Seniorska prvenstva za žene i muškarce – Drugi dan

Đukić i Lidija Blagojević u vođstvu

Danas je na ženskom šampionatu bio dupli program, igrane su dvije partije. Naime, nakon otkaza Svetlane Semiz broj učesnica je  6 pa one prema propozicijama igraju 5 kola dvokružno. Jedinu pobjedu u drugom kolu ostvarila je Lidija Blagojević. Druge dvije partije završene su remijem.

U poslepodnevnom terminu igane su partije trećeg kola. Derbi kola ali i cijelog šampionata bio je duel Delević- Blagojević. Igrano je originalno otvaranje a nakon brojnih preokreta pobjedila je Blagojević koja se izdvojila na vrhu sa sve tri pobjede.

Nikolina Koljević je nastavila sa dobrom igrom i crnim figurama savladala Tijanu Rakić. Igrana je sicilijanska odbrana sa drugim potez b3 i brzo je nastala nestandarna pozicija u kojoj se mlada Cetinjanka bolje snašla.

Mateja Popović je bila bolja od Nikoline Anđelić.

U partiji Kalezić-Nikčević igrana je ruska odbrana. Bijeli je ostvario minimalnu prednost ali pozicija je pružala mnoštvo mogućnosti. Crni je elegantno privremeno žrtvovao materijal            . Bijeli je odgovorio još efektnijom žrtvom topa koja je dovela do vječnog šaha i remija. Prava partija za šahovske sladokusce.

Kosić i Blagojević su dugo manevrisali  a nakon izmjena skakača u centru otvorila se d linija. Remi je sklopljen u približno jednakoj poziciji ali sa mnoštvo figura na tabli.

Draško je protiv Šukovića, u svojoj omiljenoj fijanketnoj varijanti kraljeve indijske odbrane forsirao prelaz u bolju topovsku završnicu. Osvojio je pješaka i dobrom tehnikom došao do prve pobjede.

U barskom derbiju Drašković je bio bolji od Pečurice. Crni je nakon prodora u centru ostao sa izolovanim pješakom. Bijeli je promjenio dame a zatim taktičkim udarom osvojio tog pješaka. Uporna odbrana Pečurice nije uspjela da spasi pola poena.

Đukić je iznenadio Petijevića izborom otvaranje. Izabrao je dvojni  fijanketo a zatim je, da bi izbjegao izmjene, žrtvovao pješaka. Bijeli se  nije snašao pa je previše manevrisao damom dok je crni pojačavao svoju poziciju. Nakon prodora crnog pješaka u centru bijela pozicija se raspala kao kula od karata.

U partiji Kontić – Ivanović igrana je španska partija. U klasičnoj varijanti brzo su se promjenile dame i po dvije lake figure. Remi je sklopljen u jednakoj poziciji.