V Open OŠK Trebjesa

 

Od 4 do 15 januara 2017 god u inspirativnim prostorijama ŠK Nikšić održano je prvenstvo u standardnom tempu 60 min po igraču sa pisanjem poteza.

Treba li podsjećati da je u ovom periodu trajalo sniježno nevrijeme i rekordne polarne temperature, pa ipak 12 šahista je završilo takmičenje a 6 je odustalo zbog loših vremenskih uslova. Zbog udaljenosti i bolesti nije nastupilo bar još desetak uglavnom mladih šahista. Tako da su svi učesnici pobjednici jer su ispoljili izuzetnu posvećenost šahovskoj igri.

Redovni pratioci OŠK Trebjese znaju da u periodu zimskog i ljetnjeg raspusta pojačavamo aktivnosti šahovske škole koju vodi ing Branko Mandić, DI Fide, a da se u tim periodima održi i po jedan Open turnir u standardnom tempu. Jedan dan se igrala partija, drugi dan kućna analiza i dan za zajednićke analize na demonstracionoj tabli sa trenerom i nekim iskusnim šahistima.


Ovaj turnir obilježio je dvadesetogodišnji student treće godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću, odsjeka za istoriju, a za kojeg možemo slobodno reći da je šahovski fenomen. Kao student prve godine pristupio je OŠK Trebjesa, počinje ozbiljnije da se bavi šahom, redovno dolazi na treninge, učestvuje na ozbiljnijim turnirima, tako da je prošle godine u januaru postigao titulu prvokategornika. Inače na fakultetu ima prosjek gotovo 10. U svojoj šahovskoj obuci služi se šahovskim programom Stockfish, igra online chess (šah preko interneta, sa bilo kim u svijetu) uključuje se i u rad sa mladima u šahovskim sekcijama. Popularni Mośa je primjer šahiste koji je uspješan student a sve postiže predanim radom. Na ovom turniru je pobijedio sve svoje protivnike a remizirao je samo da Stefanom Mandićem rtg 1922 članom ŠK Mimoza iz Tivta i OŠK Trebjesa iz Nikšića, koji je bio drugi a trećemjesto je pripalo MK Šobić Draganu rtg 19.. čalan OŠK Trebjesa iz Nikšića.

U ženskoj konkurenciji zlatnu medalju je osvojila Teodora Mandić rtg 1601 član ŠK Mimoza iz Tivta i OŠK Trebjesa iz Nikšića, ali nakon razigravanja na 15 min po igraču sa Anastasijom Mandić član OŠK Trebjesa iz Nikšića. Treće mjesto je pripalo Nini Bulaić iz ŠK Nikšić.

U pionirskoj konkurenciji diplome su dobili najmlađi učesnik Šekarić Aleksandar (III razred, 3 poena), najbolji učenik VIII razreda Pejović Matija, najbolji učenik VII razreda Karadžić Andrija i najbolji učenik VI razreda Šekarić Matija.

Medalje i diplome uručio je član UO OŠK Trebjesa dipl ing Novak Dendić.

Sudija turnira dipl ing Milinko Đukanović nije imao nikakvih problema. Parovanje je bilo švajcarsko, kompjutersko ali se nijesu stekli uslovi za rejtingovanje.