MONTENEGRO CHESS FESTIVAL GM 2021/1 – ĐUKIĆU SVE POČASTI

MCF IM2021/1 || MCF IM 2021/1

UŽIVO PARTIJE

REZULTATI/TABELA/STATISTIKA

ĐUKIĆU SVE POČASTI

Višegodišnji predvodnik naše reprezentacije, Nikola Đukić, pobjednik je velemajstorskog turnira koji se igrao u sklopu Proljećnog šahovskog festivala. U devet kola, Đukić je ostvario pet pobjeda i četiri remija i sa osvojenih 7 poena, zasluženo osvojio prvo mjesto. Đukić je igrao sigurno, pokazao zavidnu formu i ubjedljivije nego što je iko očekiva trijumfovao, najavljujući uspješno godinu.

Na diobi drugog mjesta našli su se Aleksandar Delčev i Ajdin Sulejmanli, sa poenom ipo manje od pobjednika, a drugo mjesto je pripalo velemajstoru iz Bugarske zbog boljih dodatnih kriterijuma.

Nagrade na kraju turnira je uručio, veliki šahovski zaljubljenik i književnik Bećir Vuković, bez čijeg prisustva je nemoguće zamisliti šahovska dešavanja u glavnom gradu. Sudijski posao je obavljao Igor Vujačić.

Na diobi četvrtog mjesta, sa po pet poena, su se našli predstavnik Rusije Dudin Gleb i Turske Kan Isik, a dodatni kriterijumi su bili na strani mladog šahiste iz Rusije, koji je svojim rezultatom zavrijedio normu za internacionalnog majstora. Od šestog do osmog mjesta su se plasirali naši predstavnici: Blažo Kalezić, aktuelni prvak države, Aleksandar Tomić ali i Sanal Vahap iz Turske koji je bio prvi nosilac po rejtingu na ovom turniru, što govori u prilog velikoj borbi na ovom turniru. U jakoj konkurenciji na devetom i desetom mjestu su se našli Čelik Hasan Husein i Miloš Pečurica.

U poslednjem kolu Kan je priredio iznenađenje i nadigrao Sanala, dok su partije: Sulejmanli – Đukić, Delčev – Čelik, Dudin – Kalezić i Tomić – Pečurica okončane remijima.

Opšti je utisak da je turnir bio izuzetno kvalitetan, te da je organizacija Proljećnog šahovskog festivala, od strane Šahovskog saveza Crne Gore i ŠK Elektroprivreda iz Nikšića, bila pun pogodak. Diplomatska kula, Capital Plaza centra u Podgorici, bila je izuzetan domaćin ovom šahovskom spektaklu. Zanimljivo je istaći da su pobjednici do sada tri odigrana turnira u sklopu festivala bili crnogorski šahisti, osim Đukića, Dario Alivodić i Miloš Pečurica su trijumfovali na intermajstorskim turnirima u Nikšiću.

Sjutra će početi poslednji turnir u sklopu Festivala. Riječ je o miks turniru, a organizatori su najavili nastavak festivala u drugoj polovini aprila. 🙂

18. mart 2021.

Hrvatski velemajstor Alojzije Janković analizira efektnu pobjedu Đukić protiv predstavnika Turske Čelik Hasan Huseina.

Uživajte u Đukinoj briljanciji i sjajnom komentaru velemajstora Alojzija! 🙂

17. mart 2021.

ĐUKIĆ KOLO PRIJE KRAJA OSIGURAO TRIJUMF

Našem velemajstoru, Nikoli Đukiću, možemo čestitati kolo prije kraja pobjedu na velemajstorskom turniru u sklopu Proljećnog šahovskog festivala! Popularnog Đuku nije pokolebalo ni što je na startu bio tek treći nosilac po rejtingu, zaigrao je svoju igru pa je uoči devetog, poslednjeg, kola, obezbijedio pobjedu na ovom prestižnom turniru. Današnjom pobjedom protiv turskog predstavnika Kan Isika, u španskoj partiji, Đukić je stigao do 6,5 poena, čak poen ipo više od Azerbejdžana Ajdina Sulejmanlija, sa kojim se sastaje u poslednjem kolu i Aleksandra Delčeva koji je savladao Sanal Vahapa. Zaista sjajan nastup našeg igrača, a zanimljivo je istaći da je na putu do pobjede savladao sva tri predstavnika Turske.

Aktuelni prvak Crne Gore Blažo Kalezić je remizirao, upravo sa Sulejmanlijem u varijanti izmjene u karo-kanu. Protivnici su se nakon dvadesetak poteza saglasili na remi, u poziciji koja je bila u granicama jednakosti.

