Azmaiparashvili: ECU je danas transparentna organizacija

Zurab-AzmaiparashviliPredsjednik ECU Zurab Azmaiparashvili i urednik Chessdom Goran Urošević su se sreli u Tbilisiju gdje je napravljen dugačak intervju o nekoliko važnih tema – razvoju šaha, organizaciji turnira, sponzorstvu, Evropskoj šahovskoj uniji i Šahovskoj olimpijadi u Batumiju.

 Pitanje: Vi ste izabrani za predsjednika ECU u avgustu 2014 u Tromsou. Koje su bile Vaše prve aktivnosti i prvi rezultati?

 Zurab Azmaiparashvili: Znate, moram da počnem sa ovim, budući da su me prijatelji upravo obavjestili o vicevima koje je objavio Danailovljev specijalni web sajt. Ja sam spreman da čujem kritiku, ali je teško prihvatiti je od Silvia Danailova. Ja sam se samo nasmijao na njegovo nasumično optuživanje. Danas mogu ponosno da kažem da je ECU dobila na svoj bankovni račun prvu ratu korporativnog sponzorstva iz Gruzijske banke. To je vrsta sponzorstva koju ECU nije imala nikada u istoriji. Na generalnoj skupštini  ECU u Batumiju objavili smo realan program za naše četiri godine (2015-2018)

 Imamo prvo samo plan od 200.000 evra korporativnog sponzorstva. Ali ja vjerujem da će ukupni dodatak budžetu ECU biti veći od 400.000 evra. Već sam izdvojio 144.000 evra za 4 godine od moje stipendije. Poslednju stipendiju od 3000 evra odlučio sam da ponudim g. Silvio Danailovu za mjesec avgust, iako su izbori održani 11-og avgusta. On je nju sa zadovoljstvom prihvatio. Od septembra stipendija predsjedniku je otkazana.

 A mi radimo kako bi donijeli druga sredstva za ECU i do sada u 2 mjeseca na bankovni račun  ECU je stiglo dodatnih 10.000 evra.Ovo nije čak ni obračunato za budžet 2015 godine. Imamo mnogo veza i moramo da ih koristimo. Šta bih ja trebao da očekujem kao predsjednik ECU, kako mogu da privučem sponzore? Znate, sponzori ne daju novac zato što vole šah, ili su ludi za šahom, ili tako nešto. Oni takođe očekuju da dobiju iz ovog odnosa i iz naših kontakata.

 Pitanje: Šta je sa administrativnim troškovima?

 Zurab Azmaiparashvili: Mi smo ih već smanjili značajno u poređenju sa troškovima Danailova i prijatelja. Završetak 2014 je važan dokaz. Imamo 7 mjeseci prethodne administracije i 5 mjeseci naše. Na sledećoj Generalnoj skupštini ECU delegati će vidjeti tačne iznose, jedan po jedan. Nažalost, brojevi nam govore istinu, a istina je za njih neprijatna.

 Nadajmo se da će Danalov i prijatelji doći na sledeću Generalnu skupštinu. 40 delegata ih je čekalo u Batumiju da daju objašnjenja licem u lice, ali oni nisu došli. Oni su nestali.

 Biće vrlo zanimljivo kada naš knjigovođa izloži ispred njih sve finansijske podatke. A knjigovođa je iz Švajcarske i ista osoba u poslednjih 8 godina. Putni troškovi ne mogu da nestanu u vazduhu, mi moramo da pokažemo karte, fakture, priznanice. A sada u prva dva mjeseca ove godine mi smo potrošili samo nekoliko evra za Predsjednika.

 Pravimo transparentnu organizacju. Niko ne može da kaže da nešto krijemo. Istovremeno, ECU i nacionalne federacije još uvijek pokušavaju da riješe velike probleme ostavljene od prethodne administracije.

 Moja nedavna putovanja su povezana sa time. Ja sam otišao u Crnu Goru, imalo smo sastanke na vrhu, radimo naporno da vratimo ono što pripada Šahovskoj federaciji Crne Gore. Ova je federacija teško trpjela zbog lošeg lošeg upravljanja Danailova i prijatelja.

 Pitanje: Mislite na takse sa Evropskog šampionata za mlade u Budvi?

