Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić domaćin svjetskim šampionkama , sestrama Muzičuk

ŠAHOVSKI HEPENING U BIJELOM POLJU  Bijelo Polje, 07.07.2015. utorak

Jučerašnji dan u Bijelom Polju protekao je u znaku šaha. Otvorena je Kuća šaha koju je Opština Bijelo Polje darovala svojim šahistima a svečanom otvarnju prisustvovale su i sestre Muzičuk, Marija aktuelna prvakinja svijeta u šahu i Ana, prvakinja svijeta u brzopoteznom šahu.Nakon toga Marija je odigrala simultanku na 15 tabli.
Bjelopoljski šahisti iz sva tri lokalna klupa dobili su novi prostor koji im je obezbijedila Opština Bijelo Polje koja će pružiti i punu logističku pomoć radu kuće šaha i školi šaha za najmlađe,. Otvarajući ovaj lijepi objekat Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je naglasio da se nada da će bjelopoljski šahisti udruženim snagama u novom prostoru iznjedriti nove, mlade šahiste i da očekuje još bolje rezultate bjelopoljskih šahista. Akcent rada mora biti usmjeren radu sa mladim i zajedničkim aktivnostima sva tri kluba.
“Ovo je veliki dan za sportsko Bijelo Polje, jer su nam u posjeti sestre Muzičuk, svjetske šampionke u šahu. Vjerujem da će se članovi bjelopoljskih šahovskih klubova na ovom mjestu družiti, onako kako smo na početku zamislili”, kazao je predsjednik Žurić.

Predsjednica Šahovskog saveza Crne Gore Angelina Vuković se u ime svih šahista zahvalila predsjedniku Žuriću i Opštini Bijelo Polje naglasivši se da se i u narednom periodu mora nastaviti saradnja Opštine Bijelo Polje, Šahovskog saveza Crne Gore i bjelopoljskih klubova u cilju razvoja šaha u Bijelom Polju a pogotovo u oblasti uvođenja šaha u školama.

Nakon svečanog otvaranja šahisti si se uputili ka bašti Zavičajnog muzeja gdje je u prelijepom ambijentu svjetska šampionka Marija Muzičuk odigrala simultanku na 15 tabli. Domaćin se suprostavio u izuzetno jakom sastavu i pružio veoma snažan otpor. Simultanka se protegla do kasnih večernjih sati i završena je pobjedom svjetske prvakinje rezultatom 11,5 – 3,5. Jedini je svjetsku prvakinju pobjedio Zoran Lazarević a remizirali su Miodrag Knežević, Miodrag Mališić, Milan Radović, Predrag Čarapić i Faruk Guberinić. Da se simultanka odigra po pravilima brinuo se međunarodni sudija Mitar Vučinić. Interesovanje za simultanki je bilo veliko pa su i šahisti iz drugih mjesta Crne Gore uzeli učešće u simultanci. Komentar koji se čuo na kraju među učesnicima i gledaocima simultanke bio je da je, u cilju popularizacije šaha, potrebno više ovakvih atraktivnih manifestacija.

Za vrijeme svog boravka u Crnoj Gori svjetske šampionke će boraviti u Baru gdje će 15. jula prisustvovati pressu koji će održati predsjednik Evropske šahovske federacije velemajstor Zurab Azmajparašvili, kao najavu Prvog kongresa ECU koji je od 07. do 11. oktobra u Baru.

Boro Miljanić
Generalni sekretar ŠSC