Aleksandar Tomić je remizirao crnim figurama sa Čelik Hasan Huseinom, u sicilijanskoj odbrani. Igrana je sicilijanska odbrana, a nakon reduciranja materijala nastala je topovska završnica u kojoj su protivnici igrali precizno, pa je remi bio realan ishod ove partije.

Miloš Pečurica je remizirao sa mladim Rusom Dudin Glebom, a protivnici su se nakon izmjene dama saglasili na remi u jednakoj poziciji.

Najduže su za tablom ostali predstavnici Bugarske i Turske, velemajstori Aleksandar Delčev i Sanal Vahap. Iskusni Bugarin je iskoristio pasivnu igru protivnika u otvaranju i preciznim manevrima stekao veliku pozicionu prednost, koju je realizovao preciznom igrom.

U poslednjem, devetom kolu, Đukić se sastaje sa Sulejmanlijem, Delčev sa Čelikom, a Kalezić će crnim figurama igrati protiv Dudina. U crnogorskom derbiju Tomić će imati bijele figure protiv Pečurice, baš kao i Kan protiv Sanala u turskom derbiju.

16. mart 2021.

ĐUKIĆ ZADRŽAO VOĐSTVO

Nikola Đukić je u sedmom kolu remizirao sa čuvenim bugarskim velemajstorom Aleksandrom Delčevim i na dva kola do kraja, zadržao čelno mjesto na velemajstorskom turniru koji se igra u sklopu Proljećnog šahovskog festivala, koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda. Đukić se crnim figurama opredijelio za kraljevu indijsku odbranu, nakon razmjene figura nastala je topovska završnica u kojoj je naš velemajstor preciznom igrom održao jednakost, pa je remi bio pravedan ishod ove partije. Đukić na dva kola do kraja, ima čitav poen prednosti u odnosu na prvog pratioca Azerbejdžanca Ajdina Sulejmanlija.

Azerbejdžanski vunderkind je danas savladao Miloša Pečuricu kome ne cvetaju ruže na ovom turniru. Baranin, koji je nedavno osvojio poslednju potrebnu normu, za intermajstora, pruža dobre partije ali u ključnim momentima griješi. Danas je u jednakoj poziciji u granicama remija previdio cijelu figuru pa je Sulejmanli upisao pobjedu.

Duel Aleksandra Tomića i Dudin Gleba dobio je zanimljivu partiju, u kojoj je naš predstavnik žrtvovao pješaka u otvaranju. Mladi Rus je prihvatio žrtvu, a u središnjici je Tomić propustio bolje nastavke, nastala je završnica u kojoj su protivnici imali po damu i lovca, a zahvaljujući nepreciznosti Tomića, Dudin je preciznom igrom riješio partiju u svoju korist.

Aktuelni prvak Crne Gore, intermajstor Blažo Kalezić je remizirao sa predstavnikom turske Kan Isikom. Igrana je francuska odbrana, Blažo je izjednačio crnim figurama, a potom dopustio protivniku da preuzme inicijativu. Remi je sklopljen u poziciji u kojoj je turski šahista imao inicijativu.

Turski derbi izmeđi velemajstora Sanal Vahapa i Čelik Hasan Huseina, pripao je iskusnijem, velemajstoru koji je realizovao prednost početnog poteza, demonstrirajući zašto je jedan od najboljih turskih igrača.

Sjutra će u diplomatskoj kuli Capital Plaza centra, biti odigrano osmo kolo, u kome će se sastati:

Čelik – Tomić
Pečurica – Dudin
Kalezić – Sulejmanli
Đukić – Kan
Sanal – Delčev

15. mart 2021.

ĐUKIĆ SAM NA VRHU

Velemajstor Nikola Đukić, savladao je danas, u šestom kolu, turskog predstavnika Sanal Vahap i uspio na tri kola do kraja napravi 1,5 poen prednosti u odnosu na konkurente. Igrana je sicilijanska odbrana, Sanal se odlučio da ostavi kralja u centru, što je naš predstavnik iskoristio i primorao, prvog nosioca, na predaju. Popularni Đuka je u odličnoj formi i definitivno je blizu pobjede na ovom turniru.

Aleksandar Tomić krenuo je oštro protiv azerbejdžanskog vunderkinda Ajdina Sulejmanlija. U daminom gambitu, Tomić je napravio veliku rokadu i krenuo u napad na crnog kralja. Propustio je neke jače nastavke, a onda je Azerbejdžanac odgovorio žrtvom kvaliteta, na kraju je Tomić imao topa i pješaka, a protivnik lovca i tri pješaka, pa je nekon precizne igre sklopljen remi.

Blažo Kalezić je dopustio u karo-kanu Aleksandru Delčevu da brzo izjednači, pa je nakon toga ostatak partije protekao u nadmudrivanju u granicama jednakosti, pa su se protivnici saglasili na remi.

