DANI ŠAHA U BARU – Završen šampionat ĐUKIĆ ŠAMPION

  1. Seniorsko prvenstvo Crne Gore za muškarce
Žensko prvenstvo Crne Gore za 2017
TABELA/REZULTATI/STATISTIKA TABELA/REZULTATI/STATISTIKA

21.03.2017.

ĐUKIĆ ŠAMPION

Brzim remijem protiv velemajstora Nikčevića Nikola Đukić je obezbijedio novu titulu prvaka Crne Gore.

Ovo je našem najboljem šahisti sedma titula. Odmah zatim remizirali su Ivanović i Kalezić, Petijević i Šuković, Draško i Drašković. Samo su se dvije partije igrale do krajnjih granica. Blagojević je savladao indisponirnaog Kontića i u samom finišu sa dvije pobjede stigao do diobe drugog mjesta i srebrne medalje. Kosić nije uspio da savlada Miloša Pečuricu koji se odlično branio i izborio podjelu poena. Pehare i medalje nagrađenim uručio je potpredsjednik ŠSCG Jusuf Kalamperović. Sudije na šampionatu bile su igor Vujačić i Davor Drašković. Više >>>

20.03.2017.

Kolo brzih remija

Šampionat ulazi u sam finiš i čini se da su se akteri zamorili. U današnjem desetom, pretposlednjem kolu čak četiri partije su završene miroljubivo u malom broju poteza. Prvo su remizirali kolege iz reprezentacije Drašković i Kosić. Na Draškoviću je tokom čitavog turnira bio uočljiv umor sa turnira koji je završen neposredno pred šampionat i na kom je postigao veliki uspjeh a Kosić kao da je izgubio ambicije kada je postalo jasno  da neće uspjeti da odbrani titulu. Zatim su remizirali Kalezić i Draško, bivše kolege a sada reprezentativac i selektor. Kalezić tradicionalno igra veoma dobro na šampionatima i ove godine je jedini donekle pratio Đukića.  Nikola Đukić nakon remija Kalezića nije imao razloga da forsira pa je ponudio remi jer pred poslednje kolo ima poen prednosti. Na kraju, kao da su se umorili i Pečurica i Petijević. Obojica su pružili mnogo bolju igru nego što su sakupili poena ali su pravili previše previda. Vise »»»

19.03.2017.

Derbi bez pobjednika

Najzanimljiviji susret ovog kola bio je direktni duel vodećih Đukića i Kalezića. Igrana je francuska odbrana, varijanta koja je već viđena u njihovim partijama. Posle korektno odigranog otvaranja i niza izmjena u središnici nastala je završnica sa po jednim topom i skakačem u kojoj je bijeli imao malo bolju strukturu pješaka. Crni se dobro branio i remi je sklopljen u 42 potezu ponavljanjem poteza.

Kolo je počelo sa dva brza remija. Remizirali su Kosić i Draško u nimcoindijskoj odbrani i Ivanović i Blagojević u italijanskoj partiji. Remijem je završena partija Petijević – Drašković ali poslije velike borbe. Petijević je igrao veoma tvrdo, „striktno na remi“ a Drašković je preuzeo rizik igrajući na pobjedu. To je dalo šansu Petijeviću da osvoji kvalitet za pješaka ali zbog reduciranog materijala remi je bio neminovan. VIše »»»

18.03.2017.

Danas ja na šampionatu igrano 8 kolo

Kalezić i Kosić su igrali blokadnu varijantu francuske odbane koja je dobro poznata obojici igrača. Posle teorijske diskusije nastale je pozicija u kojoj  suparnici nijesu imali bolje rješenje nego da ponavljaju poteze. U partiji najmlađeg i nastarijeg ućesnika igrana je sicilijanska odbrana, varijanta Svešnikova. Strateška borba se vodila oko  centralnog polja d5.  Nakon izmjena lakih figura remi je sklopljen u završnici u kojoj su na tabli bile sve teške figure. Blagojević je ponudio remi u ranoj fazi partije a lider šampionata nije imao razloga da ga odbije. Kontić je u engleskoj partiji žrtvovao kvalitet za aktivnu igru. Više »»»

17.o3.2017.

Lidija Blagojević šampion

Lidija Blagojević je opravdala ulogu glavnog favorita. Danas je u direktnom duelu u veoma interesantnoj partiji  pobjedila Nikolinu Koljević i postala nova šampionka Crne Gore u šahu.