 Zurab Azmaiparashvili: Vjerujem da će oni uspjeti doći do pravih računa. Zato što znate da postoji jedno jednostavno pitanje. A mi smo raspravljali o ovom na Generalnoj skupštini. Ipak Silvio Danailov, Vladimir Šakotić, svi, uključujući Savu Stoisavljević ćute.

 Pitanje je bilo koja je svrha računa u Sloveniji od European Chess Union LLC, sa sjedištem u Delaware-u (!!)?? Možda Silvio govori o ovoj organizaciji kada kaže da ECU više ne postoji?

 Danas mi takođe dobijamo mnogo pisama iz Bugarske. Odigran je, dozvolite da podsjetim, takozvani Evropski kup u klasičnom šahu za muškarce i žene. Ovo nije bio zvanično turnir u ECU kalendaru ili pravilniku. Zato postoje informacije u medijima da je bugarska vlada dala novac za ove događaje vjerujući da su to zvanični događaji ECU.

 Sada o drugoj temi. Silvio je rekao da će sada svi turniri biti u Gruziji. Hvala Bogu da možemo da organizujemo sve turnire! Zato što moram da ponovim, razmatrajući sadašnju situaciju u svijetu, jako je teško naći organizatore. Moramo da molimo da nam dođu organizatori za organizaciju ECU događaja. Ovo me podsjeća da moramo da analiziramo zašto se uvijek srećemo sa problemom kada organizujemo Pojedinačni šampionat Evrope.

 Pitanje: Oni su skupi?

 Zurab Azmaiparashvili: Oni su skupi i ne donose mnogo atraktivnih stvari. Organizatori iz Jerusalima, iz Izraela, su bili jako mnogo uplašeni. Ja sam otišao u Izrael, pomogao u reklamiranju ovog događaja, i sada su zadovoljni jer imaju više od 250 igrača i među njima mnogo sa najvišim rejtingom. Da, ja sam to reklamirao, to je moj posao. Ja sam morao da pomognem organizatorima. I ja vjerujem da sa ovim aktivnim pristupom mogu da nađem organizatore.

 Usput, na osnovu mojih razgovora u Podgorici, znam da će Crna Gora takođe doći sa nekim predlozima.

 Znam da Rusija ima velike finansijske probleme, ali mi radimo takođe sa Rusijom, i mi vjerujemo da ćemo imati tamo neke događaje. Mi smo naravno otvoreni za sve zemlje zapadne Evrope, oni su dobro došli da se prijave za sve događaje. Molimo, za bilo koji turnir. Ja sam spreman da pomognem lobiranjem i promocijom bilo kojeg turnira. Zato što želim da su zapadne zemlje više uključene u ECU. Ovo bi dovelo više sponzora za šah, uopšte.

 Kada nešto organizujete uz podršku vlade – to je dobro, ali u nekim aspektima je takođe loše. To nije pravo sponzorstvo.

 Zato ću sada ići u Izrael, gdje imamo predsjedništvo ECU, a zatim u Rejkjavik. Obećao sam da ću posjetiti Rejkjavik open i ja ću ispuniti svoja obećanja. Mi ćemo razgovarati o Evropskom ekipnom šampionatu koji će se održati ovdje u novembru. Moram da putujem, ovo je moja dužnost. Kad predsjednik ECU posjećuje nacionalne federacije, one uvijek zakazuju sastanke sa visokim predstavnicima vlasti. A to je dobro, zato što na taj način možemo da dobijemo veću nacionalnu podršku za šah i za federacije.

 Mislim da ću u aprilu ići u Guernsey, na turnir malih naroda. Zatim ćemo imati predsjedništvo FIDE u Chengdu.

 Pitanje: Šta se dešava sa šahovskom olimpijadom 2018?

 Zurab Azmaiparashvili: U isto vrijeme imam još jednu obavezu oko Olimpijade. Ja sam skoro spreman da napustim svoju funkciju u Ministarstvu za sport. Ali ja ne mogu da odustanem dok ne dobijemo jasnu sliku kako će djelovati Organizacioni komitet. Mi mo prošli državni četverogodišnji  program za šah, ali mi još moramo da ustanovimo jasnu strukturu. Mi ćemo znati više za jedan mjesec. Posle toga vjerujem da ću moći da se fokusiram samo na šah.

 Chessdom: Hvala mnogo za intervju

 Preuzeto sa: http://www.chessdom.com/zurab-azmaiparashvili-ecu-today-is-a-transparent-organization/