Drugo prvenstvo svijeta za slijepe i slabovide osobe – Predrag Nikač četvrti na svijetu

2nd IBSA INDIVIDUAL CHESS WORLD CHAMPIONSHIP

Porto Carras, Halkidiki, – Greece, 10 – 20.10.2018

 

U Porto Carrasu u Grčkoj, od 10. do 20 oktobra 2018. u organizaciji IBSA (Međunarodne sportske asocijacije za slijepe i osobe sa oštećenim vidom) održano je Prvenstvo svijeta u šahu  u šahu za slijepe i osobe sa oštećenim vidom. Na prvenstvu je učestvovalo 24 takmičara iz deset zemlaja. Prva tri mjesta zauzeli su predstavnici Rusije: Babarykin Stanislav je novi šampion, Meshkov Yuri A. i Smirnov Alexey su podijelili drugo i treće mjesto.

Naš predstavnik, internacionalni majstor  Predrag Nikać je zaostao samo pola poena iza nagrađenih i osvojio je  četvrto mjesto. Iako je bio tek šesti nosilac Nikač je igrao odlično i samo zbog grubog previda u izglednoj poziciji i poraza protiv budućeg šampiona nije osvojio medalju.

 

Tabela i svi rezultati se mogu vidjeti na chess resultsu:  

http://chess-results.com/tnr378928.aspx?lan=14&art=9&fed=RUS&turdet=NO&snr=2

 


Nikač na kraju četvrti na SP u Halkidikiju

 

Crnogorski šahista Predrag Nikač zauzeo je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu za osobe bez i sa smetnjama vida u grčkom Halkidikiju.

On je u posljednjem kolu pobijedio Evgenija Suslova i sa šest osvojenih poena ostao stepenicu ispod medalje.

Nikač je prvenstvo završio sa po četiri pobjede i remija i samo jednim porazom, i to od novog svjetskog prvaka, ruskog FIDE majstora Stanislava Babarukina.

Drugo i treće mjesto su, takođe, zauzeli Rusi, Aleksej Smirnov i Juri Meskov sa po šest i po poena.

“Zadovoljan sam nastupom na Svjetskom prvenstvu. Ostaje žal, do posljednjeg kola sam bio u igri za medalju. Dostojno sam reprezentovao naš šah i Crnu Goru u veoma jakoj konkurenciji. Posebno želim da zahvalim mom treneru Nenadu Aleksiću koji mi je bio velika podrška na ovom šampionatu”, rekao je Nikač.

(VIJESTI, 21.oktobra 2018)