Klupske drugarice Mateja Popović i Tijana Rakić su brzo remizirale dok je mlada Nikšićanka Nikolina Anđelić zabilježila prvu pobjedu u partiji protiv Nine Delević.

U partiji Nikčević – Drašković igrana je kraljeva indijska odbrana. Nikčević je originalnom igrom stekao prostornu prednost. Drašković se precizno  branio i izborio podjelu poena. Brzo su remizirali Kontić i Draško u blokadnoj varijanti francuske odbrane. Veoma čvrsta borba viđena je u partiji Blagojević – Kalezić. Rano je zablokiran centar  a remi je sklopljen u 14 potezu. Više »»»

16.03.2017.

Nova pobjeda Kalezića

Šesto kolo je počelo sa  dva brza remija. Nikčević i Draško su uzeli slobodan dan pred finiš šampionata pošto su remizirali u deset poteza. Samo potez duže trajala je partija Drašković – Ivanović. Miloš Pečurica je igrao veoma čvrsto protiv Nikole Đukića. Pozicija je stalno bila u okviru ravnoteže ali je lider ipak uspio da ostvari malo bolju završnicu. Pečurica je žrtvovao figuru i ušao u teoretsku remi poziciju „krivouglog lovca“ iako ima figuru manje. Treću uzastopnu pobjedu zabilježio je Blažo Kalezić i primakao se vodećem Đukiću na samo pola poena.

Velika stvar za crnogorski šah je učešće 4 mlade igračie i njihov pristup partijama. Igra se do krajnjih granica, bez kalkulacija i brzih remija. Neiskustvo na ovakvim takmičenjima je veliki hendikep za njih ali ukupni utisak je odličan. Čini se da odavno nijesmo imali ovako kvalitetnu grupu u ženskom šahu. Ako se nastavi dosadašnji rad uz par djevojčica koje nedostaju čini se da dolaze znatno  bolji dani za naš ženski šah.

Derbi u osmom kolu je dobila Nina Delević i revanširala se za poraz u prvom krugu. Nikolina Koljević je iskoristila neopreciznost protivnice koja je previdjela dvojni udar i izgubila figuru dok su najmlađe remizirale tek u pješačkoj završnici. Više >>>
15.03.2017.

Đukić dobio još jedan derbi

Nikola Đukić ne posustaje. Danas je dobio još jedan važan derbi, ovog puta protiv najveće nade našeg muškog šaha Luke Draškovića. Igrana je sicilijanska odbrana, bijeli se rokirao na veliku stranu a crni je dugo svog kralja držao u centru a tek u dalekoj središnjici rokirao na malu stranu. Oba igrača su pješačkim nastupima ugrožavali protivničkog kralja. Konkretniji je bio bijeli i novom pobjedom učvrstio svoje vođstvo. Kalezić je zabilježio drugu uzastopnu pobjedu. Igrajući francusku odbranu vješto je prešao u bolju završnicu, osvojio pješaka i realizovao materijalnu prednost dobrom tehnikom. Đorđije Kontić zabilježio je prvu pobjedu savladavši Vasa Petijevića. Kontić je otvaranje igrao nepretenciozno ali je neopreznošću protivnika ostvario minimalnu prednost koju je postepeno povećavao i doveo do pobjede.

Na ženskom šampionatu Lidija Blagojević i dalje čuva vođstvo. Danas je iskoristila nepreciznost najmlađe učesnice Mateje Popović, osvojila kvalitet i rutinski realizovala prednost. Nikolina Koljević je u nauzbudljivijoj partiji kola crnim figurama ostvarila prednost i osvojila figura. U dobijenoj poziciji previdjela je žrtvu dame kojom je Nina Delević došla do vječnog šaha. Nikolina Anđelić dugo je odlijevala pritiscima Tijane Rakić koja je imala inicijativu za žrtvovanog pješaka. Kada je izgledalo da se potpuno odbranila i da će imati materijalnu prednost previdjela je mat. Više »»»

14.03.2017.

