Završena Premijer liga za 2017. godinu – Budućnost šampion

 

 
TABELA/REZULTATI/STATISTIKA
Premijer liga 2017 – raspored po kolima Registrovani strani igrači OSNOVNI SASTAVI
  PGN – Prvo kolo viewer
PGN – Drugo kolo viewer
PGN – Treće kolo viewer
PGN – Četvrto kolo viewer
PGN – Peto kolo viewer
PGN – Šesto kolo viewer
PGN – Sedmo kolo viewer
PGN – Osmo kolo viewer
PGN – Deveto kolo viewer

KONAČNA TABELA

Rk. Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  TB1  TB2  TB3  TB4
1 Buducnost  * 3 5 17 36,5 0 0
2 Crnogorac  * 4 3 3 5 4 14 33,0 0 0
3 Mimoza 3  * 3 3 3 5 12 33,0 0 0
4 Mladost 2  * 4 4 3 3 6 10 30,5 0 0
5 Elektroprivreda 3 3 2  * 3 3 10 28,0 0 0
6 Rokada 3 2 3  * 3 5 9 27,0 0 0
7 Kotor 3 3  * 4 8 25,0 0 0
8 Rudar 1 3 3 3 2  * 7 26,0 0 0
9 Niksic 1 1 3 ½  * 3 2 17,5 0 0
10 Rumija ½ 2 0 1 3  * 1 13,5 0 0

Deveto kolo, 01.10.2017.

Završena Premijer liga u šahu

Nakon devet dana završeno je najznačajnije ekipno takmičenje Crne Gore u šahu. Budućnost je po peti put uzastopno osvojila titulu, drugo mjesto osvojila je ekipa Crnogorca a treče mjesto osvojila je Mimoza iz Tivta. Premijer ligu napuštaju Nikšić i Rumija.

Poslednje kolo počelo je serijom remija. Sve se več znalo tako da je većina igrača bilo miroljubivo. Ali da i u ovom kolu bude iznenađenja pobrinuo se Slaviša Brenjo koji je pobjedio mladog mađarskog reprezentativca u meču Nikšić – Budućnost.

Round 9 on 2017/10/01 at 10:00
Bo. 5 Buducnost Rtg 10 Niksic Rtg 3½:2½
Bo. 6 Rumija Rtg 4 Rudar Rtg 1½:4½
Bo. 7 Rokada Rtg 3 Mimoza Rtg 3 : 3
Bo. 8 Elektroprivreda Rtg 2 Crnogorac Rtg 3 : 3
Bo. 9 Mladost Rtg 1 Kotor Rtg 3 : 3

Šta reči na kraju takmičenja. Uglavnom, svi su osvojili mjesta koja su po igri zaslužili. Podgoričani imaju iskusan sastav koji predvodi Nikola Đukić naš najbolji šahista a koji treba pomenuti u cjelini. Tu su internacionalni majstori Blažo Kalezic, naš reprezentativac, Vladimir Pajković, Predrag Nikač i fide majstori Sreten Đukanović i Radojica Dabetić. Ove godine doveli su sjajana pojačanja iz Mađarske Berkeša I Hera Imrea.

Osvajač kupa Crnogorac iz Cetinja stasao je u sjajan klub. Imaju odličnu ekipu sa četiri velemajstora koja je stalno u vrhu tabele a poznati su po svom radu sa mladima.

Mimoza je zasluženo treća. Iskusan, dobro komponovan tim vođen odličnim kapitenom Draganom Popadićem igrao je veoma sigurno i završio takmičenje sa veoma malim brojem pojedinačnih poraza.

Iz lige su ispali domaćin Rumija koja je nastupila skoro potpuno u domaćem sastavu, bez pojačanja i Nikšić jedan od najstarijih crnogorskih klubova. Oba kluba su bili znatno oslabljena neigranjem više igrača.

O kvalitetu takmičenja govori podatak da je na njemu nastupio 21 velemajstor. Organizacija takmičenja je bila na dobrom nivou a domaćini iz Hotela Zlatibor u Čanju su se potrudili da se šahisti prijatno osječaju. Uslovi za igru su bili odlični a sudije Igor Vujačić i Mladen Popović su dobro odradili svoj posao. Večina partija je prenošena preko interneta pa su ljubitelji šaha mogli pratiti skoro sve partije uživo preko kompjutera ili telefona

Osmo  kolo, 30.09.2017.

