IN MEMORIAM – Profesor Dr Blagoje Cerovic

Šahovski savez Crne Gore sa izuzetnim žaljenjem obavještava da je 13. septembra 2018. godine u Nikšicu, posle krace bolesti, u 71. godini preminuo profesor Dr Blagoje Cerovic. Crnogorski šah izgubio je jedinstvenu licnost, divnog covjeka, istinskog zaljubljenika u šah a šahisti iskrenog prijatelja.

Susret vjekova u šahovskom životu Nikšica i Crne Gore obilježio je Dr Blagoje Cerovic. Neobicno je da je jedan veoma težak i buran period u Crnoj Gori pratio izuzetno bogat šahovski život, mnoštvo turnira i šahovskih dešavanja. Ogroman doprinos u tome ima dr Blagoje Cerovic.

Skoro trideset godina Dr Blagoje Cerovic je predvodio nikšicki šah. Sjecam se da Prvog memorijala Vladimir Bato Kontic (1991) ne bi bilo da on i pokojni Milan
Bajovic nijesu uložili ogroman trud i svoj licni autoritet. Kada je izgledalo nemoguce, kada su se spremala ratna dešavanja Nikšic je organizovao veliki turnir u spomen svoje najvece, rano ugasle šahovske zvijezde. To se nikada ne smije zaboraviti. Tako je bilo sa mnogim drugim turnirima. Iza svih rezultata ŠK Radonje Bojovic i ŠK Nikšic nalazio se “profesor”. Devedesetih u Nikšicu su odigrane dvije prve savezne lige, pojedinacni šampionat SR Jugoslavije, brojni Memorijali Radonje Bojovica, velemajstorski turniri Memorijali Milana Bajovica (1994) i Vladimir Bata Kontica (2000). ŠK Radonja Bojovic je postizao izvanredne rezultate i u domacoj konkurenciji ali i na međunarodnoj sceni i imao odlicnu školu šaha. To je bio zlatni period nikšickog šaha.
On je u tom periodu bio predsjednik Opštine Nikšic (1991-1998) i njegov doprinos je bio odlucujuci ali on je uvijek pokušavao da sebe ne stavi u prvi plan.
Kada se pojavila potreba, prihvatio je da bude predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore i osam godina uspješno vodio crnogorski šahovski brod (1996-2004).
Za sve šahiste njegov vrata su uvijek bila otvorena. Mnogo puta je pomogao šahistima da se riješi neki njihov licni problem. “To je moj šahista”, znao je da kaže kada je od drugih tražio uslugu za nekog šahistu koji mu se obratio za pomoc. Svi smo mi bili njegovi. Šahovsko geslo “jedan smo rod” najbolje se moglo uociti kod njega. Uvijek je pokušavao da nađe opravdanje i za one koji ne rade onako kako je mislio da treba, pregaoce je uvijek pomagao koliko je mogao.
Nevjerovatno tolerantan, izbjegavao je svaki sukob, pokušavajuci da sve razlike i probleme u šahovskom svijetu Crne Gore riješi dogovorom i kompromisom.
Iako narušenog zdravlja bio je aktivan i poslednjih godina. Podržavao je svaku akciju, davao svoj doprinos u okviru mogucnosti. Želja mu je bila da na adekvatan nacin Nikšic obilježi 100 godina organizovanog igranja šaha u Nikšicu (prvi klub u Nikšiu je osnovan 1923 godine). Sa kakvim žarom je pratio emitovanje kratke prezentacije o nikšickom šahu, napravljene povodom Amaterskog prvenstva Evrope.

Profesore, hvala Vam na svemu što ste uradili za nikšicki i crnogorski šah.

Komemorativna sjednica povodom smrti profesora Dr Blagoja Cerovic održace u 10,00 casova u zgradi Opštine Nikšic.
Sahrana ce se obaviti 14. septembra.2018. u 14,00 casova na Gradskom groblju u Nikšicu.

Boro Miljanic