42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016 – Osmo kolo, 10. septembar 2016.

Muškarci: Indonezija – Crna Gora 1,5-2,5

Žene: Crna Gora – Litvanija 1,5-2,5

 

Indonezija ( 67) 2404 Crna Gora (50) 2498
Indonesia (INA) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Adianto, Utut GM 2556 remi Đukić Nikola GM 2534
2 Ali, Muhammad Lutfi IM 2411 remi Blagojević Dragiša GM 2488
3 Taher, Yoseph Theolifus 2321 remi Draskovic, Luka IM 2448
4 Sadikin The, Irwanto IM 2327 0-1 Kalezić Blažo IM 2457

 

Danas su naši momci bili na visini zadatka. Sigurnom i čvrstom igrom, sa jednom pobjedom i tri remija savladali su ekipu Indonezije koju predvodi iskusni šahovski vuk  Adianto.

Nikola Đukić je i danas igrao odlično. Bez ikakvih problema, lako je crnim figurama, u daminoj indijskoj odbrani,  remizirao protiv najboljeg igrača Indonezije. Ni u jednom trenutku bijeli nije imao šansi da igra na pobjedu. Nikola igra veoma sigurno i uspješno drži prvu tablu.

Blagojević je do krajnjih granica pokušavao da savlada internacionalnog majstora Alija. Igrana je grinfeldova odbrana. Činilo se da će bijeli iz otvaranja izaći sa prednošću i kontrolom d linije ali je crni našao lijepu paradu i preveo igru u završnicu raznobojnih lovaca. Nakon toga remi je bio neminovan.

Luka Drašković je u sicilijanskoj odbrani  izašao sa malo boljom pozicijom iz otvaranja. Dugo je  pokušavao da, aktivnošću na oba krila, slomi otpor protivnika. U završnici topova sa raznobojnim lovcima protivnik je ponudio remi što je Luka prihvatio jer nam je u tom trenutku to bilo dovoljno za pobjedu u meču.

Blažo Kalezić ulazi u sjajnu formu u finišu. U španskoj partiji bila je dosta jedna nepreciznost protivnika u središnjici da ostvari prednost i efektno savlada indonežanskog internacionalnog majstora. Ovo je veoma važna pobjeda kojom smo dobili nova dva boda i znatno popravili plasman,  Realno je očekivati jakog protivnika u narednom kolu,

 

U derbiju  Rusi i Amerikanci su igrali neriješeno. Nakon dva remija vođstvo Rusima donio je Griščuk a izjednačio je Wesli So.Ukrajina je savladala Gruziju a Indija se brzo oporavila posle jučerašnjeg visokog poraza i pobjedila Engleze.

 

Crna Gora (42) 2169 Litvanija ( 12) 2361
Montenegro (MNE) 1,5-2,5 Lithuania (LTU)
1 Milovic, Aleksandra WIM 2252 0-1 Cmilyte, Viktorija GM 2536
2 Blagojević Tijana WIM 2223 1-0 Daulyte, Deimante IM 2421
3 Stojanovic, Marija R WIM 2127 remi Batyte, Daiva WFM 2189
4 Krpovic, Natasa WFM 2073 0-1 Domarkaite, Laima WFM 2161

 

Naša ženska reprezentacija je pružila jak otpor favorizovanoj ekipi Litvanije koja je 12 nosilac na olimpijadi. Samo nedostatak sportske sreće nas je spriječio da ovaj meč riješimo u svoju korist.

 

Izvanrednu partiju je danas odigrala Aleksandra Milović. Igrala je  originalno otvaranje u stilu Karlsena, sa prvim potezom e3. Inventivnom igrom potpuno je nadigrala jednu od najboljih šahistkunja svijeta Viktoriju Cmilyte koja je muški velemajstor sa rejtingom od 2536. U nadmoćnoj, skoro dobijenoj poziciji dozvolila je crnoj da se aktivira a zatim potpuno preokrene igru u svoju korist. Šteta zbog ekipe i dva boda ali i zbog sjajne partije i propuštene prilike da se pobjedi jedna od najboljih svjetskih šahistkinja.

 

Tijana Blagojević nije, kao Aleksandra, propustila svoju šansu. Sjajnom igrom, crnim figurama savladala je internacionanog majstora Daulyte. Tijana je preuzela inicijativu još pri prelazu u središnjicu i do kraja partije igrala izvanredno ne dajući bijeloj nikakve šanse.

 

Marija Stojanović je u taraševoj varijanti francuske odbrane vodila pozicionu borbu, obnavljajući  vječito pitanje da li je usamljeni pješak slabost ili snaga. Kada je taj pješak promjenjen prešlo se u približno jednaku završnicu lakih figura.

 

Nataša Krpović je u francuskoj odbrani izabrala pasivnu ali čvrstu varijantu. Nakon dugog pregrupisavanja figura, izmjene topova prešlo se u završnicu sa po damom i dvije lake figure. Iako je crna pozicija bila malo stiješnjena očekivao se neriješen rezultat. Nataša je pogriješila dozvolivši da njena protivnica stvori slobodnog branjenog pješaka koji je kao kost u grlu stajao u poziciji crnog. Kada je bijela osvojila pješaka to je bio kraj i možemo reći nezaslužen poraz protiv jakih protivnica.

 

Branioce zlata ruskinje večeras su izgubile protiv Amerikanki a odlučujući poen donijele je Irina kruš protiv Aleksandr Kostenjuk.

 

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137