Zvanično Budućnost šampion, Nikšić i Rumija ispali

 

Budućnost je visokom pobjedom protiv Rudara ovjerila titulu i kolo prije kraja ima tri meč boda prednosti. Iako je liga bila veoma ujednačena Podgoričani su ubjedljivo i sasvim zasluženo trijumfovali.  Danas su remizirali samo Berkšeš protiv Nestorovića i Pajković protiv Dragaševića dok su Hera Imre, Đukić, Kalezić i Nikač pobjedili svoje protivnike.

Mladost je bila bolja od gradskog rivala. Pobjedili su Blagojević, Tadić, Tomić i Kisić a jedinu pobjedu za Nikšić ostvario je Miloš Pavlović na prvoj tablli.

 

Round 8 on 2017/09/30 at 15:30
Bo. 10 Niksic Rtg 9 Mladost Rtg 1½:4½
Bo. 1 Kotor Rtg 8 Elektroprivreda Rtg 2½:3½
Bo. 2 Crnogorac Rtg 7 Rokada Rtg 3½:2½
Bo. 3 Mimoza Rtg 6 Rumija Rtg 4½:1½
Bo. 4 Rudar Rtg 5 Buducnost Rtg 1 : 5

Mimoza je sigurno igrom savladala Rumiju a pobjede su ostvarili Bogosavljević, Todorović i Marić.

Elektroprivreda je minimalnim rezultatom savladala Kotor u veoma neizvjesnom meču. Kotorani su na polovini meča imali bolje šanse ali su onda popustili. Za Kotor poene su osvojili Roganović i Ćetković a za Elektroprivredu Milanović, Miljanić i Aleksandra Milović. Naša reprezentativka je na ligi  iz tri partije osvojila dva i po poena i popravila svoj rejting za 18 poena.

Crnogorac je u uzbudljivom meču sa puno obrta pobjedio Rokadu. Miladinović je u velemajstorskom duelu bio bolji od Nikčevića a izjednačio je Mušović.  Pobjedu Cetinjanima donio je u dalekoj završnici Božidar Ivanović, legenda crnogorskog šaha, koji je pravi primjer kako se i u poznim godina bori za svoj klub.

Sedmo kolo, 29.09.2017.

Neriješeno u derbiju

U derbiju kola između Budućnosti i MImoze viđena je veoma oprezna borba pa su skoro sve partije završene miroljubivo u malom broju poteza.  Budućnost je nakon pobjede nad Crnogorcem u prošlom kolu skoro obezbjedila titulu pa danas nije željela ništa da rizikuje u meču sa odličnom Mimozom. Tivćani su takođe bili zadovoljni neriješenim rezultatom jer su ostali najveći favoriti za treće mjesto.

Mladost je bila bolja u nikšičkom derbiju. Drašković je pobjedio veliku nadu srpskog šaha Zajića na prvoj tabli,  na drugoj i trećoj table remiji su sklopljeni nakon velike borbe ali su Tomić, Benderać i Kisić i večeras briljirali i donijeli zasluženu pobjedu svojoj ekipi.

Round 7 on 2017/09/29 at 15:30
Bo. 4 Rudar Rtg 10 Niksic Rtg 5½: ½
Bo. 5 Buducnost Rtg 3 Mimoza Rtg 3 : 3
Bo. 6 Rumija Rtg 2 Crnogorac Rtg 2 : 4
Bo. 7 Rokada Rtg 1 Kotor Rtg 3½:2½
Bo. 8 Elektroprivreda Rtg 9 Mladost Rtg 2 : 4

Rumija je pružila žilav otpor Crnogorcu pa ih je samo neiskustvo  spiječilo da stignu do neriješenog rezultata jer je Davor Draškovič izgubio završnicu sa pješakom više.

Rokada je minimalnim rezultatom pobjedila Kotor mada i da je bilo obrnuto ne bi bilo nepravedno. Ističemo još jednu pobjedu izvanrednog Bojana Vučkovića koji je savladao mladog vrbaškog velemajstora Miloša Roganovića.

Rudar je u derbiju začelja ubjedljivo savladao Nikšić tako da se dva kola prije kraja več zna da ispadaju Rumija i najstariji nikšićki klub.