Miloš Pečurica je poražen nakon velike borbe i nekoliko grešaka od predstavnika Turske Kan Isika. Igrana je varijanta izmjene u slovenskoj odbrani, a Pečurica je napravio nekoliko grešaka i time omogućio protivniku da dođe u bolju poziciju. Preciznom igrom Kan je iskoristio pruženu šansu i povezao drugu pobjedu na turniru.

Najduže je trajao duel Čelik Hasan Huseina iz Turske i predstavnika Rusije Dudin Gleba. Dugo nadmudrivanje u karo-kanu pripalo je predstavniku Turske, koji je iskoristio grešku protivnika u poziciju kada su svi očekivali remi.

Sjutra je na programu sedmo kolo, u kome se sastaju:

Sanal – Čelik
Delčev – Đukić
Kan – Kalezić
Sulejmanli – Pečurica
Dudin – Tomić

Izvinjenje našim pratiocima zbog kašnjenja izvještaja.

ĐUKIĆ ZADRŽAO PRVO MJESTO

Velemajstor Nikola Đukić zadržao je prvo mjesto na velemajstorskom turniru nakon pet odigranih kola. Predvodnik naše reprezentacije i podgoričke Budućnosti, se kratko zadržao za tablom, u jutarnjem kolu brzo je remizirao sa klupskim drugom i aktuelnim prvakom Crne Gore, Blažom Kalezićem, da bi u popodnevnom u efektnije minijaturi savladao predstavnika turske Celik Hasan Huseina. Sa skorom 4/5 Đukić vodi na turniru.

Četiri internacionalca, su na poen iza njega, mlada nada ruskog šaha, Dudin Gleb, koji je ostvario pobjednu protiv Kan Isika iz turske i remi protiv predstavnika Azerbejdžana, Ajdina Sulejmanlija. Sulejmanli takođe ima tri poena, a pored remija sa Dudinom, on je kao i Đukić savladao Celika. Aleksandar Delčev se sastao sa našim mladim igračima, savladao je Pečuricu, dok je u partiji sa Tomićem ostvario remi. Prvi nosilac po rejtingu, velemajstor iz Turske Sanal Vahap, ostvario je dvije pobjede juče. Savladao je Miloša Pečuricu i Blaža Kalezića pa i on, nakon 5 kola ima 3 poena.

Nažalost Miloš Pečurica je kako je navedeno poražen u dvije partije, dok je u petom kolu poraz pretrpio i Aleksandar Tomić u partiji sa Kan Isikom.

Šesto kolo je već počelo, a u njemu se sastaju:

Čelik – Dudin
Đukić – Sanal
Kalezić – Delčev
Pečurica – Kan
Tomić – Sulejmanli

13. mart 2021.

NAŠI NA VRHU

ĐUKIĆ PRVI, PRATI GA TOMIĆ

Treće kolo velemajstorskog turnira koji se igra u diplomatskoj kuli Capital Plaza centra u Podgorici, donijelo je tri odlučene partije i dva remijem.

Naš velemajsor Nikola Đukić, zabilježio je pobjedu protiv Miloša Pečurice. Igrana je francuska odbrana i Đukić je dugo tražio grešku Pečurice, koju je dočekao, Pečurica je bio prinuđen da žrtvuje kvalitet, ali nije spriječio našeg dugogodišnjeg predvodnika naše reprezentacije da ostvari novu pobjedu. Ovom pobedom Đukić je izbio na čelo tabele sa 2,5 poena.

Aleksandar Tomić je nastavio sa fajterskom igrom i boginja Kaisa mu je vratila za propušteno u partiji protiv Đukića. Tomić je crnim figurama savladao jednog od najboljih turskih velemajstora, prvog favorita ovog turnira po rejtingu, Sanal Vahapa. Tomić je bio nemilosrdan, kada mu je Sanal dozvolio kontraigru, nakon što je napravio nekoliko grešaka u znatno boljoj poziciji. Tomić pokazuje novu svježinu u igri i pravo je zadovoljstvo gledati njegove partije!

I u drugom duelu naših i turskih predstavnika, naši su izvojevali pobjedu. To je učinio Blažo Kalezić, pobjedom protiv, Čelik Hasan Huseina, koji se crnim figurama odlučio da protiv Blaža, odigra Blažovu omiljenu, francusku odbranu. Seniorski prvak Crne Gore, opredijelio se za blokadu varijantu i uspio da probije bedem turskog predstavnika.

Aleksandar Delčev i Dudin Gleb su remizirali veoma brzo, za razliku od Kana i Sulejmanlija koji su u dalekoj završnici sklopili remi nakon obostrano korektne igre.

