MONTENEGRO CHESS FESTIVAL IM 2021/1 – PEČURICA PRVI, OSVOJIO NORMU ZA INTERNACIONALNOG MAJSTORA

MCF IM2021/1

PARTIJE 9OG KOLA

PARTIJE 1-8 KOLA

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

PEČURICA PRVI, OSVOJIO NORMU ZA INTERNACIONALNOG MAJSTORA

Miloš Pečurica je pobjedom protiv Nikole Kovačevića, osvojio drugi intermajstorski turnir iz serije Proljećnog šahovskog festivala, koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda iz Nikšića. Osim pobjede na turniru, Pečurica je osvojio i treću, poslednju, normu za internacionalnog majstora, pa će mu biti potrebno da za potvrdu titule samo dostigne rejting od 2400 poena. Očekuje se da mladi Baranin uskoro dođe do te titule, na radost svih ljubitelja šaha u Crnoj Gori.

Drugo mjesto na turniru je osvojio velemajstor Nebojša Nikčević, koji je kontumacijom savladao Olivera Organdžieva iz Makedonije, koji se nije pojavio na partiji.

Derbi iskusnih nikšićkih intermajstora, Predraga Nikača i Đorđija Kontića okončan je remijem, dok je derbi njihovih mlađih sugrađana Božidara Kisića i Vuka Miletića, donio sadržajnu borbu. Kisić je žrtvovao figuru za inicijativu, Miletić se nije najbolje snašao, pa je Kisić zabilježio pobjedu kojom je došao do diobe trećeg mjesta, sa već spomenutim Nikačem. Toni Kiroski i Vitomir Arapović su remizirali svoju partiju.

Intermajstorski turniri u Nikšiću su opravdali sva očekivanja, a posebno raduje podvig Pečurice. Proljećni šahovski festival se nastavlja sjutra u Podgorici, velemajstorskim turnirom devete kategorije, a listu učesnika predvodi jedan od najboljih turskih velemajstora Sanal Vahap. Na turniru koji će se igrati u diplomatskoj kuli, Capital Plaza centra, učestvovaće i velemajstor iz Bugarske Aleksandar Delčev, naš najbolji igrač, velemajstor Nikola Đukić i čudo od djeteta iz Azerbejdžana, Ajdin Sulejmanli, senzacionalni pobjednik prošlogodišnjeg Aeroflot opena u Moskvi, jednog od najprestižnijih svjetskih turnira. Šansu će tražiti i naši intermajstori Blažo Kalezić i Luka Drašković, kao i fide majstor Aleksandar Tomić. Listu učesnika zaključuju petnaestogodišnji predstavnik Rusije Dudin Gleb, i predstavnici Turske, Kan Isik i Čelik Husein.

10. mart 2021.

PEČURICA NA KORAK DO NORME

Miloš Pečurica je danas remizirao protiv Tonija Kiroskog, ne želeći previše da rizikuje, pa će u poslednjem kolu tražiti pobjedu u partiji protiv Nikole Kovačevića bijelim figurama. Ukoliko trijumfuje, osvojiće treću normu za intermajstora, pa će mu još biti potreban i rejting da bi, na radost svih, postao novi crnogorski intermajstor! Želimo mu sreću sjutra, pa da nas sve obraduje pobjedom!

Božidar Kisić je konačno odigrao partiju u svom stilu, krenuo je oštro i furioznim napadom i sjajnim potezom Te6! , kada je topa stavio pod udar crnog pješaka “u prazno”, ostvarivši neodbranjive matne prijetnje, pa je iskusni Vitomir Arapović morao priznati poraz.

Velemajstor Nebojša Nikčević je opravdao ulogu favorita protiv Nikole Kovačevića. Crnim figurama, kaznio je riskantno igru Kovačevića.

Vuk Miletić i Đorđije Kontić su odigrali sadržajnu partiju, u kojoj je Kontić izabrao da reducira materijal i brzo pređe u završnicu. Remi je sklopljen u poziciji kad se činilo da je Miletić uspio da stvori određenu prednost. Talentovani omladinac, na dva turnira, pred poslednje kolo, zarađuje 110 poena rejtinga.

