 Island (61) 2003
Montenegro (MNE) 2,5-1,5 Iceland (ISL)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2252 0-1 Ptacnikova, Lenka WGM 2159
2 Blagojević Tijana WIM 2223 Remi Thorsteinsdottir, Hallgerdur 2015
3 Stojanovic, Marija R WIM 2127 1-0 Hauksdottir, Hrund 1793
4 Blagojevic, Lidija WFM 1957 1-0 Magnusdottir, Veronika Steinunn 1777

Tijesna ali važna pobjeda našeg tima.

tijana-blagojevicAleksandra Milović je neobičnim redosledom ušla u blokadne pozicije engleskog otvaranja. Previše optimistički je otvorila poziciju na kraljevom krilu nakon čega je inicijativa prešla na stranu protvinice. U malo slabijojoj poziciji, par poteza kasnije, previdjela je međupotez skakačem i došla u znatno slabiju poziciju koju je Ptačnikova,  ženski velemajstor sa Islanda lijepo realizovala.

Tijana Blagojević je u slovenskoj odbrani ostvarila minimalnu prednost nakon otvaranja. Bijela je privremenom žrtvom,  prodorom d pješaka aktivirala svoga topa. Vratila je pješaka i prešlo se u jednaku završnicu.

Odlučujuće pobjde zabilježili smo na trećoj i četvrtoj tabli gdje smo imali i osjetnu prednost po rejtingu.

Marija Stojanović je u italijanskoj partiji, prodorom d pješaka ostvarila minimalnu prednost. Grupisala je sve figure u centru koje su vršile pritiska na crnu poziciju. Njena protivnica je ostavila nebranjenog pješaka na b7 kojeg je Marija uzela. i kasnije odličnom tehnikom realizovala svoju materijalnu prednost.

Lidija Blagojević se odlično branila filidorovom odbranom. Njena protivnica nije dobro tretirala otvaranje pa je crna lako izjednačila pa čak i ostvarila bolju poziciju. Bijela je naprasno previdjela kvalitet, odnosno napad skakača na damu i topa. Nakon toga pozicija bijelog se brzo raspala.

U derbiju kola Kina je bila bolja od SAD 2,5 -1,5.

Šahovski savez Crne Gore