Šesto  kolo, 28.09.2017. 

Budućnost dobila derbi 

Budućnost je dobila veliki derbi i revanširala se Cetinjanima za poraz u finalu Kupa. Ovom pobjedom Podgoričani su stekli veliku prednost od tri meč boda I potrebno je da se desi čudo da i ove godine ne postanu prvaci države. Odlučujuće pobjede zabilježili su Hera Imre sjajnom igrom protiv odličnog Igora Miladinovića I Vladimir Pajković u velikom cajtnotu protiv  Saše Batrićevića u veoma neizvjesnoj partiji.

Jedinu pobjedu za Crnogorac ostvario je Dragan Kosić  protiv Nikole Đukića u dalekoj završnici. U svim  ostalim partijama remi je sklopljen nakon velike borbe.

Round 6 on 2017/09/28 at 15:30
Bo. 10 Niksic Rtg 8 Elektroprivreda Rtg 3 : 3
Bo. 9 Mladost Rtg 7 Rokada Rtg 3 : 2
Bo. 1 Kotor Rtg 6 Rumija Rtg 2½:2½
Bo. 2 Crnogorac Rtg 5 Buducnost Rtg 1½:3½
Bo. 3 Mimoza Rtg 4 Rudar Rtg 3 : 3

Dva meče su završena relativno brzo sa svim remijima. Neriješeno je bilo u nikšićkom duelu Elektroprivrede i Nikšića I u meču Mimoze I Rudara.

Kotor je minimalnim rezultatom savladao Rumiju a odlučujuću pobjedu je donio mladi Šuković koji na ovom šampionatu igra u velikoj formi. Za Rumiju pobjedu je zabilježio Davor Drašković a za Kotorane Miodrag Četković.

Mladost je ušla u formu I pobjedama Tomića I Kisića osvojila dva boda.

Peto kolo, 27.09.2017.

Favoriti po planu

Svi favoriti  su danas bili veoma sigurni i visoko porazili svoje protivnike. Najubjedljivija je bila ekipa Mladosti koja je maksimalnim rezultatom savladala Rumiju. Ubjedljiva je bila i Mimoza protiv Nikšića. Treba istaći pobjedu Bogosavljevića protiv Pavlovića u velemajstorskom duelu. Budućnost je mnogo teže nego što rezultat pokazuje savladala Kotor. Vlatković je bio blizu iznenađenja protvi Đukića ali je naš najbolji šahista uspio da preokrene situaciju u svoju korist.

Crnogorac je lako savladao dobru ekipu Rudara pobjedama Kosića, Ivanovića i Saše Batrićevića.

Derbi sredine završen je bez pobjednika Elektroprivreda I Rokada su igrali neriješeno. Pobjede za Rokadu zabilježili su Vučkovič I Nikčević a za Elektroprviredu Miljanić I Čirović.

5. Round on 2017/09/27 at 15:30
Bo. 3 Mimoza Rtg 10 Niksic Rtg 5 : 1
Bo. 4 Rudar Rtg 2 Crnogorac Rtg 1½:4½
Bo. 5 Buducnost Rtg 1 Kotor Rtg 4½:1½
Bo. 6 Rumija Rtg 9 Mladost Rtg 0 : 6
Bo. 7 Rokada Rtg 8 Elektroprivreda Rtg 3 : 3

Sjutra je na program derbi šampionata koji će najvjerovatnije odlučiti novog šampiona. Sastaju se Budućnost I Crnogoraca a bijele figura ne prvoj table ima ekipa Crnogorca.

Četvrto kolo, 26.09.2017.

Trka udvoje

Danas su se na Premijer ligi  igrala dva derbija. Na vrhu tabele su se izdvojile dvije ekipe koje su i prije početka kotirane kao glavni favoriti šampionata: Budućnost i Crnogorac.

Budućnost je minimalnim rezultatom savladala Mladost. Pajković bio bolji u cajtnotu protiv Draganića i doveo svoj tim u vođstvo.  U velemajstorskom duelu Tadić je pobjedio Đukića i izjednačio rezultat.  Sjajni  Blažo Kalezić je u dalekoj završnici savladao mladog Tomića donijevši pobjedu Budućnosti.