Oliver Organdžiev i Predrag Nikač su remizirali, bez velike borbe i rizika.

Poslednje kolo se igra sjutra, od 13:30h, a pored partije Pečurica – Kovačević, imaćemo i dva nikšićka derbija. Derbi iskusnih internacionalnih majstora Nikača i Kontića, ali i mladih snaga, Miletića i Kisića. Toni Kiroski se sastaje sa Vitomirom Arapovićem, dok će naš velemajsor Nebojša Nikčević voditi bijele figure protiv makedonskog fide majstora Olivera Organdžieva.

09. mart 2021.

NOVA POBJEDA PEČURICE, KORAK BLIŽE NORMI

Miloš Pečurica je preciznom igrom savladao Vitomira Arapovića, pa se novom pobjedom primakao osvajanju norme za internacionalnog majstora. Njemu će za to biti potreban 1,5 poen u preostale dvije partije, u kojima će imati crne figure protiv Tonija Kiroskog i bijele protiv Nikole Kovačevića u poslednjem kolu. U današnjoj partiji Pečurica je u svim segmentima igre nadigrao Arapovića, koji nije izabrao najbolji plan u kraljevoj indijskoj odbrani.

Na drugom mjestu posle sedam odigranih kola, sa poenom manje od Pečurice, nalazi se velemajstor Nebojša Nikčević koji je bijelim figurama savladao Tonija Kiroskog. Nikčević je znalački iskoristio šanse i pozicionom žrtvom kvaliteta stvorio prednost koju je znalački iskoristio.

Predrag Nikač je opravdao ulogu favorita u prstiju protiv Nikole Kovačevića. U sicilijanskoj odbrani, pojačavao je pritisak i stigao do nove pobjede i diobe trećeg mjesta.

Na diobi trećeg mjesta je i Oliver Organdžiev, koji je danas remizirao partiju protiv, aktuelnog omladinskog prvaka Crne Gore, Vuka Miletić, u poziciji gdje je imao prednost.

Đorđije Kontić je nastavio seriju remija. Njegova “žrtva” u ovom kolu je bio, njegov klupski drug, Božidar Kisić.

Sjutra je na programu osmo kolo, u kome se sastaju:

Kisić – Arapović
Kiroski – Pečurica
Kovačević – Nikčević
Organdžiev – Nikač
Kontić – Miletić

08.mart 2021.

Svim damama, a pogotovo šahistkinjama, čestitamo 8. mart!

PEČURICA SE IZDVOJIO NA VRHU SA POENOM PREDNOSTI

Fide majstor Miloš Pečurica, savladao je Božidara Kisića u šestom kolu drugog intermajstorskog turnira, u sklopu Proljećnog šahovskog festivala. U igri daminog pješaka, Pečurica ja hladnokrvno odgovorio na Kisićevo rano g4, i preciznim računom odbranio svog kralja, a u raspletu zaradio i figuru. Ovom pobedom se izdvojio na čelu tabele sa poenom biše od prvih pratilaca, velemajstora Nebojše Nikčevića, intermajstora iz Bosne i Hercegovine Vitomira Arapovića i makedonskog fide majstora Olivera Organdžieva.

Zanimljivu partiju odigrali su Arapović i Nikčević, u sicilijanskoj odbrani naš velemajstor je žrtvovao kvalitet, sa punom kompenzacijom i dva jaka lovca, iskusni Arapović se nije snašao u komplikacijama, pa je Nikčević zabilježio pobjedu.

Mlađani Vuk Miletić je realizovao prednost u partiji protiv Nikole Kovačevića, pa je talentovani omladinac zabilježio veoma važnu pobjedu.

Toni Kiroski i Predrag Nikač su brzo remizirali u sicilijanskoj odbrani, baš kao i Đorđije Kontić i Oliver Organdžiev u holandskoj odbrani.

