IN MEMORIAM NIKOLA MIJUŠKOVIĆ

Šahovski savez Crne Gore sa izuzetnim žaljenjem obavještava da je 3. juna 2017. godine u Nikšiću, posle duže bolesti, u 83 godini preminuo Nikola Mijušković.

Nikola Mijušković je bio legenda crnogorskog šaha, jedan od naših najboljih šahista, igrač izuzetnog talenta, originalnog stila, boemskog pristupu životu i šahu. Ostavio je neizbrisiv trag u nikšićkom i crnogorskom šahu i svojom kreativnom igrom uticao na brojne generacije šahista. Uživali smo u njegovom društvu, duhovitim pričama, vrcavim komentarima. Bez njega naš šah bi bio drugačiji, siromašniji. Drugi su igrali za poene a Nikola za ljepotu i bogastvo šahovske igre. Šahovski klubovi Nikšič, Čelik i Elektroprivreda svoje najbolje rezultate su, u velikoj mjeri, ostvarili zahvaljujući Nikoli koji je, kada je prestao da aktivno igra pomagao nikšićki šah kao organizator. Šk Elektroprivreda je osnovan i funkcionisao najviše njegovom zaslugom  

Nikola je bio jedan od najboljih crnogorskih fudbalera. Igrao je za Sutjesku, Budućnost, Crvenu Zvezdu, Sarajevo… Starije generacije su govorile da je igrao fudbal kao šah, sa puno talenta i stvaralačke energije, lucidnih poteza i neočekivanih ideja.

Nikola je bezgranično volio ljude i oni su voljeli njega.. Uvijek je bio tu da pomogne, da sasluša. Bezbroj je priča o njegovim dobročinstvima. Boemski način života prikrivao je nježnu, suptilnu prirodu.

 

Sahrana će se obaviti 04.06.2017. u 16,00 časova na Gradskom groblju u Nikšiću.

 

Šahovski savez Crne Gore