MONTENEGRO CHESS FESTIVAL MIX 2021/2 – SPUŠTENA ZAVJESA NA PROLJEĆNI ŠAHOVSKI FESTIVAL – SANAL FIŠEROVSKI, TOMIĆ NAJBOLJI OD NAŠIH

MCF MIX 2021/1 || MCF IM 2021/2|| MCF GM 2021/1

UŽIVO PARTIJE

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

25. mart 2021.

SPUŠTENA ZAVJESA NA PROLJEĆNI ŠAHOVSKI FESTIVAL

SANAL FIŠEROVSKI, TOMIĆ NAJBOLJI OD NAŠIH

Sanal Vahap pobjednik je miks turnira, kojim je okončan Proljećni šahovski festival koji su organizovali Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Elektroprivreda.

Turski velemajstor je u fišerovskom stilu osvojio turnir igran u Diplomatskoj kuli, Capital Plaza centra u Podgorici. Nakon remija u prvom kolu sa Teodorom Injac, Sanal je povezao osam pobjeda, zaključno sa današnjom protiv velemajsora Nebojše Nikčevića i u velikom stilu osvojio miks turnir. Sjajnom igrom je zaradio čak 23 rejting poena, sa nevjerovatnim performansom od 2861, što dovoljno govori o nevjerovatnoj igri dvadesetogodišnjeg turskog predstavnika!:

Na drugom mjestu, sa 6,5 poena, sjajnim rezultatom, ali čak 2 poena iza pobjednika, našao se azerbejdžanski vunderkind Ajdin Sulejmanli. Pobjednik prošlogodišnjeg Aeroflota savladao je Teodoru Injac i došao do drugog mjesta, sa zarađenih 7 rejting poena.

Teodora je izgubila u današnjoj partiji, ali svakako će pamtiti turnir u Podgorici, obzirom da je osvojila treću potrebnu normu za ženskog velemajstora, pa će za koji dan i zvanično postati velemajstor. Ostaje žal za poslednjom partijom, u kojoj joj je bio potreban remi da ne osvoji normu i za muškog intermajstora.

Na trećem mjestu su se našala tri igrača, a zahvaljujući dodatnim kriterijumima bronza je pripala Tibu Jesper Sondergardu.

U grupi igrača sa 5,5 osvojenih poena, ali sa slabijim dodatnim kriterijumima su i naš fide majstor Aleksandar Tomić i bugarski velemajstor Aleksandar Delčev. Delčevu je po dodatnim kriterijumima pripalo četvrto, a Tomiću peto mjesto.

Tibo i Blagojević su remizirali nakon obostrano korektne igre, dok je rezultat našeg Aleksandra Tomića pravi uspjeh. U poslednjem kolu Tomić je dugo pokušavao da slomi otpor, Božidara Kisića, sa kojim je zajedno ponikao u čuvenoj nikšićkoj školi, nastavnika, pokojnog, Vitomira Vita Lekića. Nadmudrivanje je okončano nakon velike borbe remijem, što uopšte ne kvari sliku o sjajnom nastupu mladih Nikšićana.

Na prigodnoj ceremoniji, medalje trojici prvoplasiranih i pehar pobjedniku turnira Sanalu, uručio je član Upravnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore, gospodin Predrag Marković. Organizatori su jedinoj dami na ovom turniru i novom ženskom velemajstoru Teodori Injac uručili i buket cvijeća, kao mali znak pažnje povodom njenog uspjeha na ovom turniru.

Organizacija ovih turnira je opravdala sva očekivanja, a organizatori su najavili nove turnire već u aprilu.

24. mart 2021.

SANAL NEZAUSTAVLJIV, TOMIĆ NAJBOLJI OD NAŠIH IGRAČA

Sanal Vahap na miks turniru oduševljava publiku. Sedma uzastopna pobjeda u izuzetnoj konkurenciji, te gotovo fišerovski skor 7,5/8 dovoljno govori koliko je turski velemajstor superioran na završnom turniru Proljećnog šahovskog festivala. Sanal je danas savladao velemajstora Dragišu Blagojevića. Igrana je španska partija, Blagojević je žrtvovao kvalitet i imao je bolju poziciju, turski velemajstor je uzvratio takođe žrtvom kvaliteta, a zatim je Blagojević u cajtnotu odlučio da žrtvuje figuru za 3 pješaka. Ipak turski velemajstor je pravilno tretirao nastalu poziciju i primorao našeg velemajstora na predaju. Kolo prije kraja Sanal ima dva poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog Ajdina Sulejmanlija.

