Simultanka i predavanje IM Predraga Nikača

Članovi OŠK“Trebjesa“ u protekloj 2015.godini su postigli i veće rezultate od očekivanih, zlatna i bronzana na Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za mlade u Petrovcu u standardnom tempu i na Pojedinačnom prvenstvu Crne Gore za mlade u rapidu, gdje su osvojili 5 medalja: dvije zlatne i tri bronzane. Posebno se istakla osmogodišnja Anastasija Mandić, koja više od godinu dana ne zna za poraz u svojoj konkurenciji. Kontić Vladimir i Lješković Luka prelaze u premijer ligaša ŠK“Nikšić“ u ovom zimskom prelaznom roku, sa kojim OŠK“Trebjesa“ ima dobru saradnju. Da bi treninge podigli na veći nivo u goste nam je ovoga puta bio IM Predrag Nikač, naš sugrađanin, član ŠK“Budućnost“, ovogodišnjeg seniorskog prvaka i najtrofejnijeg kluba u Crnoj Gori. Nikač je prvo održao jednočasovno predavanje, analizu jedne svoje partije uz puno savjeta mladim igračima, posebno sa psihološkog aspekta. Kao što to obično biva ovakvi događaji privuku i publiku, a moramo pomenuti posjetu FM Veselina Grbovića i prvakinju Crne Gore za 2014.god. Ninu Delević.

IM Nikač je simultanku održao na 12 tabli, a učesnici su pisali poteze, radi kućne analize.

Nastupili su pioniri: Mandić Anastasija i Teodora, Dendići Milan i Danilo, Draganić Petar i Aleksić Filip, te omladinci: Lješković Luka, Mandić Stefan, Tasovac Božo, Šupić Ivan i seniori Pekić Momčilo i Mandić Branko.

Partije su bile naporne i borbene, ali je IM Nikač bio vedrog raspoloženja i spreman da se našali i na svoj račun, što je umnogome doprinijelo prijatnoj atmosveri za igru. Svih dvanaest mladih šahista su registrovani u ŠSCG, imaju fide identifikacione brojeve, a osmoro rapid rejting od 1450 do 1950.

Najveći otpor IM Nikaču su pružili prvokategornici Mandić Stefan, Šupić Ivan i Lješković Luka uz njegovu konstataciju da su svi učesnici napredovali, da među mladima vidi buduće inter-majstore i vele-majstore, ali da još trebaju da poprave igru u otvaranju, a bolji su ispustili remije nepreciznom igrom u završnici.

 

Više o aktivnostima i značajnim uspjesima  ovog mladog amaterskog omladinskog sportskog kolektiva mogu se vidjeti na sajtu kluba: http://sahovskiklubtrebjesa.weebly.com/ ili na Google ukucavanjem Omladinski šahovski klub “Trebjesa“- Nikšić, Boan i Gornja Bukovica.

 

Branko Mandić, fide trainer DI