Počeo Festival šaha “Lovćen životna osiguranja – pravi potez”

U kvalifikacionim grupama pobjedili Đukić i Kalezić

Podgorica 05.01.2015.

U organizaciji Šahovskog kluba “7. Oktobar”, a pod pokroviteljstvom kompanije “Lovćen životna osiguranja”, u Podgorici je počela manifestacija pod nazivom Festival šaha “Lovćen životna osiguranja – pravi potez”.
Na svečanosti otvaranja učesnike i ljubitelje šaha, šahovske funkcionere pozdravila je Dobrila Otović, Izvršni direktor Lovćen životnih osiguranja, koja je i simboličnim povlačenjem prvog poteza proglasila Festival otvorenim. Takmičenje je započelo kvalifikacionim bropoteznim turnirima na kojima su očekivano prva mjesta u grupama ostvarili crnogorski reprezentativci Velemajstor Nikola Đukić i Intermajstor Blažo Kalezić. U veoma jakoj konkurenciji od 45 igrača, koji su došli sa svih strana Crne Gore i bili podijeljeni u dvije grupe u finale Festivala plasirali su se pored pobjednika još iz prve grupe: FM Đukanović Sreten, IM Kontić Djorđije, IM Nikač Predrag, Vukčević Nemanja, Borozan Nikola, FM Dabetić Radojica, FM Grbović Veselin, Šukovic Andrej, Đonović Milorad. Iz druge kvalifikacione grupe u finale su se plasirali: Draganić Veljko, Durutović Dragutin, Šćekic Veljko, WIM Milović Aleksandra, Rašovic Uroš, Ašanin Radomir, Mijovic Stefan, Mušovic Armin i Nikolić Dragomir.


Prve rezerve u slučaju da neko od kvalifikovanih igrača ne moze da igra finale su Nebojša Vešović i IM Podlesnik Bogdan.
Festival se nastavlja u nedelju 11. januara finalnim turnirom, a završava simultankom Velemajstora Nikole Đukića višestrukog i aktuelnog prvaka Crne Gore u šahu, sa članovima kluba i polaznicima omladinskih škola.
Finalni turnir se igra po Berger sistemu, a nagrade za pobjednike Festivala će se uručiti na kraju finalnog turnira na prigodnom koktelu uz vina kompanije “13. Jul –Plantaže”.
Za besprekorno vođenje turnira i sudjenje, prvog dana Festivala, organizator duguje zahvalnost šahovskom sudiji Mladenu Popoviću FA, koji je ovaj posao obavio na visokom profesionalnom nivou. Zoran Ralević direktora kluba “7. Oktobar” kaže da ova manifestacija protiče u festivalskom duhu slavljenja šaha, šahovske igre i života, uz druženje i takmićenja šahista, ljubitelja šaha i šahovskih djelatnika.
“Ovom manifestacijom učinili smo januar mjesecom u kojem praznujemo i šah i sve vrijednosti koje ova drevna igra donosi, a posebno nam je zadovoljstvo što smo u crnogorekoj privredi, konkretno Lovćen životnim osiguranjima, pronašli pouzdanog partnera za realizaciju ovakvih organizacionih poduhvata.” – zaključuje Ralević

PRiSMA-korporativne komunikacije,
Ovlaštena agencija za odnose sa javnošću šahovskog kluba „7. Oktobar”