OTVORENO PRVENSTVO PODGORICE U UBRZANOM ŠAHU – POVODOM DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE –

Podgorički internacionalni majstor Blažo Kalezić po treći put pobjednik

Povodom Dana nezavisnosti u četvrtak, 21. maja 2015, u Narodnoj biblioteci ”Radosav Ljumović”, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica a u organizaciji NVO Centar za razvoj šaha”Dijagonale” , održano je V Otvoreno prvenstvo Podgorice u ubrzanom šahu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Turnir je otvorila Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada

Na turniru je učestvovalo čak 80 igrača što je za crnogorske prilike izuzetno veliki broj učesnika koji su na turnir pristigli iz Trebinja, Tivta, Bara, Nikšića, Danilovgrada, Berana, Pljevalja, Podgorice…

IM Blazo Kalezic - pobjednikU jakoj konkurenciji po treći put je pobijedio internacionalni majstor Blažo Kalezić koji je kao i prošle godine imao isti broj poena kao i velemajstor Nikola Djukić (7,5), ali za nijansu bolji Buholc koeficijent (dodatni kriterijum). Treće mjesto je zauzeo velemajstor Milan Draško sa 7 poena, četvrto jedan od ranijih pobjednika turnira internacionalni majstor Marko Krivokapić sa 6,5 koliko su imali i peti FIDE majstor iz BIH Milan Miljković , šesti Veljko Draganić, sedmi Veljko Šćekić, osmi Zoran Ralević i deveti Aleksandar Tomić.

Deseti je bio Jovan Milović sa 6 osvojenih poena.

Najbolje plasirana šahistkinja na turniru je ženski internacionalni majstor Aleksandra Milović (višestruka prvakinja i reprezentativka Crne Gore), najbolji omladinac je aktuelni prvak Crne Gore u konkurenciji do 16 godina Andrej Šuković a najbolji igrač sa rejtingom 2000 poena Mitar Djukanović.

Nagradni fond u iznosu od 800 eura rasporedjen je na deset redovnih i tri specijalne nagrade.

Nagrade najboljima na kraju turnira uručila je Radmila Milošević, direktorica turnira i izvršna direktorica Centra za razvoj šaha ‘’Dijagonale’’.

Turnir je odigran u odličnoj atmosferi a arbitri turnira Goran Vukadinović,medjunarodni sudija i Nemanja Vukčević, klupski sudija uspješno su obavili svoj posao bez obzira na veliki broj učesnika.

U Podgorici, 22.05.2015.

Direktorica turnira
RADMILA MILOŠEVIĆ