Crnogorac je minimalnim rezultatom pobjedio Mimozu a odlučujući poen osvojio je Saša Batrićević protiv Boža Marića. Ostalih pet partija završeno je relativno brzim remijima.

Kotorani nastavljaju sa dobrim igrama, danas su savladali Rudar. Blistao je mladi Šuković protiv Raičevića a drugu pobjedu zabilježio je Vaso Petijević nakon nekorektne žrtve Milanovića.

Elektroprivreda je visoko savladala Rumiju. Treba istaći pobjedu Milanovića crnim figurama u velemajstorskom derbiju protiv Lazića  i pobjedu mladog Pečurice za Rumiju protiv Miljanića.

Rokada je minimalnim rezultatom savladala Nikšić iako je u jednom trenutku izgledalo da će Nikšićani doći do prve pobjede. Aleksandar Perošević je lijepom igrom savladao velemajstora Lajthajma.

4. Round on 2017/09/26 at 15:30
Bo. 10 Niksic Rtg 7 Rokada Rtg 2½:3½
Bo. 8 Elektroprivreda Rtg 6 Rumija Rtg 4½:1½
Bo. 9 Mladost Rtg 5 Buducnost Rtg 2½:3½
Bo. 1 Kotor Rtg 4 Rudar Rtg 4 : 2
Bo. 2 Crnogorac Rtg 3 Mimoza Rtg 3½:2½

Treće kolo, 25.09.2017.

Budućnost dobila derbi

Derbi kola bio je susret dvije prvoplasirane ekipe sa prošlogodišnjeg šampionata. Meč je počeo administrativnom pobjedom Budućnosti na drugoj tabli jer je prvotimac Elektroprivrede zbog saobraćajne gužve kasnio par minuta više od dozvoljenog vremena. No to nije omelo Nikšićane da odlično odigraju meč. Briljirao je Đorđije Kontić koji je crnim figurama savladao Vladimira Pajkovića. Bivši omladinski prvak svijeta Berkeš savladao je našeg najperspektivnijeg mladog šahistu Luku Draškovića i ponovo doveo Budućnost u vođstvo. Danilo Milanović je dugo pokušavao da izjednači rezultat protiv Nikole Đukića ali je naš najbolji šahista precizno branio slabiju završnicu i obezbjedio svom timu minimalnu ali veoma  značajnu pobjedu.

Mladost i Rudar odgirali su veoma uzbudljiv meč. U cajtnotu je bilo puno varnica ali se sve završilo neriješenim ishodom. Poen za Pljevljake osvojio je Drašagević a za Nikšićane Tomić.

 

Round 3 on 2017/09/25 at 15:30
Bo. 2 Crnogorac Rtg 10 Niksic Rtg 5 : 1
Bo. 3 Mimoza Rtg 1 Kotor Rtg 4½:1½
Bo. 4 Rudar Rtg 9 Mladost Rtg 3 : 3
Bo. 5 Buducnost Rtg 8 Elektroprivreda Rtg 3½:2½
Bo. 6 Rumija Rtg 7 Rokada Rtg 1 : 5

Cetinjani u čijem sastavu nastupaju četiri velemajstora su bili efikasni protiv ekipe Nikšića i zabilježili visoku pobjedu.

Kotorani su najprijatnije dosadašnje iznenađenje šampionata. I danas su pružili žilav otpor protiv favorizovane Mimoze ali ih je samo nedostatak sportske sreće omeo da ostvare povoljan rezultat.  Na kraju Bokeljski derbi ubjedljivo su dobili Tivćani.

Domaća ekipa Rumije koja je znatno oslabljena danas je pružila žestok otpor bjelopoljskoj Rokadi za koju nastupaju tri velemajstora. Međutim u samom finisu pokvarili su nekoliko izglednih pozicija i pretrpjeli su ubjedljiv poraz.

Sjutra je na program četvrto kolo i najzanimljiviji susreti mogu biti Mladost – Budućnost i Crnogorac – Mimoza.

Drugo kolo, 24.09.2017.

