DECEMBARSKI DANI ŠAHA U PODGORICI

PREDSJEDNIK EVROPSKE ŠAHOVSKE FEDERACIJE U CRNOJ GORI

posterA3-2Šahovski savez Crne Gore organizuje „Decembarske dane šaha“ u Podgorici u periodu od 10. do 20. decembra 2014. godine. U okviru ove manifestacije održaće se brojna takmičenja i aktivnosti. Smatrali smo da je vrijeme da se značajna šahovska takmičenja  opet igraju u Glavnom gradu koji je uvijek bio nosilac razvoja šahovske igre u Crnoj Gori, sa velikim brojem šahista ali i sa daleko većim brojem ljubitelja šahovske igre. Istovremeno pridružujemo se  proslavi 19. decembra, dana oslobođenja Podgorice.

U periodu od 10. do 20. decembara održaće se, u sali Narodne  biblioteke “Radosav Ljumović”,   Državni šampionati u konkurenciji seniora i seniorki. Nakon više od dvadest godina ova je prvi seniorski šampionat u muškoj konkurenciji koji se igra u Glavnom gradu. Naime, poslednji šampionat igran je daleke 1993.godine. Šampionat je izuzetno jakog sastava i na njemu učestvuju skoro svi naši najbolji igrači. Na šampionatu igraju svi olimpijski reprezentativci ali i naši najperspektivniji igrači pa će to biti odlična prilika da vidimo sudar generacija – borbu prekaljenih velemajstora i mladih čije vijeme tek dolazi.

Ženski šampionati su uvijek bili u sjenci muških šampionata pa je tako i ovog puta. Jedan od osnovnih zadataka Šahovskog saveza Crne Gore u narednom  biće omasovljenje i povećanje kvaliteta ženskog šaha. Sjajni rezultati koje je postigla naša ženska reprezentacija i igre Aleksandre Milović i Marije Stojanović na olimpijadi u Norveškoj a pogotovo nedavni  izuzetni rezultati Tijane Blagojević nas obavezuju na to.

Nakon svečanog otvaranja šampionata, u Hotelu City sa početkom u 16,00 časova održaće se Redovna Skupština Šahovskog saveza Crne Gore na kojoj će se razmatrati aktuelno stanje u ŠS Crne Gore sa izvještajem o radu i finansijskim izvještajem.

U okviru manifestacije 14. decembra 2014. održaće se i Ubrzano prvenstvo Crne Gore u šahu za mlade na kome se očekuje učešće skoro stotinu mladih šahista iz čitave Crne Gore.

Takođe, posle duže pauze Šahovski savez Crne Gore organizuje seminar za šahovske sudije koji će se održati u periodu od 12. do 14. decembra u Hotelu City. Za seminar vlada veliko  interesovanje i do sada se već prijavilo dvadesetak polaznika.

Kvalitetan rad Šahovskog saveza Crne Gore u prethodnom periodu visoko su ocijenili i zvaničnici Svjetske i Evropske šahovske federacije pa je svoj dolazak u Crnu Goru potvrdio Predsjednik Evropske šahovske federacije (ECU) proslavljeni velemajstor, bivši šampion Evrope u šahu,  Zurab Azmajparašvili. On će boraviti u Crnoj Gori u peridou od 18. do 20. decembra i prisustvovaće svečanom zatvaranju šampionata.To je izuzetna prilika da se sa predsjednikom ECU razgovara na najvišem nivou o mogućnostima saradnje Evropske šahovske federacije i države Crne Gore odnosno njenog šahovskog saveza.