Danas je rođendan proslavio makedonski intermajstor Toni Kiroski, prije početka šestog kola, sekretar ŠSCG, Boro Miljanić je našem gostu uručio kao poklon knjigu našeg velemajstora Nebojše Nikčevića, kao sjećanje na turnir u Nikšiću i rođendan koji je proslavio tokom turnir! Toniju, povodom rođendana, želimo sve najbolje! Toni je poklonio još jedan zidni sat, sa šahovskim motivima, koji će krasiti prostor u kancelariji ŠSCG.

07. mart 2021.

PEČURICA I ARAPOVIĆ NA VRHU

Fide majstor iz Bara, Miloš Pečurica i iskusni internacionalni majstor Vitomir Arapović zadržali su vođstvo na drugom intermajstorskom turniru Proljećnog šahovskog festivala, iako su partije petog kola remizirali.

Nakon gotovo 5 sati igri, Pečurica je remizirao sa velemajstorom Nikčevićem koji je propustio izglednije varijante, a u dalekoj završnici, čak i direktan dobitak. Nakon propusta Nikčevića, Pečurica se rutinski odbranio, i protivnici su nakon ponavljanja poteza, remizirali. Ovim remijem Pečurica je zadržao čelno mjesto na tabeli, i trenutno zarađuje novih 15 poena rejtinga.

Internacionalni majstori Vitomir Arapović i Predrag Nikač su remizirali partiju u dalekoj topovskoj završnici. Partija je bila u granicama jednakosti, činilo se da Nikač ima određenu prednost, ali iskusni Arapović je lako remizirao topovsku završnicu. Remijem je Arapović zadržao čelno mjesto nakon pet odigranih kola.

Oliver Organdžiev, fide majstor iz Makedonije, nakon četiri remija, pokazao je svoju snagu u partiji protiv Božidar Kisića. Očigledno je da je mladog Nikšićanina stigao umor od jutarnje partije protiv velemajstora Nikčevića. Blijedu igru i lošu žrtvu pješaka, makedonski internacionalac je iskoristio da serijom preciznih poteza isplete matnu mrežu oko crnog kralja i na taj način je stigao do prve pobjede na turniru.

Vuk Miletić je remizirao sa drugim predstavnikom Makedonije, intermajstorom Tonijem Kirovskim. U Taraševoj odbrani protivnici su reducirali materijal i saglasili se na remi, nakon 20 odigranih poteza.

Đorđije Kontić je neprepoznatljivo miroljubiv, pa je remizirao sa Nikolom Kovačevićem. Četvrtu uzastopni remi Kontića, od koga je publika navikla na fajtersku igru.

Nakon pet odigranih kola Pečurica i Arapović imaju po 3,5 poena, Organdžiev 3, dok Nikač, Nikčević i Kisić imaju po 2,5.

Od sjutra do četvrtka na programu je po jedno kolu, a parovi šestog kola su:

Kisić – Pečurica
Arapović – Nikčević
Kiroski – Nikač
Kovačević – Miletić
Organdžiev – Kontić

PEČURICA SAVLADAO NIKAČA

Fide majstor iz Bara, Miloš Pečurica, uspio je da savlada, prvaka svijeta za slabovide šahiste, Predraga Nikača u derbiju trećeg kola. Nikač se odlučio za holandsku odbranu, nakon velike borbe, nastala je topovska završnica koja je bila na ivici remija. Međutim Nikač je napravio grešku, koju je mlađi Crmničanin iskoristio i povezao dvije pobjede i izbio na čelo tabele, nakon četiri odigrana kola.

Božidar Kisić i Nebojša Nikčević su remizirali u sadržajnoj partiju. Velemajstor je u komplikovanoj poziciji žrtvovao kvalitet, sa punom kompenzacijom. Na kraju Kisić je imao topa i damu, a Nikčević damu i dominantnog skakača, pa je remi bio najpravedniji ishod.

Vuk Miletić nije uspio da održi ravnotežu u topovskoj završnici protiv iskusnog Vitomira Arapovića, pa je morao priznati poraz pred gubitkom topa.

Makedonski predstavnici, Toni Kiroski i Oliver Organdžiev su remizirali svoje partije protiv Đorđija Kontića i Nikole Kovačevića.

