Međunarodni šahovski  open turnir PETROVAC 2015 – Sjajna igra crnogorskih šahista

Nikola Potpara na potezuOsmo kolo počeo je je brzim remijem između dva glavna favorita, velamajstora iz Ukrajine Yurija Vovka i Martina Kravtsiva kao i velemajstora Antića i Tadića. U svim ostalim partijama igralo se do krajnjih granica i kolo je proteklo u znaku crnogorskih šahista. Blistala je i večeras Tijana Blagojević. Ona je u sjajnom stilu pobjedila iskusnog velemajstora Emira Dizdarevića. Ovom pobjedom Tijana je skoro sigurno postala naš prvi ženski velemajstor.

Naš šampion Nikola Đukić je igrao protiv makednoskog olimpijca Filipa Pančevkog. Dugo se vodila rovovska borba koja je rezultirala približno jednakom topovskom završnicom i remijem.

Nikola Potpara je igrao izvanredno protov legende jugoslovenskog šaha Bojane Kurajice. Crnim figurama se upustio u vratolomije koje su mu donijele materijalnu prednost. Skoro  pedeset poteza je pokušavao da je realizuje i na kraju je filigranskom tehnikom pretvorio u pobjedu.

Pobjedili su, takođe, Marko Krivokapić i Đorđije Kontić. Alekandar Tomić je remizirao protiv hrvatskog  internacionalca Šalea.

Luka Drašković je  grubo pogriješio u približno  jednakoj poziciji i izgubio protiv velemajstora Miloša Pavlovića, Predrag Nikač je  izgubio  neizvjesnu poziciju protiv ruskog velemajstora Ivanova.

Sjutra sa početkom u 9,30 igraju se partije devetog kolo. Svečano zatvaranje turnira i uručenje nagrada obaviće se pola sata nakon završetka poslednje partije.