Sulejmanli je danas savladao drugog turskog predstavnika Kan Isika, koji je u ključnom momentu umjesto topom, pojeo lovcem, omogućivši mladom Azerbejdžancu da efektno završi partiju. Ovom pobjedom Sulejmanli se osamio na drugom mjestu, obzirom da su imenjaci, Aleksandar Tomić i Delčev remizirali i došli do petog poena, u partiji koja je trajala dvadesetak poteza. Pet poena ima i prvi nosilac, danski velemajstor Tibo Jesper Sondergard, koji je u svega 19 godina iskoristio grubu grešku našeg velemajstora Đukića, koji je već doživio već četvrti poraz na ovome turniru.

Velemajstor Nikčević je opravdao ulogu favorita protiv Sava Vujovića u zanimljivoj partiji, baš kao i aktuelna prvakinja Srbije Teodora Injac, koja je savladala Peka Đurovića koji je u potpuno jednakoj poziciji napravio ogroman previd.

Andrej Šuković i Milo Pobor su remizirali, nakon obostrano korektne igre, dok će Dario Alivodić žaliti za još pola poena u partiji protiv Božidara Kisića koja je okončana remijem, iako je Alivodič bio na pragu pobjede.

Sjutra je na programu poslednje deveto kolo, kojim će se spustiti zavjesa na Proljećni šahovski festival, a u kome se sastaju: Nikčević – Sanal, Sulejmanli – Injac, Blagojević – Tibo, Kisić – Tomić, Delčev – Alivodić, Pobor – Kan, Đurović – Đukić i Vujović – Šuković.

23. mart 2021.

SANAL FIŠEROVSKI, TOMIĆ I BLAGOJEVIĆ NA DIOBI DRUGOG MJESTA

Turski velemajstor Sanal Vahap nastavio je seriju pobjeda. U sedmom kolu savladao je prvog nosioca po rejtingu, danskog velemajstora Tiba Jesper Sondergarda, i pobjegao konkurentima čitava dva poena. Sanal je izjednačio u otvaranju i polako pojačavao pritisak, dva poteza prije vremenske kontrole Tibo je napravio grešku, pa je Sanal preciznom igrom došao do šeste vezane pobjede. Na dva kola do kraja Sanal ima dva poena prednosti i pravo će čudo biti ako ne postane pobjednik ovog turnira.

Aleksandar Delčev i Ajdin Sulejmanli su remizirali nakon ispitivanja snaga u varijanti izmjene slovenske odbrane i nalaze se na diobi drugog mjesta. Društvo im prave naši igrači, fide majstor Aleksandar Tomić i velemajstor Dragiša Blagojević. Tomić je savladao kolegu po tituli i vršnjaka Andreja Šukovića i zaista predstavlja pravo osvježenje. Određenu nestabilnost u igrama, nadomješta fajterskim stilom i sigurno je da će ubrzo postati internacionalni majstor, obzirom da već posjeduje potrebne norme. Velemajstor Blagojević je, u svom stilu, savladao aktuelnu prvakinju Srbije Teodoru Injac.

Drugi turski predstavnik Kan Isik je savladao viceprvaka Crne Gore iz 2019. godine, Božidara Kisića koji nije našao najbolji plan u dinamičnoj poziciji. Naši velemajstori Nikola Đukić i Nebojša Nikčević su opravdali uloge favorita protiv mladih Cetinjana, Mila Pobora, odnosno, Peka Đurovića. Duel naših talentovanih omladinaca Sava Vujovića i Daria Alivodića pripao je Alivodiću.

Današnje kolo je posjetio i veliki šahovski zaljubljenik i naš najpoznatiji sportski novinar Nebojša Šofranac, koji će u nekoj od narednih autorskih emisija, predstaviti prilog o Festivalu.

Turnir ulazi u završnu fazu, a sjutrašnji parovi obećavaju veliku borbu i kvalitetne partije. Od 16:15 u diplomatskoj kuli Capital Plaza centra, sastaju se: Sanal – Blagojević, Tomić – Delčev, Kan – Sulejmanli, Tibo – Đukić, Vujović – Nikčević, Injac – Đurović, Alivodić – Kisić, Šuković – Pobor.

22. mart 2021.

SANAL NASTAVIO SERIJU POBJEDA


Turski velemajstor Sanal Vahap, povezao je petu pobjedu, na miks turniru koji se igra u sklopu Proljećnog šahovskog festivala. U šestom kolu je savladao Aleksandra Tomića, kaznivši riskantnu žrtvu kvaliteta našeg predstavnika. Nakon remija u prvom kolu, sa Teodorom Injac, Sanal niže pobjede i nalazi se na vrhu tabele uoči tri poslednja kola sa poenom ipo više od najbližih pratilaca.


