Počeo Međunarodni šahovski  open turnir PETROVAC 2015

Danas je u Hotelu Vile Oliva u Petrovcu počeo Međunarodni šahovski open turnir Petrovac 2015 godine. U prisustvu velikog broja šahista i ljubitelja šaha, medija i predstavnika Uprave za mlade i  sport  i  Crnogorskog olimpijskog komiteta turnir je svečano otvorila Anja Zečević, menadžer Klinike Optimal koja je generalni sponzor ovog turnira. Ona je simbolično  odigrala prvi potez u partiji u kojoj se četvorostruki prvak Crne Gore Predrag Nikač suprostavio najvećem favoritu na turniru ukrajinskom velemajstoru Juriju Vovku.

Turnir organizuje Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa Hotelom Vile Oliva. Turnir je veoma jakog sastava i na njemu učestvuje 70 igrača iz 11 zemalja (Crne Gore, Srbije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Rusije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Engleske, Makedonije, Mađarske) među kojima su i 14 velemajstora i 12 internacionalnih majstora. Osim Vovka, koji je nadavno blistao na prvenstvu Evrope, na turniru je glavni favorit njegov zemljak Martin Kravtsiv kao i niz jakih velemajstora iz regiona među kojima je i Dejan Antić kome je ovo prvi turnir nakon osvajanja titule prvaka Srbije. Crnogorski ljubiteji šaha se nadaju da se i naš najbolji igrač Nikola Đukić može uključiti u borbu za prvo mjesto. Na turniru učestvuje veliki broj mladih crnogorskih šahista a najviše se očekuje od Luke Draškovića i Tijane Blagojević. Možda na ovom turniru oni osvoje norme za velemajstora.

U partijama prvog kola nije bilo većih iznenađenja. Postignuti su uglavnom očekivani rezultati. Potrebno je istaći odličnu igru Dragana Popadića i remi protiv mladog velemajstora iz Slovenije Mateja Sebenika.

Turnir se igra u devet kola i završava se 14 maja.

Važniji rezultati prvog kola:

 

  1. Nikač – Vovk 0–1
  2. Kravtsiv – Marjanovics 1-0
  3. Pečurica – damlajnović 0-1
  4. Dizdarević – Radovanović 1-0
  5. Stanojević- Đukić 0-1
  6. Kurajica –Milović A. 1-0
  7. Popadić – Sebenik remi
  8. Antić – Karišik 1-0
  9. Aničić – Pančevski 0-1
  10. Tadić – Kisić 1-0