PREDSTAVNICI ŠAHOVSKOG SAVEZA CRNE GORE U BAČKOM DOBROM POLJU

ŠAHOVSKI I POETSKI HEPENING POVOD 10 GODINA NEZAVISNOSTI

Na poziv udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Durmitor iz Bačkog Dobrog Polja predstavnici Šahovskog saveza Crne Gore posjetili su ovo mjesto u Vojvodini povodom 10 godina nezavisnosti Crne Gore.

Tom prilikom, je u centru mjesta, na otvorenom, internacionalni majstor Boro Miljanić odigrao simultanku na 22 table sa šahistima Dobrog Bačkog Polja, Vrbasa, Zmajeva i drugih okolnih mjesta. Posle skoro tri sata igre Miljanić je pobjedio sa 19:3 izgubivši samo partiju protiv mladog Cicmila. Većina učesnika simultanke bili su kolonisti i potomci kolonista koji su iz Crne Gore u Vojvodinu stigli nakon Drugog svjetskog rata. Na početku simultanke svirane su himne Srbije i Crne Gore, održani prigodni govori a predsjednik ŠSCG Radojica Grba je uručio domaćinima tradicionalne poklone iz Crne Gore.

Nakon toga, u Domu kulture, je održana promocija knjige predsjednika ŠSCG Radojice Grbe „Otišli da poginu“ posvećena junacima Mojkovačke bitke. U prisustvu velikog broja članova udruženja i stanovnika Bačkog Dobrog Polja, uz dirljive stihove poeme ali i strune gusala podsjetilo se na slavnu bitku crnogorske vojske od koje se ove godine navršilo 100 godina.

Druženje je nastavljeno do kasnih večernjih sati.

Ovom svojevrsnom šahovskom i poetskom hepeningu u čast 10 godine nezavisnosti Crne Gore prisustvovali su i predstavnici naše ambasade u Srbiji.