IN MEMORIAM DRAGUTIN DRAGO POPOVIĆ

Šahovski savez Crne Gore sa izuzetnim žaljenjem obavještava da je 9. avgusta 2017. godine u 83 godini preminuo Dragutin Drago Popović.
Veliki zaljubljenik u šah nas je napustio tiho, udaljen od neposrednih šahovskih dešavanja ali do poslednjeg trenutka prateći šah. (Tako se i desilo da smo sa zakašnjenjem saznali za njegovu smrt.) Sjećam se kako je ozbiljno narušenog zdravlja ali odlično raspoložen prihvatio naš poziv i došao na zatvaranje državnog šampionata Crne Gore 2014 u Narodnoj biblioteci u Podgorici. Tom prilikom se sreo sa starim prijateljima ali i sa predsjednicima Evropske i Svjetske šahovske federacije i odmah počeo priču o šahu, nekad i sad. Drago nije mogao bez šaha i šahovskih razgovora. Uprkos uspješnoj poslovnoj karijeri šah je bio njegova najveća preokupacija i ljubav. U šahu je bio prisutan kao igrač, sudija, organizator, rukovodilac, pisac…
Drago Popović je više puta učestvovao na seniorskim šampionatima Crne Gore i Podgorice. Nakon prestanka aktivnim igranjem bavio se organizacionim radom pa je desetak godina bio sekretar a kasnije predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, član predsjedništva Šahovskog saveza Jugoslavije. Uz Miška Vukadinovića prvi je međunarodni sudija u Crnoj Gori i direktor brojnih međunarodnih šahovskih takmičenja najvećeg ranga. Napisao je knjigu o Božidaru Bonji Ivanoviću “Vječiti prvak Crne Gore”. Čitava svoj šivot proveo je u ŠK Titograd (danas Budućnost) boreći se da uvijek obezbjedi dobre uslove za rad kluba.
U mladosti igrao je fudbal za poznate crnogorske klubove: Mornar, Titograd i Budućnost.
Obavljao je, kao odličan ekonomista, brojne odgovorne poslove ali najviše vremena proveo je u renomiranoj firmi Jugoinspekt kao stručnjak a zatim kao dugogodišnji direktor.
Pripadao je velikoj generaciji crnogorskih šahista koja se “ozbiljno igrala šaha” usput praveći sjajne karijere u drugim oblastima, generaciji koja polako odlazi sa životne pozornice.

Boro Miljanić