Predsjednik Evropske šahovske federacije (ECU) Zurab Azmajaparašvili u posjeti Crnoj Gori

Danas je u Crnu Goru doputovao Predsjednik Evropske šahovske federacije, bivši prvak Evrope u šahu, velemajstor Zurab Azmajparašvili. Njega su na Pogoričkom areodromu dočekali predstavnici Šahovskog saveza Crne Gore na čelu sa predsjednicom AngelinomVuković.

Ubrzo nakon dolaska Predsjednik ECU Zurab Azmajparašvili je u Hotelu Podgorica imao radni sastanak sa Direktorom Uprave za sport Igorom Vušurovićem, Predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem i predsjednicom Šahovskog saveza Angelinom Vuković. Sastanku su prisustvovali i Veselin Vanja Drašković potpredsjednik ŠS CG, član UO ŠSCG Nenad Radulović i sekretar ŠS CG Boro Miljanić.

Razgovarano je, u radnoj ali i veoma prijateljskoj atmosferi, o aktuelnim odnosima ECU i Države Crne Gore odnosno njenog Šahovskog saveza i modalitetima buduće saradnje.

Predsjednica ŠS CG je upoznala goste o aktivnostima Šahovskog saveza Crne Gore u proteklih šest mjeseci kao i o strateškim planovima za budućnost. Svi su visoko ocjenili postignuto i istakli da je ŠS CG na najboljem putu da postane reprezentativan sportski savez. Razgovarano je o aktuelnim stvarima ali i o aktivnostima da šah postane sastavni dio olimpijske porodice kao dio Zimskih olimpijskih igara i o mogućnostima unapređenja procesa uvođenja šaha u škole. Dogovoreno je da se problemi nastali oko organizacije Evropskog šampionata za mlade u Budvi 2013. godine i duga ECU koji tužbom potražuje Šahovski savez Crne Gore rešavaju postepeno u skladu sa važećom procedurom. Pokrenuti su procesi koji će dovesti do potpunog saznavanja činjeničnog stanja i nakon toga će uslijediti adekvatni postupci.

Konstatovano je da Crna Gora sa svojim potencijalima može biti idealna šahovska destinacija. Zaključeno je da je potrebno da se započeta saradnja nastavi i unaprijedi.

Predsjednik ECU Zurab Azmaparašvili, koji je u Gruziji pomoćnik ministra zadužen za sport, je pozvao Direktora Uprave za sport i predsjednika COK-a da kao njegovi gosti posjete velika šahovske dešavanja u Gruziji u narednom periodu.

Nakon toga je održana konferencija za novinare. Gosti su iznijeli svoja zapažanja sa sastanka a onda se prešlo na novinarska pitanja. Jedno od interesanatnih pitanje bilo,je kako ECU može pomoći Šahovskom savezu Crne Gore. Odogovor Predsjednika ECU-a je bio da kroz potpunu transparentnost izbora za dobijanje organizacije nekog takmičenja Crna Gora sa svojim resursima i potencijalima ima realne izglede da dobije organizaciju takmičenja za koja je zainteresovana a koja se igraju u okviru ECU. Takođe obezbjeđivanjem dolaska velikih šahovskih imena i organizacijom sličnih aktivnosti ECU može pomoći razvoju šaha u Crnoj Gori.

Na pitanje o aferi vezanoj za organizaciju Evropskog prvenstva u Budvi 2013. godine odgovoreno je da su to pitanja koje sada rešavaju nadležni državni organi Crne Gore i Etička komisija FIDE,organi u koje postoji puno povjerenje, da svak treba da radi svoj posao i da se sportske organizacije trebaju skoncentrisati na sport i sportska dešavanja.

Nakon konferencije za novinare Predsjednik ECU je dao kratak intervju za RTV Crne Gore, odigrao egzibicioni šahovski meč i ubrzo zatim posjetio Državni šampionat u šahu.

Sjutra će uvaženi gost posjetiti Bar jer postoji inicijativa za razvoj kulturnih i privrednih veza između Bara i Batumija, glavnog turističkog grada u Gruziji. Delegaciju ŠS Crne Gore i Predsjednika ECU primiće Predsjednik Opštine Bar Dr Zoran Srzentić. Predsjednik ECU će zatim sa svojim domaćinima obići turističke resurse Bara kao potencijalne šahovske destinacije. Takođe će odigrati simultanku u OŠ Ante Đedović i imati sastanak sa predstavnicima barskih šahovskih klubova Mornar i Rumija.

U subotu će se Predsjednik ECU pridružiti Predsjedniku Svjetske šahovske federacije koji toga dana dolazi u posjetu Crnoj Gori.