Budućnost povela trku

I u drugom kolu Premijer lige viđeni su žestoki okršaji, svi mečevi su bili veoma borbeni. Najsigurniju igru pružila je Budućnost koja je visoko porazila Rokadu uprkos brzom porazu svoje prve table, mađarskog olimpijca Berkeša koga je efektno savladao Bojan Vučković, reprezentativac Srbije. Poslednje tri table Budućnosti su i večeras dobile sve partije pa imaju stopostotni rezultat nakon dva kola.

Tivatska Mimoza je danas zamirisala u punom sjaju. U jednom od derbija kola ubjedljivo je savladala odličnu Mladost iz Nikšića pobjedama Sedlaka, Lekića i Popadića.

Elektroprivreda je bila bolja od Rudara u veoma uzbudljivom duelu. Odlučujući poen donijela je  sjajnom igrom Aleksandra Milović, naša reprezentativka i  jedina žena na takmičenju.

Kotor je bio blizu pobjede protiv favorizovanog Crnogorca. Neriješenim rezultatom mnogo zadovoljniji mogu biti Cetinjani. Omladinski šampion Crne Gore Andrej Šukovič doveo je Kotorane u vođstvo vrijednom pobjedom protiv Podlesnika a sjajni Igor Miladinović je uspio da izjednači rezultat. Ostale partije završene su remijem.

Duel začelja završen je neriješeno. Barane su poveli pobjedom Davora Draškovića a izjednačio je velemajstor Miloš Pavlović. Partija Plamenac – Cerović je odlučivala pobjednika a završena je remijem kada su oba ograča propustila da iskoriste svoje šanse.

Sjutra je na programu treće kolo a najinteresantniji duel je meč ekipa koje su prošle godine dijelile prvo mjesto Budućnosti i Elektroprivrede.

 

Round 2 on 2017/09/24 at 15:30
Bo. 10 Niksic Rtg 6 Rumija Rtg 3 : 3
Bo. 7 Rokada Rtg 5 Buducnost Rtg 1½:4½
Bo. 8 Elektroprivreda Rtg 4 Rudar Rtg 3½:2½
Bo. 9 Mladost Rtg 3 Mimoza Rtg 1½:4½
Bo. 1 Kotor Rtg 2 Crnogorac Rtg 3 : 3

23.09.2017.

Borbeno u prvom kolu

Uzbudljivim prvim kolom startovala je Premijer liga Crne Gore u šahu. Ako se po jutru dan poznaje ovo će biti veoma  borben i uzbudljiv šampionat.

U derbiju ekipa koje se bore za opstanak Kotorani su bili za nijansu bolji od Nikšića pobjedama na poslednje tri table. Budućnost je bila nemilosrdna prema domaćinima dozvolivši im samo jedan remi.

Crnogorac je bio bolji u mini derbiju protiv Mladosti a vođstvo im je donio Božidar Ivanović efektnom pobjedom crnim figurama. Oslabljena Elektroprivreda i Mimoza su igrali neriješeno nakon uzbudljive borbe. Značajnu pobjedu ostvario je naš najmlađi reprezentativac Luka Drašković crnim figurama protiv bivšeg prvaka Srbije Bogosavljevića. Rudar i Rokada su igrali neriješeno u meču sa četiri odlučene partije.

Učesnike je u ime Šahovskog saveza pozdravio potpredsjednik Jusuf Kalamperović a takmičenje je u ime Opštine Bar svečano otvorio predsjednik Skupštine Radomir Novaković.

Round 1 on 2017/09/23 at 15:30
Bo. 1 Kotor 10 Niksic 3½:2½
Bo. 2 Crnogorac 9 Mladost 4 : 2
Bo. 3 Mimoza 8 Elektroprivreda 3 : 3
Bo. 4 Rudar 7 Rokada 3 : 3
Bo. 5 Buducnost 6 Rumija 5½: ½

Parovi prvog  kola:

ŠK,, KOTOR” -Kotor  – ŠK,, NIKŠIĆ” – Nikšič

 ŠK,, CRNOGORAC”- Cetinje – OŠK,, MLADOST”- Nikšić

ŠK ,, MIMOZA”- Tivat/  ŠK –   ELEKTROPRIVREDA”- Nikšić

 ŠK,, RUDAR”- Pljevlja/ ŠK – ROKADA”- Bijelo Polje

ŠK,, BUDUĆNOST”- Podgorica – ŠK,, RUMIJA”- Bar

 

Raspis možete pogledati na ovom linku