Predsjednik Opštine Pljevlja primio delegaciju ŠSCG i predstavnike pljevaljskih šahovskih klubova

Podrška razvoju šaha u Pljevljima

 

Pljevlja-12.02.Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić primio je, u četvrtak 12. februara 2015. godine delegaciju Šahovskog saveza Crne Gore i predstavnike pljevaljskih šahovskih klubova “Rudar” i “Osnovne i srednje škole”. Pored predsjednika  sastanku su u ime domaćina prisustvovali menadžer Opštine Pljevlja Emina Salihović, sekretar za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja Mersudin Halilović i potpredsjednik Opštine Pljevlja Ljubiša Ćurčić. Šahiste su predstavljali u ime ŠS CG Predsjednica Angelina Vuković i generalni sekretar Boro Miljanić a u ime pljevaljskih klubova Srđa Dragašević, Milojica Tešović i Zoran Radošević.

Na dugom i  veoma konstruktivnom sastanku najviše je govoreno o ravoju šaha u Pljevljima i načinima saradnje lokalne uprave, šahovskih klubova iz Pljevalja i Šahovskog saveza Crne Gore. U Pljevljima se šah uvijek volio i poštovao pa se podsjetilo na brojne uspjehe pljevaljskih šahista i brojna takmičenja koja su održana u Pljevljima. Prije dvadeset pet godina u Pljevljima je održan veoma jak šampionat SFRJ u seniorskoj konkrenciji sa učešćem skoro svih najboljih jugoslovenskih igrača u tom vremenu. ŠK Rudar je u kontinuitetu član Premijer lige a prošle godine je bio peti. Ipak poseban akcenat je dat na školu šaha ŠK „Osnovne i srednje škole“ i rezultate koje mladi pljevaljski šahisti postižu poslednjih petnaestak godina. U ovom periodu  pljevaljski mladi šahisti su uvijek među najboljima u Crnoj Gori. Šahovski klubovi u Pljevljima se dopunjuju i između njih postoji odlična saradnja. Prošle godine dvojica mladih pljevaljskih šahista su učestvovala i na seniorskom državnom šampionatu a Nikola Potpara se do poslednjeg kola borio za sam vrh.

Dogovoreno je da se nastavi sa podrškom koju  je  lokalna uprava i do sada davala šahovskim klubovima  i da se, po mogućnosti, ta podršaka i poveća. Dogovorena je saradnja sa Šahovskim savezom Crne Gore u mnogim segmentima a posebno u vezi organizovanja šahovskih manifestacija u Pljevljima. Ove aktivnosti će se precizirati u narednom periodu. Takođe je dogovoreno da se, prema urađenom planu, zajedno pokuša omogućiti Nikoli Potpari da odigra što više turnira da bi Pljevlja dobila svog prvog internacionalnog majstora što bi dodatno stimulisalo mlade šahiste u Pljevljima na dalji rad.

Opšti utisak sa sastanka je da se uz planski rad i saradnju svih: lokalne zajednice, šahovskih klubova iz Pljevalja i Šahovskog saveza Crne Gore šahovski život u Pljevljima može podići na još veći nivo i da je potrebno uraditi dodatni napor svih da se to i ostvari.