PRESS POVODOM PRVOG KONGRESA ECU-a U BARU

Bar će početkom oktobra biti šahovska prijestonica Evrope kada će od 7. -11. oktobra biti održan Prvi kongres (Evropske šahovske unije) ECU-a. Tim povodom je danas u Baru održana press konferencija u hotelu “Princess”.
Na pressu su govorili Zurab Azmajparašvili, predsjednik Evropske šahovske federacije, Marija Muzičuk, aktuelna prvakinja svijeta u šahu, Dr Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar, Branimir Ivanović, predstavnik Uprave za mlade i sport u Vladi Crne Gore, Veselin Drašković potpredsjednk Šahovskog saveza Crne Gore. Moderator pressa bio je Milan Vujović, poznati novinar i šahista iz Bara. Press je bio izuzetno dobro posjećen pa su među ostalim prisutni bili velikani crnogorskog šaha Božidar Ivanović, Dr Ljubo Živković, Momo Vuković…
Prisutne goste i novinare na prvom zvaničnom presu, u ime grada domaćina pozdravio je prvi čovjek Opštine, Dr Zoran Srzentić. On je istakao da je velika čast i zadovoljstvo što će grad Bar biti domaćin jednog ovakvog prestižnog događaja kao što je kongres ECU-a. Tih dana Bar će biti prava prijestonica šahovske Evrope i obećao da će kao domaćini preduzeti sve potrebne mjere da se evropski šahovski krem prijatno osjeća. Prvi čovjek je takođe istakao da je grad pokrenuo akciju obezbjeđivanja prostorija za dva barska šahovska kluba, a prioritet je da se šah uvede u školsko obrazovanje.
Ispred Uprave za sport Crne Gore, Branimir Ivanović je obećao još veća ulaganja u šah, kao i podršku ŠSCG. On je istakao da Šahovski savez radi sjajan posao što je polazna osnova da bi se dobila kompletna podrška Uprave za sport. Kao i u predhodnoj godini dana, Ivanović je obećao još veću podršku u želji da se u Crnoj Gori vrlo brzo organizuje neko jako evropsko takmičenje.
Prisutnima se zatim obratio predsjednik ECU-a Zurab Azmajparašvili koji je podsjetio da nije prvi put u Baru. U decembru kada je prvi put bio gost ŠSCG, bio je očaran Barom što je bila dobra polazna osnova za ono što će uslijediti brzo, a to je organizacija Prvog kongresa ECU-a. Kao što je istakao, kongres će okupiti sve relevantne šahovske institucije Evrope, a to će biti prilika da se razgovara o vrlo bitnim temama za budućnost šaha. On je siguran da je Bar pravi domaćinski grad koji će na pravi način ugostiti sve delegacije i u kome će se, uz pomoć očigledno preduzimljivog predsjednika rješavati mnogi tekući problemi. Istakao je odličnu saradnju sa ŠSCG u kojoj se radi, kao i u njegovoj organizaciji, jednostavno i transparentno.
Kao specijalne gošće ŠSCG na pressu su bile i sestre Marija i Ana Muzičuk, od kojih je Marija aktuelna prvakinja svijeta u šahu, a Ana prvakinja svijeta u brzopoteznom šahu.
Marija je istakla da je oduševljena posjetom i činjenicom da veliki broj mladih ljudi želi da se bavi šahom.
Potpredsjednik ŠSCG Veselin Drašković najavio je ambiciozne planove za naredni period. On je poručio da je ovo samo početak onoga što novo rukovodstvo saveza želi u narednom periodu. Takođe je istakao da je Kongres dobra polazna osnova da Crna Gora u narednom periodu dobije organizaciju nekog evropskog takmičenja.
Nakon pres konferencije održana je i šahovska egzibicija u brzopoteznom šahuu kojem su osim gostiju učestvovali i naši reprezentativci i poznati šahisti.