DELEGACIJA ŠAHOVSKOG SAVEZA U POSJETI CETINJU

DDSC_0733elegacija Šahovskog saveza Crne Gore, u sastavu Nikolina Filipović Perović član UO, koordinator posjete, Angelina Vuković, predsjednik; Dr Svetozar Cerović, predsjednik Skupštine i Boro Miljanić, generalni sekretar, posjetila je Cetinje, u petak, 05. juna 2015. godine. Cilj posjete je bio da se sagleda status šaha kao izbornog predmeta u osnovnim školama, kao i da se porazgovara sa predstavnicima lokalnih šahovskih klubova o aktuelnim problemima sa kojima se susreću.
Po planu posjete prvo se razgovaralo sa predstavnicima osnovnih škola Njegoš i Lovćenski partizanski odred. Predstavnicima ŠSCG u ovim posjetama su se pridružili poznati cetinjski šahisti i šahovski instruktori Jovo i Saša Batrićević. Direktorice škola Novka Milošević i Sandra Sjekloća su upoznale goste sa šahovskim aktivnostima u tim školama i radom izborne nastave i šahovskih sekcija a predstavnici ŠSCG su prezentirali domaćinima evropske i svjetske trendove u ovoj oblasti i planove ŠSCG vezane sa implemenetaciju nastave šaha u osnovnim školama u Crnoj Gori. Tom prilikom su domaćinima uručeni prigodni pokloni u šahovskim garniturama i literaturi. Iskorištena je prilika da gosti prisustvuju radu šahovskih sekcija koje u ovim školama vode profesori Nebojša Ivelja i Veljko Đukanović. Šahovske sekcije i izbornu nastavu u ovim školama pohađa oko dvjesta učenika svih uzrasta. Učenici ovih škola su postigli odlične rezultate na nedavno završenom državnom šampionatu za mlade a OŠ „Lovćenski partizanski odred“ je osvojila treće mjesto na državnom prvenstvu osnovnih škola. Rukovodioci sekcija su istakli dobru saradnju koju imaju sa cetinjskim klubovima. Dogovoreno je da se uspostavi redovna komunikacija između ovih osnovnih škola i saveza radi postizanja još boljih rezultata i povećanja interesovanja učenika za šah kao izborni predmet.
Nakon toga delegacija je posjetila cetinjske šahovske klubove – Crnogorac i Cetinje. Rukovodioci ovih klubova su upoznali predstavnike saveza sa problemima koje imaju, ali i sa svojim planovima za naredni period. Razgovarano je i o akcijama koje bi zajedno mogli organizovati klubovi i Šahovski savez Crne Gore. Opšti stav svih je da su ovakvi dijalozi i neposredni razgovori izuzetno korisni. Posjetu su pratili i brzopotezne partije, šahovsko druženje i opšti razgovori o šahu.