Ajdin Sulejmanli, azerbejdžanski vunderkind nije iskoristio prednost početnog poteza protiv prvog nosioca po rejtingu, Danca, Tiba Jesper Sondergarda, pa je njihova partija nakon obostrano korektne igre u nimcoindijskoj odbrani okončana remijem.
Jedina dama na turniru, Teodora Injac, sjajnom igrom je savladala predstavnika Turske Kan Isika, pa se ovom pobjedom priključila gornjem dijelu tabele. Teodora u Podgorici pruža zaista sjajne igre i očekujemo da nastupi i na nekom od narednih turnira.
Aleksandar Delčev je nanio treći poraz našem velemajstoru Nikoli Đukiću. Očigledno je da Đukića stiže umor, pa je nakon njegove greške u cajtnotu, iskusni bugarski velemajstor iskoristio poklon i ostvario pobjedu kojom je došao na diobu drugog mjesta.
Derbi naših velemajstora, Nebojše Nikčevića i Dragiše Blagojevića, pripao je Blagojeviću, koji je iskoristio nepreciznost Nikčevića i sjajnom tehnikom, u svom stilu, došao do poena kojim se priključio gornjem dijelu tabele.
Božidar Kisić slavio je crnim figurama protiv Peka Đurovića u partiji u kojoj je Đurović ispustio bolju poziciju. Kisić je lijepim manevrima primorao protivnika na predaju.
Andrej Šuković je savladao klupskog druga, iz podgoričke Budućnosti Daria Alivodića, dok su klupski drugovi iz cetinjskog Crnogorca Milo Pobor i Savo Vujović brzo remizirali.
Sjutra je na programu sedmo kolo, od 16:15h, u kome se sastaju: Tibo – Sanal, Delčev – Sulejmanli, Blagojević – Injac, Tomić – Šuković, Kisić – Kan, Đurović – Nikčević, Đukić – Pobor i Alivodić- Vujović.

21.mart 2021.

SANAL PREUZEO VOĐSTVO

Treći dan Miks turnira u Podgorici, donio je dva izuzetno zanimljiva kola u kojima je viđena velika borba, uz svega 4 remija od 16 partija. Turski velemajstor, Sanal Vahap, nakon ne baš dobrog nastupa na velemajstorskom turniru, pronašao je pravu formu i nakon pet kola nalazi se na vrhu tabele sa poenom prednosti u odnosu na konkurente. Sanal je savladao nakon tri kola maksimalnog Sulejmanlija, koji je popustio pod pritiskom, dok je u petom kolu savladao svog sunarodnika Kan Isika.

Sulejmanli je nakon poraza od Sanala, u petom kolu remizirao sa Aleksandrom Tomićem, nakon više od 5 sati igre, gdje ne nakon burne partije nastala završnica u kojoj je Azerbejdžanac imao damu, a naš predstavnik, topa i pješaka, remi je sklopljen nakon čak 150 odigranih poteza! Oni nakon pet kola imaju po poen manje od vodećeg Sanala. Tomić je u četvrtom kolu savladao velemajstora Dragišu Blagojevića, kome je u četrdesetom potezu pala zastavica.

Na diobi drugog mjesta je i prvi nosilac turnira po rejtingu, Danac Tibo Jesper Sondergard, remizirao je nakon 5 sati igre sa Aleksandrom Delčevim, da bi u petom kolu savladao Teodoru Injac, koja je u četvrtom kolu napravila iznenađenje lijepom pobjedom protiv velemajstora Nikčevića, koji je u popodnevnom kolu nadigrao Andreja Šukovića.

Pobjednik velemajstorskog turnira Nikola Đukić, nakon lošeg starta u jutarnjem kolu je opravdao ulogu favorita protiv Sava Vujovića, dok je u popodnevnom remizirao sa, kolegom po tituli, Blagojevićem, nakon desetak poteza.

Božidar Kisić je savladao Mila Pobora u uzbudljivoj partiji, dok je nakon toga pretrpio poraz od Delčeva.

Što se tiče naših omladinaca, trenutno je najbolji Peko Đurović koji je skupio dva poena.

Sjutra je na programu šesto kolo. Partije počinju od 16:15h a mogu se pratiti preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore, ali i svih svjetskih platformi, poput Chesscom-a, Chessbomb-a, sajta Chess24 i drugih.

20. mart 2021.

SULEJMANLI NA VRHU

Azerbejdžanski vunderkind Ajdin Sulejmanli poveo je trku na miks turniru, koji se igra u sklopu Proljećnog šahovskog festivala. Nakon tri kola, Sulejmanli ima maksimalan učinak, a danas je ostvario pobjede protiv naših predstavnika, Božidara Kisića i Nebojše Nikčevića. Očigledno je da je azerbejdžanski igrač ušao u formu i ozbiljno je istakao kandidaturu za osvajanje ovog turnira, koji se održava u diplomatskoj kuli, Capital Plaza centra u Podgorici.


