Novogodišnji turnir ŠK Nikšić

ŠKU subotu 24.12.2016.god. od 16h do 18h30min održan je brzopotezni turnir u 9 kola sa 5 min po igraču u prostorijama gradskog šahovskog kluba Nikšić, koji je osnovan još daleke 1923 godine, u izvanrednim uslovima u kojima se čuvaju istorijske šahovske vrijednosti, a posebno turnirske table iz 1978 i 1983 kada su u Nikšić nastupali najveća imena svjetskog šaha. Ovaj prostor sada najviše koriste mladi šahisti i ljubitelji ove drevne igre. Ovom prostoru mogu pozavidjeti i veći gradovi od Nikšića.

Na turniru je učestvovalo 16 šahista sa 5 međunarednih titula. Na turnir su pozvani igrači ŠK Nikšić, nekadašnji članovi i mladi perspektivni šahisti iz Nikšića. Zbog obaveza nijesu se mogli svi odazvati ali je turnir ipak bio jak i neizvjestan do kraja. U najvećem dijelu na prvim tablama su igrali IM Nikač Predrag, FM Sarić Igor, Dalibor Šćepanović, FM Grbović Veselin, Draganić Veljko, IM Kontić Đorđije i Milović Jovan koji je nakon iznenađujućeg poraza od mlađanog Stefana Mandića dobio sve partije i iz 9 kola osvojio 8 poena. Drugo mjesto je pripalo Šćepanović Daliboru koji je igrao izvanredno i bio na domaku prvog mjesta. Draganić Veljko je bio treći mada je vodio u prvih pet kola. Četvrto mjesto je pripalo FM Grbovć Veselinu, gradonačelniku Nikšića koji je pored značajnih obaveza pokazao da je ipak u dobroj šahovskoj formi. Cilj ovog turnira je bio da iskusni igrači prenosu znanje na mlade šahiste.

Na kraju ovog događaja dr Blagoje Cerović je pozdravio sve šahovske ljubitelje, šahovske radnike, sponzore i stare i mlade igrače sa željama za uspjeh i dobro zdravlje u narednoj godini. Škola šaha koju vodi Vito Lekić biće pomognuta sa kandidatom za IM Veljkom Draganićem koji je već počeo sa radom. Za prvih pet plasiranih obezbijeđene su skromne novčane nagrade.

Turnir je odigran u prijateljskoj atmosferi tako da glavni sudija nije imao nijednu intervenciju. Turnir nije rejtingovan ali je kompjuterski parovan.

Branko Mandić, DI fide