Na muškom šampionatu veoma borbeno kolo. Brzo su, prema očekivanju,  remizirali  Kosić i Ivanović a sve ostale partije su se igrale do krajnjih granica. Veoma interesantna je bila partija Draško-Đukić. Lider je igrajući crnim figurama kraljevu indijsku odbranu pokušao da zabilježi i četvrtu uzastopnju pobjedu. Činilo se u jednom trenutku da će to i ostvariti ali se nakon dobre odbrane selektora partija završila remijem vječnim šahom. Drašković je u italijanskoj partiji dugo pokušavao da probije granitnu postavu Blagojevića. Osvojio je pješaka ali to nije bilo dovoljno za pobjedu zbog aktivne postavke crnih figura.

Ženski šampionat protiče u potpunoj afirmaciji Nikoline Koljević. Mlada Cetinjanka pruža odlične partije i nagovještava da se na nju mora računati kada se bude birala reprezentacija za Evropsko prvenstvo.  Danas su na ženskom šampionatu igrana dva kola.  Više »»»

13.03.2017.

Derbi kola a po mnogima i čitavog šampionata bio je duel  Đukić –Kosić. Kao i u svim njihovim  partijama sa ovom bojom figura igrana je francuska odbrana. U  velikoj strateškoj borbi koja je trajala pet časova i 66 poteza  Đukić je ovaj put bio bolji od aktuelnog šampiona  i najavio pohod na titulu.

U partiji Nikčević–Kontić igana je kraljeva indijska odbrana. Bijeli je dao svoj lovački par da bi napravio pješačke slabosti u crnoj poziciji.  Međutim aktivan položaj crnih figura kompezovao je slabosti u strukturi pješaka.  Nijedan od protivnika nije htio previše da rizikuje pa je brzo sklopljen remi.

Blagojević i Draško igrali su  veoma borbenu partiju. Bijeli je imao minimalnu ali stalnu prednost koju je dugo pokušavao da uveća. Draško je bio na visini zadatka i vještim izmjenama  uprošćavao je poziciju. Remi je sklopljen kada su iscrpljene sve mogućnosti za igru.
.
.
Na ženskom šampionatu Nikolina Koljević je stigla Lidiju Blagojević na diobi prvog mjesta. Ona je savladala svoju imenjakinju Anđelić prelaskom u dobijenu pješačku završnicu. Mateja Popović je izabrala pogrešan plan u dobroj poziciji i potpala pod napad protivnice. Velika borba je viđena u partiji Blagojević – Rakić gdje je crna održala završnicu lakih figura sa pješakom manje.  Više >>>

12.03.2017.

Danas je na ženskom šampionatu bio dupli program, igrane su dvije partije. Naime, nakon otkaza Svetlane Semiz broj učesnica je  6 pa one prema propozicijama igraju 5 kola dvokružno. Jedinu pobjedu u drugom kolu ostvarila je Lidija Blagojević. Druge dvije partije završene su remijem.

U poslepodnevnom terminu igane su partije trećeg kola. Derbi kola ali i cijelog šampionata bio je duel Delević- Blagojević. Igrano je originalno otvaranje a nakon brojnih preokreta pobjedila je Blagojević koja se izdvojila na vrhu sa sve tri pobjede.

U partiji Kalezić-Nikčević igrana je ruska odbrana. Bijeli je ostvario minimalnu prednost ali pozicija je pružala mnoštvo mogućnosti. Crni je elegantno privremeno žrtvovao materijal            . Bijeli je odgovorio još efektnijom žrtvom topa koja je dovela do vječnog šaha i remija. Prava partija za šahovske sladokusce.

Kosić i Blagojević su dugo manevrisali  a nakon izmjena skakača u centru otvorila se d linija. Remi je sklopljen u približno jednakoj poziciji ali sa mnoštvo figura na tabli. Više »»»

11.03.2017.

POČELI DRŽAVNI ŠAMPIONATI U ŠAHU

U Upravnoj zgradi Luke Bar u prisustvu velikog broja ljubitelja šaha danas su svečano otvoreni državni šampionati u šahu. Otvaranje je imalo svečarski karakter jer su uručeni prigodni pokloni Jusufu Kalamperoviću za njegov veliki dugogodišnji doprinos razvoju  šaha u Crnoj Gori, Božidaru Ivanovića koji je prije 40 godina u gradu pod Rumijom postao prvi crnogorski velemajstor i Luki Draškoviću za  veliki uspjeh i osvajanje prve velemajstorske norme.

Derbi prvog kola bio je susret  Ivanović – Nikčević. Igrana je italijanska partija a posle uzbudljive borbe i dosta taktičkih finesa remi je sklopljen kada su isrpljene sve mogućnosti za igru. Više »»»