Popodne je na programu peto kolo, u kome se sastaju:

Organdžiev – Kisić
Kontić – Kovačević
Miletić – Kiroski
Nikač – Arapović
Nikčević – Pečurica

06. mart 2021.

PEČURICA I KISIĆ ZABLISTALI

U mirnom trećem kolu u kome su čak tri partije okončane remijima, pobjede su ostvarili Miloš Pečurica i Božidar Kisić.

Milošu Pečurici je prijao jutrošnji brzi remi, pa je popodne imao više energije i prilično lako, savladao Vuka Miletića koji je u jutrošnjem kolu savladao Nebojšu Nikčevića. Pečurica je izabrao Nimcoindijku, gdje je iskoristio grešku Miletića i dao svoju damu u zamjenu za topa i skakača, uz uznapredovalog a pješaka, pa je partiju rutinski priveo kraju.

U partiju između Nikole Kovačevića i Božidara Kisića, nastala je dinamična pozicija, kakvim teži Kovačević, ali ipak se u kombinovanju bolje snašao Kisić, osvojio dva pješaka i bez mnogo muke realizovao prednost.

Makedonski derbi, između Tonija Kiroskog i Olivera Organdžieva je bio izuzetno miroljubiv, baš kao i partije između Nikača i Nikčevića, ali i Kontića i Arapovića.

Sjutra su ponovo na programu dva kola, a u jutarnjem, četvrtom, sastaju se:

Kisić – Nikčević
Pečurica – Nikač
Arapović – Miletić
Kiroski – Kontić
Kovačević – Organdžiev

05. mart 2021.

POČEO DRUGI TURNOR IZ SERIJE PROLJEĆNOG ŠAHOVSKOG FESTIVALA

U lijepom ambijentu šahovskog kluba danas je počeo drugi intermajstorski turnir u Nikšiću. Sekretar Šahovskog saveza, nekadašnji omladinski prvak Jugoslavije, Boro Miljanić je novim igračima poželio dobrodošlicu, a posle kratkog pozdravnom govora, počele su i partije drugog kola.

Fide majstori Oliver Organdžiev i Miloš Pečurica su se, posle desetak poteza, saglasili na remi, čuvajući energiju za sjutrašnji dan, kada su na programu dva kola.

Vuk Miletić i Predrag Nikač su nakon odigranog otvaranja remizirali u holandskoj odbrani, u zanimljivoj poziciji.

Vitomir Arapović je savladao Nikolu Kovačevića, crnim figurama. Kovačević je u komplikovanoj poziciji žrtvovao figuru, međutim iskusni internacionalni majstor iz Bosne i Hercegovine sigurnom igrom realizovao materijalnu prednost.

Duel starih poznanika, velemajstora Nebojše Nikčevića i internacionalnog majstora Đorđija Kontića, donio je sadržajnu partiju u sicilijanskoj odbrani. Nikčević je uspio da reducira materijal i prevede igru u završnicu, gdje je preciznim manevrima primorao Kontića na predaju.

Najduže su za tablom ostali makedonski intermajstor Toni Kiroski i Nikšićanin Božidar Kisić, koji je prije dvije godine bio viceprvak Crne Gore. U zanimljivoj partiji, Kiroski je imao veliku prednost i pješaka na sedmom redu, međutim grubim prevodom, dopustio je Kisiću da preciznom kombinacijom preokrene poziciju i riješi partiju u svoju korist.

Ipak pored previda, Toni Kiroski je danas napravio jedan izuzetno lijep gest. Šahovskom klubu i organizatorima turnira, poklonio je zidni sat, sa šahovskim motivom, a sa natpisom Šahovski klub Prilep, koji je našao svoje mjesto, tim do tabele čuvenog nikšićkog turnira iz 1983. godine.

Sjutra su na programu dva kola, a u jutarnjem kolu se sastaju:

Kisić – Nikač
Nikčević – Miletić
Pečurica – Kontić
Arapović – Organdžiev
Kiroski – Kovačević