42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016 – Šesto kolo, 8. septembar 2016.

 

 

 

 

                                          Muškraci:      Katar   –  Crna Gora   2-2

     Žene:   Crna Gora –  Mongolija     1-3

 

Katar (55) 2479 Crna Gora (50) 2498
Qatar (QAT) 2-2 Montenegro (MNE)
1 Al-Modiahki, Mohamad GM 2550 0-1 Đukić Nikola GM 2534
2 AL-Sayed, Mohammed GM 2521 Remi Kosić Dragan GM 2517
3 Nezad, Husein Aziz IM 2427 Remi Blagojevič Dragiša GM 2488
4 Zhu, Chen GM 2418 1-0 Drašković Luka IM 2448

 

Mnogi sa potcjenjivanjem komentarišu kvalitete ranije malo poznatih šahovskih zemalja. Katar je jedna od njih mada je prosječni rejting ove reprezentacije samo malo niži od rejtinga naše. U svom sastavu oni imaju tri velemajstora a u toj zemlji se godišnje održi mnoštvo jakih turnira. Današnji meč je bio veoma težak i neizvjesan. Na prvoj tabli velemajstor Al-Modiaahki je protiv Đukića izabrao varijantu sicilijanske sa ranim izletom lovca na b5. Đukić je dobro reagovao i ostvario dobar raspored svojih figura. Bijeli je žrtvovao figuru da bi došao do napada ali je crni bio na visini zadatka i odbio prijetnje protivnika. Ostatak partije protekao je u nastojanju crnog da realizuje svoju materijalnu prednost što mu je uspjelo u 48 potezu.

Na drugom stolu u partiji Kosić – Al sayed igrana je igra daminog pješaka. Crni je pripremio varijantu u kojoj je došlo do ranog otvaranja e linije i  brze izmjene figura. U jednakoj poziciji remi je sklopljen ponavljanjem poteza.

Blagojević se branio slovenskom odbranom. Oba protivnika su se dugo pripremala na svojim polovinama table iščekujući nastup protivnika. Prvi je krenuo bijeli ali se pozicija otvorila nakon čega su uslijedile brojne izmjene. Remi je sklopljen ponavljanjem poteza u završnici.

Luka Drašković je igrao protiv, nekada, jedne od najboljih igračica svijeta, naturalizovane kineskinje Zhu Chen. Igrana je engleska partija sa heterogenim rokadama. Crna je žrtvovala pješaka za napad na protivničkog kralja i preuzela inicijativu. Došlo je do nestandarne pozicije u kojoj je Luka imao dva topa protiv dame i lovca uz slobodnog unapredovalog pješaka. Kada se činilo da je opasnost prošla bijeli je pogriješio i izgubio partiju.

 

Na vrhu Indija je savladala Holandiju a SAD Ukrajinu.

 

Crna Gora (42) 2169 Mongolija (15) 2332
Montenegro (MNE) 1-3 Mongolia (MGL)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2252 0-1 Nomin-Erdene, Davaademberel IM 2422
2 Blagojević Tijana WIM 2223 1-0 Batchimeg, Tuvshintugs IM 2391
3 Stojanovic, Marija R WIM 2127 0-1 Enkhtuul, Altan-Ulzii WGM 2288
4 Blagojevic, Lidija WFM 1957 0-1 Lkhamsuren, Uuganbayar WIM 2147

 

Ženska reprezentacija je poražena protiv neatraktivne ali veoma jake ekipe Mongolije.

Aleksandra Milović je već u ranoj fazi partije zapala u probleme. Nije dobro reagovala na upad crnog skakača pa je nakon izmjene dama dopustila da protivnica izgradi jak centar. Crna je odlično nastavila,  potisnula protivničke figure po prvom i drugom redu. Stvorila je udaljenog slobodnog pješaka što je i odlučilo partiju.

Tijana Blagojević je danas igrala izvanredno. U daminom gambitu sa suprotnim rokadama inventivnom igrom je  nadigrala svoju protivnicu. Da bi došla do inicijative žrtvovala je pješaka i završila partiju u matnom napadu.

Na trećoj tabli igrana je Aljehinova odbrana. U približno jednakoj ali veoma sadržajnoj poziciji crna je previdjela lijep taktički udar kojim je bijela došla u dobijenu poziciju. Kada se očekivala sigurna pobjeda Marije Stojanović i neriješen rezultat u meču, ona je nastavila neprecizno dajući šanse protivnici da aktivira svoje figure. Na kraju i ona je previdjela taktički udar i izgubila partiju.

U staroindijskoj odbrani Mongolka Lkhamsuren je protiv  Lidije Blagojević ostvarila prednost u otvaranju. Postepeno je pojačavala pritisak,  patirala crne figure i zasluženo pobijedila.

 

U debiju kola Ukrajina i Rusija su igrale neriješeno. Ana Muzučuk, koja je prošle godine sa sestrom Marijom bila gost Šahovskog saveza Crne Gore,  savladala je Kostenjuk a poen Ruskinjama je donijela Girya protiv Ushenine.

 

Prije šestog kola bio je slobodan koji su naši šahisti iskoristili da posjete počasni konzulat Crne Gore u Azerbjedžanu. Izuzetno ljubazni konzul Vugar Alijev je naše šahiste upoznao sa Azerbejdžanom, istorijom, kulturom, tradicijom  kao i odnosima naših zemalja .Nezaobilazne su bile i šahovske teme. Nakon toga je naša delegacija, u organizaciji konzulata,  posjetila znamenitosti Bakua.

 

U poslepodnevnim časovima zasijedala je Etička komisija Svjetske šahovske federacije  pred kojom je delegacija Šahovskog saveza Crne Gore koju je predvodio Branimir Ivanović iznijela svoje stavove u slučaju 14/2014 vezanom za neregularnosti prilikom organizacije Prvenstva Evrope za mlade u Budvi 2013 godine. Iznešeni su brojni dokazi da  je tom prilikom nanijeta velika materijalna i nematerijalna šteta savezu.  Očekuje se da Etička komisija uskoro saopšti svoju odluku.

 

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137