Sjutra su na programu, opet dva kola, a u jutarnjem, tačnije četvrtom, od 09:30h, sastaju se:

Čelik – Sulejmanli
Dudin – Kan
Tomić – Delčev
Pecurica – Sanal
Kalezić – Đukić

BORBENO DRUGO KOLO DONIJELO ČETIRI REMIJA

Drugo kolo donijelo je sadržajnu borbu i opet samo jednu odlučenu partiju. Naš najbolji igrač Nikola Đukić uspio je da savlada, jedinog pobjednika u prvom kolu, Aleksandra Tomića. Igrana je nimcoindijska odbrana i Tomić je krenuo u napad, propustio je u 24. potezu da potezom f6 stvori konkretnije prijetnje, Đukić je iskoristio grešku protivnika i preokrenuo situaciju u svoju korist. Žrtva figure Tomića, nije pokolebala našeg velemajstora koji je sigurnom igrom realizovao stečenu prednost.

Drugi duel crnogorskih šahista, okončan je remijem. Miloš Pečurica i Blažo Kalezić su remizirali nakon desetak poteza, čuvajući energiju za popodnevne partije.

Turski šahisti Čelik i Kan, remizirali su u Škotskoj partiji, nakon obostrano korektne igre.

Čudo od djeteta iz Azerbejdžana, Ajdin Sujemanli remizirao je sa iskusnim bugarskim velemajstorom Aleksandrom Delčevim. Protivnici su se dugo nadmudrivali i nakon 40-ak poteza u jednakoj poziciji, saglasili na remi.

Prvi nosilac na turniru i jedan od vodećih igrača Turske, Sanal Vahap, remizirao je i drugu partiju, crnim figurama protiv ruskog predstavnika Dudin Gleba. Igrana je kraljeva indijska odbrana i remi je sklopljen u dalekoj završnici u kojoj su protivnicima ostali po top i raznobojni lovac uz dva pješaka.

Partije trećeg kola na programu su od 16:15h, a sastaju se:

Kalezić – Čelik
Đukić – Pečurica
Sanal – Tomić
Delčev – Dudin
Kan – Sulejmanli

12. mart 2021.

POČEO MEĐUNARODNI VELEMAJSTORSKI TURNIR

🇲🇪 🇹🇷 🇦🇿 🇧🇬 🇷🇺

TOMIĆ POVEO TRKU

Nikšićanin, fide majstor Aleksandar Tomić poveo je trku na Velemajstorskom turniru koji se igra u sklopu Proljećnog šahovskog festivala, koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda, a koji se održava u diplomatskoj kuli, Capital Plaza centra u Podgorici.

Tomić je crnim figurama uspio da savlada aktuelnog prvaka Crne Gore, internacionalnog majstora Blaža Kalezića. Igrana je sicilijanska odbrana i nakon obostranih grešaka u cajtnotu, Tomić je nakon dodatka vremena uočio taktički udar kojim je stekao prednost koju je preciznom igrom realizovao.

Višestruki prvak Crne Gore i vodeći crnogorski šahista po rejtingu, Nikola Đukić, remizirao je sa petnaestogodišnjim predstavnikom Rusije Dudin Glebom. Dudin je u blokadnoj varijanti karo-kana žrtvovao figuru, za 3 pješaka. Nakon velike borbe, materijal je izjednačen i reduciran, pa su se protivnici saglasili na remi.

Miloš Pečurica, pobjednik juče završenog turnira u Nikšiću, remizirao je bijelim figurama u varijanti izmjene francuske odbrane sa predstavnikom Turske Čelik Hasan Huseinom.

Derbi kola između prvog nosioca turnira, Sanal Vahapa iz Turske i Azerbejdžanca Ajdin Sujemanlija okončan je remijem, nakon izuzetno zanimljive borbe. Vahap je nakon otvaranja imao malo bolju poziciju, ali Sulejmanli je izjednačio i činilo se da je na pragu pobjede. Remi je sklopljen u poziciji kada je Sanal imao topa i lovca, a Sulejmanli damu.

Bugarin Aleksandar Delčev i treći predstavnik turske Kan Isik su remizirali nakon dvadesetak poteza u poziciji koja je obećavala borbu.

Učesnike turnira je pozdravio predsjednik ŠSCG, Jovan Milović i poželio im prije svega dobro zdravlje, uspješnu igru i lijep ugođaj u Crnoj Gori. Otvaranju je prisustvovao i Željko Mijanović, alfa i omega ŠK Elektroprivreda.

Sudija turnira je naš najbolji šahovski sudija – Igor Vujačić.

Sjutra su na programu dva kola, a u drugom kolu, koje je na programu od 09:30h, imamo 3 duela stranih predstavnika i dva crnogorska derbija. Parovi su:

Čelik – Kan
Sulejmanli – Delčev
Dudin – Sanal
Tomić – Đukić
Pecurica – Kalezić