42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA, BAKU, AZERBEJDŽAN 1 – 14 SEPTEMBAR 2016 – Sedmo kolo, 9. septembar 2016.

Pobjede naših reprezentacija

     Muškarci:      Crna Gora  – Mexiko 3:1

Žene: Dominikanska republika- Crna Gora 1,5:2,5

 

Crna Gora (50) 2498 Meksiko (74) 2368
Montenegro (MNE) 3-1 Mexico (MEX)
1 Đukić Nikola GM 2534 remi Hernandez Guerrero, Gilberto GM 2506
2 Kosić Dragan GM 2517 remi Cofre Archibold, Nestor FM 2255
3 Blagojević Dragiša GM 2488 1-0 Garcia Guerrero, Isaac Antonio FM 2308
4 Kalezić Blažo IM 2457 1-0 Flores Guerrero, Jesus Ald IM 2345

 

Ubjedljivo smo savladali reprezentaciju Meksika. Ova velika latinoamerička zemlja dovela je tim od koga smo mnogo jači i po rejtingu i po titulama. Ulogu favorita smo u potpunosti opravdali.

U jedinom velemajstorskom duelu remi je sklopljen posle oštre borbe. Igrana je varijanta Svešnjikova u sicilijanskoj odbrani u kojoj je crni rjeđe igranim redosledom poteza došao do dobre pozicije. Bijeli je fijanketirao lovca i pokušao sa nastupom pješaka na kraljevom a crni je svoju šansu tražio na daminom krilu. Nakon brojnih izmjena nastala je  jednaka završnica sa po topom i dvije lake figure.

Kosić se branio Rubinštajnovom varijantom francuske odbrane. Nakon duge manevarske borbe uslijedila je serija obostranih taktičkih udara u kojoj su oba igrača bila na visini zadatka. Na kraju sve se rasplelo u jednaku završnicu gdje je remi bio jedini realan rezultat.

Garcia Guererro je crnim figurama odlično igrao otvaranje protiv Dragiše Blagojevića. U katalonskoj odbrani ostvario je dobru poziciju. Samo jedan neprecizan potez bio je dovoljan da naš velemajstor preuzme inicijativu koju je odličnom tehnikom doveo do pobjede.

Blažo Kalezić je efektno kaznio eksperimente protivnika u otvaranju. Serijom dobrih, lucidnih poteza brzo je oslabio pješačku strukturu protivnika a zatim ostvario veliku materijalnu prednost koju je rutinski realizovao.

Kolo su obilježile visoke pobjede SAD, Rusije, Latvije i Engleske  protiv Indije, Češke, Holandije i Kine.

 

Dominikanska republika (77) 1873 Crna Gora (42) 2169
Dominican Republic (DOM) 1,5-2,5 Montenegro (MNE)
1 Diaz Cesar, Wilsaida Pieranlly WFM 1889 0-1 Milovic, Aleksandra WIM 2252
2 Munoz Santana, Doribel WCM 1899 remi Blagojević Tijana WIM 2223
3 Jose Polanco, Kenia WCM 1923 remi Stojanovic, Marija R WIM 2127
4 Almanzar Vasquez, Jennifer Maria 1768 remi Krpovic, Natasa WFM 2073

 

Naša ženska reprezentacija minimalnim rezultatom savaladala je ekipu Dominikanske republike koja je pružila izuzetno jak otpor.

 

Jedinu pobjedu za naš tim ostvarila je Aleksandra Milović na prvoj tabli kojoj je protivnica previdjela mat u neizvjesnoj poziciji. Igrana je skandinavska odbrana i nastala je jednaka, prilično statična pozicija.  Aleksandra je, težeći pobjedi po svaku cijenu,  krenula u napad na kraljevom krilu. Diaz Cesar je imala više mogućnosti da održi napetost i neizvjesnost ali nije vidjela fatalni šah skakačem koji je riješio partiju.

Munoz Santana se protiv Tijane Blagojevič branila filidorovom odbranom. U fijanketnoj varijanti vodila se velika poziciona borba. Dugo su obje igačice premještale svoje figure očekujući reakciju protivnice. Nakon razmjene kratkih taktičkih udara prešlo se u završnicu u kojoj je naša šahistkinja pokušala da stvori šanse za igru na pobjedu. Crna se dobro branila pa je remi pravedan rezultat.

 

Na trećoj tabli Jose Polanco je forsirala ponavljanje poteza protiv Marije Stojanović. Tokom čitave partije nije narušena ravnoteža, bijeloj je jedini cilj bio da remizira. Dobrom i čvrstom igrom uspjela je u tome.

Nataša Krpović je dugo pokušavala da ostvari prednost u skandinavskoj odbrani. Crna se branila strpljivo i precizno i partija je završena vječnim šahom

 

U derbiju kola Kina je savladala Ukrajinu dok je Rusija igrala neriješeno sa Poljskom.

 

Šahovski savez Crne Gore

Boro Miljanić

Generalni sekretar

069/541-137