Njegov prvi pratilac je turski velemajstor Sanal Vahap, koji je savladao našeg talentovanog pionira Sava Vujovića i velemajstora Aleksandra Delčeva u minijaturi, iskoristivši grubu grešku Delčeva. On ima 2,5 poena, a podsjetimo, u prvom kolu je remizirao sa Teodorom Injac, aktuelnom prvakinjom Srbije i jedinom učesnicom na ovom turniru.
Može se reći da su naši predstavnici danas pokazali da imaju pobjednički karakter. Velemajstora Dragišu Blagojevića i fide majstore Aleksandra Tomića i Andreja Šukovića, nijesu omeli porazi u prvom kolu, pa su se sa dvije pobjede priključili vrhu. Blagojević je opravdao ulogu favorita protiv Daria Alivodića i Božidara Kisića, Tomić je savladao dojučerašnje klupske drugove iz Crnogorca, Mila Pobora i Sava Vujovića, dok je Šuković savladao Peka Đurovića i velemajstora Nikolu Đukića. Šuković je nanio drugi poraz našem velemajstoru, na ovom turniru, u partiji u kojoj je iskoristio prednost početnog poteza. Uz naše igrače, dva poena ima i prvi nosilac po rejtingu, danski velemajstor Tibo Jesper Sondergard, koji remizirao partije sa Nikčevićem i Kan Isikom iz Turske, koji takođe na koti 2.
Polovičan učinak, odnoso po 1,5 poen, imaju: velemajstori Delčev i Nikčević, kao i Teodora Injac.
Sjutra su na programu 2 kola, a u jutarnjem koje se igra od 09:30h izdvajamo duele: Sanal – Sulejmanli, Tomić – Blagojević, Kan – Šuković, Delčev – Tibo…
Popodnevno kolo je na programu od 16:15h a partije se mogu pratiti preko sajta Šahovskog saveza, ali i svih svjetskih sajtova za prenos partija.
Takmičari su pred početak popodnevnog kola, minutom ćutanja odali počast fide majstoru Vlastu Bujišiću, koji je jutros preminuo.

20. mart 2021.

Izvještaj o “Montenegro chess festival”-u na sajtu FIDE.

Na sledećem linku pogledajte izvještaj https://www.fide.com/news/996

19. mart 2021.

KISIĆ I VUJOVIĆ OBILJEŽILI PRVO KOLO

MEĐUNARODNI MIKS TURNIR I KOLO

🇲🇪 🇦🇿 🇧🇬 🇩🇰 🇷🇸 🇹🇷

Miks turnir u sklopu Proljećnog šahovskog festivala koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda, počeo je danas, u sjajnom ambijentu diplomatske kule Capital Plaza centra u Podgorici. Na turniru učestvuje 16 učesnika, iz šest različitih federacija, od kojih 6 velemajstora, po dva intermajstora i fide majstora. Na turniru učestvuje i jedna pripadnica ljepšeg pola, aktuelna prvakinja Srbije, ženski internacionalni majstor, Teodora Injac, kao i naši talentovi pioniri, Dario Alivodić iz Podgorice i Cetinjani, Savo Vujović, Milo Pobor i Peko Đurović.

Upravo je Savo Vujović priredio prijatno iznenađenje u prvom kolu. Bijelim figurama je savladao velemajstora Dragišu Blagojevića. Partija se kretala u granicama jednakosti, a velemajstor Blagojević je precijenio poziciju i grubo pogriješio u završnici što je Vujović kaznio i zabilježio veliku pobjedu.

Božidar Kisić je savladao Nikolu Đukića, pobjednika velemajstorskog turnira i priredio još jedno iznenađenje. Igrana je kraljeva indijska odbrana i nakon dugog nadmudrivanja, velemajstor Đukić je napravio grešku koju je talentovani Nikšićanin i viceprvak Crne Gore 2019. godine kaznio i došao do pobjede.

Danski velemajstor Tibo Jesper Sondergard nadigrao je Aleksandra Tomića, kaznivši riskantnu žrtvu kvaliteta našeg predstavnika. Velemajstori Nebojša Nikčević je opravdao ulogu favorita protiv Mila Pobora, dok je bugarski velemajstor Aleksandar Delčev kaznio previd Andreja Šukovića. Dario Alivodić se nije najbolje snašao u holandskoj odbrani, protiv azerbejdžanskog vunderkinda Ajdina Sulejmanlija, pa je morao priznati poraz. Peko Đurović je poražen od turskog predstavnika Turske Kan Isika. Teodora Injac i Sanal Vahap su remizirali nakon desetak odigranih poteza, u prvoj završenoj partiji ovog turnira.

Pravi šahovski praznik, koji se održava uz poštovanje svih epidemioloških mjera, se nastavlja sjutra. Sjutra su na programu dva kola, a u jutarnjem se sastaju: Nikčević – Tibo, Kan – Delčev, Kisić – Sulejmanli, Sanal – Vujović, Đukić – Injac, Blagojević – Alivodić, Tomić – Pobor i Šuković – Đurović.